To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarówek H7

seir - 30-08-2008, 19:14
Temat postu: [EAxx] Wymiana żarówek H7
Witam,
Wstyd się przyznać, ale nieśmiale podchodziłem do wymiany żarówek i nie chcąc urwać czegoś przypadkiem wolę się zapytać Was: jak wymienić żarówki H7, światła mijania w EA5A z 1998r. Odpiąłem kostkę z zasilaniem, pociągnąłem za gumkę izolacyjną z dwoma "chwytaczkami" i widziałem tylko dwa bolce od zasilania i żadnych wskazówek "co dalej" :) Jakiś tutorial? :)

Z góry dzięki :) Tak na marginesie: wyszukiwarka u mnie jakoś działa, ale nic nie znalazłem...

czekoladka_1981 - 30-08-2008, 20:39

seir napisał/a:
Odpiąłem kostkę z zasilaniem, pociągnąłem za gumkę izolacyjną z dwoma "chwytaczkami" i widziałem tylko dwa bolce od zasilania i żadnych wskazówek "co dalej"

Naciśnij i odchyl zabezpieczenie żarówki tak jak na zdjęciu:

kolejność montażu odwrotnie.

seir - 30-08-2008, 21:03

Ok, jutro jak będzie jaśniej na dworze to obejrzę jak to tam wygląda. Samo naciśnięcie i dchylenie wypchnie lekko żarówkę, czy muszę coś jeszcze odkręcać? A i jeszcze jedno. Po prawej stronie będę musiał wyjąć akumulator?
johny22 - 30-08-2008, 21:14

nie bedziesz musial wyjmowac akumulatora. co prawda bedzie troche ciasno ale da sie wyciagnac bez wyjmowania:P nic nie bedziesz musial odkrecac wystarczy ze zrobisz to co kolezanka ci napisala i wyciagniesz juz zarowke bez problemu. pozdrawiam
seir - 31-08-2008, 12:33

Ok żarówki wstawione, ale tylko te duże. Zostały mi jeszcze do wstawienia żaróweczki od świateł postojowych... Jak je montować?

Z uwag dla potomnych przy montażu żarówek. H7 mają nacięcie, które ma wejść do komory żarówki od góry. Ja próbowałem wsunąć żarówkę wraz z kostką odwrotnie i nie szło, aż zobaczyłem jak zamontowana była żarówka w 2 lampie. Problem był tylko z drucikiem, bo to małe takie i ciężko trafić w blokadę :) Akumulatora nie trzebabyło wyjmować :>

Dzięki za pomoc :)

czekoladka_1981 - 31-08-2008, 20:13

seir napisał/a:
Z uwag dla potomnych przy montażu żarówek. H7 mają nacięcie, które ma wejść do komory żarówki od góry.

Już pisano o tym co i jak:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=19968

seir - 31-08-2008, 21:25

Ok, zapoznałem się z tym tematem (jednak wyszukiwarka coś dziwnie działa, bo wydawało mi się, że przeszukałem wszystkie tematy w poszukiwaniu "H7"), ale nie znalazłem nic o światłach postojowych, a dokładniej opis montażu :( Ktoś pomoże? :)
Zhan - 01-09-2008, 11:39

podepne sie do watku...
czy jest sens pakowac sie w uniwersalny zestaw ksenonow na H7 czy lepiej kupic porzadne zarowki?

pozdrawiam
Artur

czekoladka_1981 - 01-09-2008, 12:30

Zhan napisał/a:
czy jest sens pakowac sie w uniwersalny zestaw ksenonow na H7

Miłej lektury:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17310
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=14652

Anonymous - 17-09-2008, 15:04

Nie bede zakladal nowego tematu. Tez mam problem z wyjeciem zarowki od postojownych. Od storny akumulatora. Ktos wyciagal to moze sie podzieli wiedza bo za nic nie moge jej wyciagnac. Trzeba wyciagac aku?
czekoladka_1981 - 17-09-2008, 15:16

Devo napisał/a:
Ktos wyciagal to moze sie podzieli wiedza bo za nic nie moge jej wyciagnac.

Naciśnij blaszki spręzujące i powinna wyjść oprawka z żarówką:
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#353815

Anonymous - 17-09-2008, 17:35

Dzieki wielkie. Tak tez robilem ale balem sie zeby czegos nie wyrwac. ;)
Anonymous - 21-09-2008, 12:41

Ja też się nieżle nagimnastykowałem z wymianą tych żarówek.
Jednak nadal mam wrażenie, że są źle zamontowane - nie "wskakują" i nie dolegają idealnie - po zablokowaniu "drucikiem" mają wyraźny luz góra <-> dół, tak jakby nie dolegały prawidowo. Czy Wy też tak macie????

seir - 21-09-2008, 14:31

Ja tak nie mam. Poobracaj całą oprawką patrząc przy tym jak siedzi żarówka w lampie. Jak siedzi równo i góra/gół dociskają to wtedy zamykaj drucikiem ;)
czekoladka_1981 - 21-09-2008, 18:32

minaj napisał/a:
nie dolegają idealnie - po zablokowaniu "drucikiem" mają wyraźny luz góra <-> dół,

Wystarczy dogiąć drut do oprawki , aby sztywno siedziała?