To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Opony zimowe do Outlandera TURBO

Anonymous - 11-05-2006, 12:15
Temat postu: Opony zimowe do Outlandera TURBO
Witam ...

Chcialbym poradzić się grupowiczów w związku z ewentualnym zakupem opon zimowych do Outlandera TURBO. Słyszałem różne opinie na temat. Jest jeszcze sporo czasu.

Fabryczny rozmiar (opony letnie): 215/55R17

Jakie rozmiar i jaki typ opon polecacie ??
Osobowe, czy też SUV/terenowe, ale o niskim profilu.

Pozdrawiam
Krzychu

Hubeeert - 11-05-2006, 12:25

Zdecydowanie osobowe.
Zdecydowanie Nokian.

Bartek - 11-05-2006, 12:51

Potwiedzam - Finowie zdecydowanie więcej wiedzą o zilmie niż Włosi (Pirelli), i inni....
JCH - 11-05-2006, 13:16

Bartek napisał/a:
Potwiedzam - Finowie zdecydowanie więcej wiedzą o zilmie niż Włosi (Pirelli), i inni....

Tylko większość z nich (Skandynawowie) jeździ na oponach z kolcem, więc może nie jest to takie przełożenie wprost.
Co nie zmienia faktu, że Nokiany cieszą się ponoć dobrymi opiniami.

Anonymous - 11-05-2006, 23:32

Witam ...

W przypadku opon osobowych, myslalem o oponach firmy Goodyear ewentualnie DUNLOP.
Zastanawiajace jest, ze w sklepach internetowych, opony.com.pl, netcar.pl itp. opony Nokian mają najczestsze zwroty.

Dunlop SP WINTER SPORT M3
Goodyear U_GW3

A jeśli chodzi o rozmiar ???

Kofi - 12-05-2006, 01:08

sprawdz ceny na www.motoricus.pl.
Jesli jestes z Warszawy, to motoricus ma tu kilka punktow sprzedazy, gdzie mozna opony odebrac i wywazyc. Na ul.Patriotow (telefonu niepamietam, ale na motoricusie powinien byc, a jak nie to trzeba do nich zadzwonic i podadza) powolujac sie na klub dostaniesz znizke. Z tym, ze jak ja kupowalem to prosil mnie ten chlopak o numer klubu MKP i zaznaczyl ze to tylko znizka dla klubowiczow. Mysle, ze powolujac sie na MITSUMANIAKA tez powinienes dostac znizke. POZDRAWIAM.

Krzyzak - 12-05-2006, 10:17

krzychu28 napisał/a:
opony Nokian mają najczestsze zwroty.

Nie strasz mnie - wczoraj założyłem 4 sztuki NRHi - narazie tylko na felgi, koła będę zakładał jutro (jechałem z kimś innym autem).
Ale nie powinno być gorzej niż do tej pory - jeżdżę teraz na Daytonach D100 5 letnich (kupionych jako nowe oczywiście), więc i tak pewnie odczuję skok na plus.

Anonymous - 12-05-2006, 13:23

Krzyzak napisał/a:

Nie strasz mnie - wczoraj założyłem 4 sztuki NRHi

Nie mam takiego zamiaru ...
Problem w tym, że taką informację dostałem w kilku serwisach internetowych.
Nie pamiętam już jakiego modelu opon dotyczyły zwroty.
Niestety zwroty byłby dość nagminne.

W przypadku jednego serwisu, nie brałbym tego faktu na poważnie.

[ Dodano: 12-05-2006, 13:26 ]
Kofi napisał/a:
sprawdz ceny na www.motoricus.pl.
...
Mysle, ze powolujac sie na MITSUMANIAKA tez powinienes dostac znizke. POZDRAWIAM.

O jakiej zniżce mówimy ??

Kofi - 12-05-2006, 15:25

jak kupowalem swoje opony byly srednio w cenie 300zl a zaplacilem okolo 260 (juz dokladnie niepamietam).
Matejko - 12-05-2006, 15:42

krzychu28 napisał/a:

O jakiej zniżce mówimy ??

o znizce obnizki opon na motoricus :P

Bartek - 12-05-2006, 16:42

Hmm co do zwrotów Nokiana..... specjalnie sytałem na tą okoliczność kolege od którego ja sam kupiłem ze 20 opon Nokian, a on sprzedał ok. 200 ......kompletów i nie wróciła ani jedna sztuka.....
Hubeeert - 12-05-2006, 23:56

Może wracają te produkowane w Rosji?
Krzyzak - 13-05-2006, 21:08

No to zrobiłem 200 km na Nokianach. Prowadzi się świetnie, cichsze są, a na mokrym, to bajka.
Anonymous - 14-05-2006, 23:43

Wygląda na to, że trzeba samemu się przekonać do opon, a na opinie "specjalistów" patrzeć z przymróżeniem oka. Te same opony w różnych rozmiarach mogą mieć zupełnie inne właściwości, co widać w szczególności po opiniach na forach duskusyjnych.

Jeździłem na oponach Continental (FIAT SEICENTO), Dunlop (NISSAN ALMERA), Michelin (MITSUBISHI OUTLANDER), Semperit (FIAT SEICENTO), Viking (NISSAN ALMERA), a obecnie na fabrycznych YOKOHAMA (MITSUBISHI OUTLANDER).

Jestem przekonany, że na oponach nie warto oszczędzać.
Letnie opony Dunlop SPORT 3000A (195/55R16) wspominam najlepiej, jednakże to były niskoprofilowane opony i komfort jazdy na naszych drogach miał wiele do życzenia.
Ale na autostradach Słowenii i Chorwacji to była sama przyjemność.

Zostało jeszcze sporo czasu do podjęcia decyzji.

Pozdrawiam
Krzychu

Anonymous - 22-09-2007, 19:56
Temat postu: Odświeżam temat.
Fabryczne Geolandar'y G035 wydają się być oponami wielosezonowymi (mają oznaczenie M+S na boku opony). Obecnie spisują się dość dobrze na suchym i mokrym i nawet w "terenie" ,choć są na mój gust nieco głośne na trasie. Pomyślałem sobie że jak je zjeżdżę to zakupię 2 komplety: letni i zimowy ,bo jakoś nie wieżę w opony "całoroczne".

I tu pytanie do Kolegów: czy da się na tych fabrycznych Yokohamach przetrwać zimę ?
Może macie doświadczenia jak się zachowują na śniegu bo nie chciałbym się niemile zdziwić.