To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] 1.6 a klima .... czyli moje zmagania...

czarnuch23 - 21-08-2008, 19:19
Temat postu: [CA4A 1.6] 1.6 a klima .... czyli moje zmagania...
Jakis czas temu upolowalem zestaw klimy do miska... dzis po odebraniu miska z warsztatu zaczela sie nierowna walka.
Niestety przegrywam...
1:0 dla klimy...
Walka byla nierowna ciezko spasowac cokolwiek nie wiedzac jak to szlo w oryginale...
1 Starcie przegrane dla mnie to brak wiazki elektrycznej w komorze silnika :( gdzie bym nie zagladal nic nie moge znalezc...
2 starcie totalna porazka... Kompresor..
Instalacja miala pasowac do mojego miska... ale nie pasuje :(
Instalacja pochodzi z miska 1.3 i kompresor mocowany jestz tylu bloku silnika gdzie ja srednio widze miejsce u siebie bo tam male zolte raczki umiescily alternator.

Pytanie jest takie: czy ktos ma colta 1.6 z instalacja klimy na czynnik r134a
Jest to dosc istotne bo instalacja na freon R12 jest troszeczke inna.

Jesli ktos posiada instalacje klimy w tym silniku moze moglby mnie wesprzec zdjeciami mocowania kompresora od dolu silnika jak i kola pasowego napedzajacego ten kompresor...
Czeka mnie nie lada kombinatoryka w przerobieniu mocowania na pasujace do mojego bloku:(

Bartek - 21-08-2008, 19:37

W 1.6 kompresor jest mocowany jak w 1.8, czyli przed silnikiem......i tam masz kable do drugiego wiatraka i kompresora......

Światełko w tunelu - klima z GTi, bo przy przeróbce klimy z 1,3 musisz poprzerabiać orurowanie dość mocno

czarnuch23 - 21-08-2008, 21:05

samo orurowanie nie bedzie problemem :) wiekszy problem mocowanie kompresora :)
jako ze tylko 2 rury musz eprzerobic i obie sa gietkie ... mysle ze w warsztacie przerobia mi to dosc szybko.
Problem z instalacjami z GTi kolejna jaka znam (harpagana) jest na r12.
wlasnie z przodu szukalem wsyztkiego i nic nie ma :( zadnych kostek zadnych wolnych kabli... znowu gdzies pochowane... w srodku sterujaca wiazke znalazlem przez przypadek bo jak szarpalem sie z chlodnica poruszylem wiazke i odslonilem sobie wtyczke ktora normalnie jest poza zasiegiem wzroku i rak....

Bardzo zastanawia mnie naped klimy jako ze u mnie troszke malo miejsca na kolejne kolko pasowe na wale ;( jakos nie widze tam kolejnego....

Ale skoro dalo sie wcisnac v6 do GDi to da sie wcisnac klime od 1.3 do 1.6 :D (wsumie brakuje mi tylko mocowania kompresora i kolka pasowego reszta da sie ogarnac :D

Bartek - 21-08-2008, 21:11

klima napędzana jest tym samym paskiem co wspomaganie (jak w gti)
czarnuch23 - 22-08-2008, 09:42

czyli pojawil mi sie problem z kompresorem :( bo kompresor ma kolo na pasek klinowy a wspomaganie jest na wieloklinowym .... pod gorke ...znowu....
dobra trzeba kombinowac ....
Moze masz bartku jakis mopysl jak przerobic na wieloklin?

Bartek - 22-08-2008, 11:08

Mam :)
KaWu - 26-08-2008, 10:00

Kółka robią u mnie w firmie na innym zakładzie. Jak znasz wymiary to podaj - mogę zapytać czy coś mają takiego