To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Air bag - ale co dalej??

szyszus1 - 23-08-2008, 00:16
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Air bag - ale co dalej??
Rozebrałem dzisiaj ten plastik koło ręcznego bo montowałem podłokietnik i moim oczom ukazało się to:

Wiem, to jest komputer sterowania Airbagiem ale ciekawość jest inna. Pod siedzeniami wystają kable, które się domyślam są do poduszek w fotelach:

Oprócz tego, ze sterownika wychodzą dwa kable:

Całość wygląda tak:

(Ta niebieska wtyczka jest od centralnego)

I problem polega na tym, czy te kable są podciągnięte tak we wszystkich cari, żeby opcjonalnie można było sobie poduszki w fotelach zamówić, czy poduszki tam były tylko ktoś fotele wymienił? W co jednak wątpię bo w miśku nie widać śladu bicia! A kto by wymieniał fotele z poduszkami na te bez poduszek?? Dodam, że mam tylko jedną poduszkę kierowcy.

Aha i przy okazji znalazłem taką naklejkę pod fotelem:

Nie wiem co to jest i od czego i w dodatku jest tam data 1997r., a cari jest z 1998r...

Anonymous - 23-08-2008, 00:43

nie wiem nie znam sie ale te kable to chyba od podgrzewania foteli :?: co daty to mam na szybach 98 a cari jest z 99 wiec nie wnikaj :) poprostu fabryka :)
szyszus1 - 23-08-2008, 00:51

Też tak myślałem, że może od podgrzewania foteli to może być, ale tego też nie mam...

Cytat:
co daty to mam na szybach 98 a cari jest z 99 wiec nie wnikaj :) poprostu fabryka :)

Właśnie na forum przeczytałem, że Holendrzy różnie to składali :P

siwek - 23-08-2008, 07:30

kable są rozprowadzone w każdej Cari.

te z oznaczeniem LH i RH są od podgrzewanych foteli więc jak chcesz możesz sobie maty kupić i przełączniki i bedziesz miał dodatkową opcję a te wystające kable pod siedzeniami sa od poduszek i skoro masz tylko jedną poduszke to pewnie tych w fotelach nie było.

Pozdrawiam :wink:

szyszus1 - 23-08-2008, 10:25

O fajnie, dzięki. A odnośnie tych mat, czy Miałeś na myśli oryginalne takie, które się montuję pod tapicerkę, ewentualnie jakiś zamiennik i gdzie takie coś można dostać i jaki koszt by był mniej więcej, czy chodziło Ci o taką uniwersalną z allegro? Bo jeśli tak to nie będę się w to bawił, a jeśli taka pod tapicerkę to można by się pokusić 8)
siwek - 23-08-2008, 10:29

niżej masz link do opisu jak to zrobić

http://www.carisma-club.r...&CODE=02&qid=54

a wystarczą zwykłe z allegro maty :wink:

szyszus1 - 23-08-2008, 11:16

Szkoda, że po rosyjsku ale powoli dojdę jakoś :wink:

Dzięki wielkie!

saphire - 24-08-2008, 10:22

Kable w żółtych peszlach są do podpięcia bocznych poduszek w fotelach.
Anonymous - 25-08-2008, 07:13

Siwek mozesz podac link do tych mat bo szukam na Allegro ale jakos tego nie widze?
siwek - 25-08-2008, 08:27

Chodzi o takie maty jak na zdjęciach ze strony instruktarzowej, sprawdzałem teraz na allegro są 3 z czego jedna do Volvo, druga do forda i jakaś uniwersalna, trzeba sprawdzić wtyczki żeby pasowały ewentualnie w serwisie, tdi1982 pisał w innym temacie że na allegro widział takie najtaniej za 15zł a w serwisie za 150-160
Chooper - 25-08-2008, 08:35

masz fabrycznie rozprowadzone kable pod fotelami, bo masz auto z 98. Przy starszym kabli byś nie miał, bo 4 poduszki w carismie weszły do wyposażenia dopiero w 98
szyszus1 - 25-08-2008, 11:29

Ok teraz już wszystko jasne, a jak już jesteśmy przy wyposażeniu, to czy każda cari od 98' powinna mieć ABS? Bo czytałem gdzieś, że niby to standard, a u mnie ABS niet.
siwek - 25-08-2008, 13:04

nic się nie bój moja też jest z '98r. a nie ma ABS...

troche szkoda ale da się z tym żyć :wink:

szyszus1 - 25-08-2008, 17:58

Aha to teraz wiem tylko nadal nie wiem jaką mam wersje. Jak to sprawdzić? A szczerze mówiąc to lubię jeździć z ABS ale bez chyba nawet bardziej :twisted:
Chooper - 25-08-2008, 20:44

jest temat o tym jakie wyposażenie miały rózne wersje