| 

| Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Air bag - ale co dalej??

szyszus1 - 22-08-2008, 23:16
 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Air bag - ale co dalej??
 Rozebrałem dzisiaj ten plastik koło ręcznego bo montowałem podłokietnik i moim oczom ukazało się to:

Wiem, to jest komputer sterowania Airbagiem ale ciekawość jest inna. Pod siedzeniami wystają kable, które się domyślam są do poduszek w fotelach:

Oprócz tego, ze sterownika wychodzą dwa kable:

Całość wygląda tak:

(Ta niebieska wtyczka jest od centralnego)

I problem polega na tym, czy te kable są podciągnięte tak we wszystkich cari, żeby opcjonalnie można było sobie poduszki w fotelach zamówić, czy poduszki tam były tylko ktoś fotele wymienił? W co jednak wątpię bo w miśku nie widać śladu bicia! A kto by wymieniał fotele z poduszkami na te bez poduszek?? Dodam, że mam tylko jedną poduszkę kierowcy.

Aha i przy okazji znalazłem taką naklejkę pod fotelem:

Nie wiem co to jest i od czego i w dodatku jest tam data 1997r., a cari jest z 1998r...
 Anonymous - 22-08-2008, 23:43

nie wiem nie znam sie ale te kable to chyba od podgrzewania foteli
  co daty to mam na szybach 98 a cari jest z 99 wiec nie wnikaj  poprostu fabryka   szyszus1 - 22-08-2008, 23:51

Też tak myślałem, że może od podgrzewania foteli to może być, ale tego też nie mam...

| Cytat: |  	  | co daty to mam na szybach 98 a cari jest z 99 wiec nie wnikaj  poprostu fabryka   | 

Właśnie na forum przeczytałem, że Holendrzy różnie to składali
   siwek - 23-08-2008, 06:30

kable są rozprowadzone w każdej Cari.

te z oznaczeniem LH i RH są od podgrzewanych foteli więc jak chcesz możesz sobie maty kupić i przełączniki i bedziesz miał dodatkową opcję a te wystające kable pod siedzeniami sa od poduszek i skoro masz tylko jedną poduszke to pewnie tych w fotelach nie było.

Pozdrawiam
   szyszus1 - 23-08-2008, 09:25

O fajnie, dzięki. A odnośnie tych mat, czy Miałeś na myśli oryginalne takie, które się montuję pod tapicerkę, ewentualnie jakiś zamiennik i gdzie takie coś można dostać i jaki koszt by był mniej więcej, czy chodziło Ci o taką uniwersalną z allegro? Bo jeśli tak to nie będę się w to bawił, a jeśli taka pod tapicerkę to można by się pokusić
   siwek - 23-08-2008, 09:29

niżej masz link do opisu jak to zrobić

http://www.carisma-club.r...&CODE=02&qid=54

a wystarczą zwykłe z allegro maty
   szyszus1 - 23-08-2008, 10:16

Szkoda, że po rosyjsku ale powoli dojdę jakoś

Dzięki wielkie!
 saphire - 24-08-2008, 09:22

Kable w żółtych peszlach są do podpięcia bocznych poduszek w fotelach.
 Anonymous - 25-08-2008, 06:13

Siwek mozesz podac link do tych mat bo szukam na Allegro ale jakos tego nie widze?
 siwek - 25-08-2008, 07:27

Chodzi o takie maty jak na zdjęciach ze strony instruktarzowej, sprawdzałem teraz na allegro są 3 z czego jedna do Volvo, druga do forda i jakaś uniwersalna, trzeba sprawdzić wtyczki żeby pasowały ewentualnie w serwisie, tdi1982 pisał w innym temacie że na allegro widział takie najtaniej za 15zł a w serwisie za 150-160
 Chooper - 25-08-2008, 07:35

masz fabrycznie rozprowadzone kable pod fotelami, bo masz auto z 98. Przy starszym kabli byś nie miał, bo 4 poduszki w carismie weszły do wyposażenia dopiero w 98
 szyszus1 - 25-08-2008, 10:29

Ok teraz już wszystko jasne, a jak już jesteśmy przy wyposażeniu, to czy każda cari od 98' powinna mieć ABS? Bo czytałem gdzieś, że niby to standard, a u mnie ABS niet.
 siwek - 25-08-2008, 12:04

nic się nie bój moja też jest z '98r. a nie ma ABS...

troche szkoda ale da się z tym żyć
   szyszus1 - 25-08-2008, 16:58

Aha to teraz wiem tylko nadal nie wiem jaką mam wersje. Jak to sprawdzić? A szczerze mówiąc to lubię jeździć z ABS ale bez chyba nawet bardziej
   Chooper - 25-08-2008, 19:44

jest temat o tym jakie wyposażenie miały rózne wersje

|  | 
 |  |