Forum ogólne - Ubezpieczenie
leon9995 - 19-08-2008, 23:22 Temat postu: Ubezpieczenie Dziś skończyło mi sie ubezpieczenie, głupio się przyznać ale myslałem że mam do 19 września a tu dzis przekładam dokumenty do drugiego portfela i patrze a tu do dzisiaj ważne.
Przed momentem dzwoniłem do link4 aby wykupić nową polię a tam mi typ mówi że teraz już muszę w warcie wykupić bo nie rozwiązałem z nimi umowy i że oni już mi na pewno wyliczyli już składkę, czy to jest prawda?
A teraz druga sprawa:
Przy rejestracji w dowodzie rejestracyjnym ja jestem właścicielem a tata współwłaścicielem, i teraz pytanie czy wyliczą składkę ze zniżkami taty?
Juiceman - 19-08-2008, 23:32
Tak bedziesz mial kolejne przedluzenie umowy ;]- ale mozesz chyba zrezygnowac.
atsar - 19-08-2008, 23:52
Juiceman napisał/a: | ale mozesz chyba zrezygnowac | zrezygnowac bedzie mu trudno, chyba ze ma znajomego w warcie ktory wystawi wypowiedzenie z data wstecz, wystarczy jeden dzien przed koncem.
leon9995 - 20-08-2008, 00:11
znaczy mi to tam lotto czy to warta czy to link4 czy inna pierdoła chodzi o to że ja chce samo OC i jeszcze ze zniżkami taty bo po to jest współwłaścicielem i aby jak najtaniej było
Student - 20-08-2008, 07:25
Co do wypowiedzenia to kicha: umowę możesz wypowiedzieć 30 dni przed końcem polisy, po tym terminie tylko kontynuacja.
Co do zniżek to oczywiście naliczasz zniżki z Ojca, tylko pamiętaj On jako współwłaściciel straci zniżki w momencie kiedy ty "DZWONISZ" w inne auto ale ta strata jest procentowa a w niektórych ubezpieczalniach za pierwszego dzwona się nie traci, ale to jakieś poplątane sytuacje są.
Dodatkowo jako że jesteś właścicielem tobie liczy sie kontynuacja i narastają zniżki co prawda w żółwim tempie ale zawsze.
TESTER - 20-08-2008, 07:40
Umowę należy wypowiedzieć na dobę - dzień przed jej upływem. Jeśli się tego nie zrobi automatycznie jest ona kontynuowana, co do zniżek to tak jak wyżej napisano. Wypowiedzenie umowy najczęściej wysyła nowy ubezpieczyciel z którym zawierasz nową umowę więc Ty nie musisz się o to martwić. Musisz jednak zrobić to odpowiednio wcześniej by można było dochować procedur.
Student - 20-08-2008, 07:55
TESTER skąd masz takie informacje że umowę można wypowiedzieć 1 dzień przed wznowieniem. Mi zawsze mówili że 30 dni co prawda nigdy nie wypowiadałem.
Rzuca to nowe światło na cały temat.
ruslana81 - 20-08-2008, 08:35
zgodnie z art. 28 punkt 1 Ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych:
"Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy."
cns80 - 20-08-2008, 08:56
Potwierdzam że można to zrobić 1 dzień przed końcem. Tak właśnie zrobiłem gdy kupiłem MSS.
saphire - 20-08-2008, 10:55 Temat postu: Re: Ubezpieczenie
leon9995 napisał/a: | Przed momentem dzwoniłem do link4 aby wykupić nową polię a tam mi typ mówi że teraz już muszę w warcie wykupić bo nie rozwiązałem z nimi umowy i że oni już mi na pewno wyliczyli już składkę, czy to jest prawda? |
Prawda - nadal zostałeś automatycznie i obligatoryjnie ubezpieczony w warcie po niekoniecznie atrakcyjnych warunkach i właśnie liczą ci odsetki za nieopłacenie składki w terminie.
leon9995 - 20-08-2008, 11:55
Właśnie dzwoniłem do paniusi z warty której pieczątka był na karcie ubezpieczenia, i się z nią chciałem umówić tylko musi być mój tata jak że jest współwłaścicielem a mam problem bo jego nie ma w Polsce do następnej środy..
mkm - 20-08-2008, 11:59
leon9995, sprobuj przez jakiegos agenta ubezpieczeniowego, ktory ma w ofercie Warte. Moze tam ojciec nie bedzie potrzebny, zwlaszcza, ze to w koncu kontynuacja.
Cezar - 20-08-2008, 16:37
podlacze sie do tematu
Ja z kolei musze zerwac umowe z link4 do soboty, koles powiedzial ze najlepiej podeslac wypowiedzenie umowy faxem, lub emailem (skan z moim podpisem).
Pytanie, moze glupie, co w tym wypowiedzeniu musi byc?
W zyciu tego nie pisalem, wiec pytam
siwek - 20-08-2008, 16:57
leon9995 napisał/a: | tylko musi być mój tata jak że jest współwłaścicielem a mam problem bo jego nie ma w Polsce do następnej środy.. | tu będziesz miał problem i raczej nie da się tego ominąć - bedzie potrzebny dowód ojca.
Niestety w tym roku ze zniżek sie nie nacieszysz
Cezar - 20-08-2008, 18:26
Poszperalem i znalazlem odp na swoje pytanie
http://prometeusz.com.pl/...chanicznych.pdf
http://ubezpieczeniapulaw...ie_umowy_oc.pdf
Chyba jedna z nich bedzie dobra?
|
|
|