Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Światła STOPu
sheik82 - 21-08-2008, 19:46 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Światła STOPu Witam Wszystkich po przerwie.
Kilka dni temu w mojej Cari nastąpiło dziwne zjawisko, włączam światła mijania, a dodatkowo zapalają się wszystkie światła stop przyczym hamulec nie jest wciśnięty a ręczny nie jest zaciągnięty. Natomiast jeśli nacisnę pedał hamulca przy wyłączonych światłach mijania zapalają się pozycje z przodu i dodatkowo podświetlają się zegary wewnątrz i inne elementy wyposażenia. Czy ktoś z Was wie co może być przyczyną? - jakiś przekaźnik, zwarcie(??) restartowałem komputer ale to nie pomogło. Może mieliście podobną sytuację? Czekam na odpowiedzi, z góry dzięki i pozdro!
edi81 - 21-08-2008, 20:48
kwestia ważna czy jak zaświecisz mijania to stop oświetla się pełnym światłem czy np.połowicznym (tzw.żarzy) ???
bo jeśli to nie pełny strumień światła to masz problem z przewodem masowym traci ci się "masa" na lampy co powoduje branie masy z żarówki stopu i to powoduje całą choinke świateł również na desce rozdzielczej usunięcie usterki polega na wyczyszczeniu styku (końcówki) przewodu masowego w kostce lampy
sheik82 - 24-08-2008, 17:01
faktycznie poskutkowało, kilka kropel WD40 w kosteczki od świateł i świecą jak ta lala , dzięki za pomoc!
|
|
|