To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1,3] problemy po wjechaniu w kałuże instalacja LPG

Carbon83 - 28-08-2008, 10:28
Temat postu: [CA1A 1,3] problemy po wjechaniu w kałuże instalacja LPG
czytałem już posta o "muleniu" i gaśnięciu silnika po wjechaniu do kałuży.
mój problem jest odrobinę inny ponieważ samochód jest zagazowany
objawy mulenia i gaśnięcia mam tylko przy LPG, wtedy od razu przełączam na benzynkę i spokojnie jadę dalej, gdy "komora silnika" jest już sucha, ponownie przełączam na LPG!

zdarzyło mi się to już 3X (powoli zaczynam się niepokoić ponieważ jesień za pasem)

P.S.
podpowiem że utrata mocy na GAZ-ie trwa kilkanaście sek. zanim silnik "zgaśnie" (nigdy do tego nie doprowadziłem), dodawanie gazu przyspiesza ten efekt. Jeżeli jednak na chwilę wcisnę i puszczę sprzęgło, samochód odzyskuje moc na kilka sekund, po czym znów zaczyna tracić moc, cykl ten mogę powtarzać w nieskończoność (porównać można do stosunku przerywanego) :finga: . Odnieść można wrażenie że zakłócony jest dopływ GAZU do silnika (większy pobór niż dopływ), po wciśnięciu sprzęgła silnik zmniejsza obroty, dzięki czemu zbiera się pewna ilość "dostępnego" GAZ-u. Po zdjęciu nogi ze sprzęgła obroty wzrastają mam kilkaset metrów normalnej jazdy po czym cykl się powtarza.

mam nadzieje że odpowiednio to zobrazowałem choć niejednego mogło to przyprawić o :rolleyes: głowy.

czekam na Wasze pomysły

Bartek - 28-08-2008, 10:37

Jaka instalacja gazowa, kiedy zamontowana?
Carbon83 - 28-08-2008, 11:02

Cytat:
Jaka instalacja gazowa, kiedy zamontowana?

zakładana w lutym 2004r.
instalacja II generacji jak mniemam "z mikserem" jednopunktowa

[ Dodano: 28-08-2008, 21:38 ]
naprawdę nikt z Was mitsumaniaków nie ma żadnych pomysłów?