Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Brak ogrzewania
mlun - 01-09-2008, 07:09 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Brak ogrzewania Ale sie wkurzyłem rano. Wystawiam samochód jak zwykle i z racji temperatury wywołującej u mnie dreszcze daje ogrzewanie na max(to jest 32 w klimie automatycznej). No i jade,jade.... wskazówka od temperatury już dawno na baczność stoi a z nawiewu jak wiało zimnym tak wieje(zmarzłem tylko).Czy ktoś spotkał się z podobnymi objawami? Płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest ok( w połowie skali gdzieś), węże od chłodnicy gorące,wentylator się załącza więc chyba nie tu trzeba szukać przyczyny. Obstawiam że coś z nagrzewnicą albo z czujnikiem w klimie bop niedawno wszytsko było ok i bardzo zastanawiające jest co się stało że tak z dnia na dzień padło?
TESTER - 01-09-2008, 07:25
Albo zamulona nagrzewnica, ale wówczas choć letnie by leciało chyba, że całkiem zabita, albo cięgło od klapki przełączającej obieg ciepłego powietrza spadło. Stawiał bym na to drugie jeśli nawet letni powiew nie leci.
mlun - 01-09-2008, 07:30
Nie no nic,cały czas zimne. Też właśnie się nad tym cięgnem zastanawiałem,tylko gdzie ono się znajduje? Gdzieś pod przednią konsolą? Jak kiedyś rozbierałem żeby żarówke w zegarku wymienić to nawet nie zwróciłem zbytnio uwagi.
waldek238 - 01-09-2008, 08:19
No ja jestem po regeneracji silniczka który otwiera i zamyka dopływ ciepła.U mnie akurat wszystko działało ale jak dałem na zimne to silniczek mi stukał przez ok 30 sek.Domyśliłem się że pewnie ząbek się złamał-co się później potwierdziło.Co do samego silniczka to jest on u mnie na wysokości schowka pasażera ale po jego lewej stronie i siedzi tak że musiałem demontować całą przednią konsolę.Jak wyciągniesz radio,schowek i popielniczkę to zobaczysz tam cięgno które otwiera i zamyka w zależności jakie powietrze ustawisz.Poszedłem na żywioł i sam wymontowałem silniczek ,przestawiłem zębatkę z wyłamanym ząbkiem (w trakcie pracy wykonuje nie cały obrót) i aucie zapanowała cisza.W końcu mogę w ciszy korzystać z aut.klimatyzacji:)\aha silniczek ma podłączenie nad wejściem do podłączenia kompa więc moze tylko przestał ci kontaktować ??
ps właśnie zerknąłem że masz przed liftem no ale moze komus się przyda to co napisałem
mlun - 01-09-2008, 12:37
Hymm prze litem powinno być podobnie wydaje mi się. Naszczęście u mnie nic nie terkocze(A może na nieszczęscie?). No nic dziś i tak pewnie nie zobacze może jutro. Aelpiszcie dalej jak się coś nawinie do głowy.
[ Dodano: 09-09-2008, 19:07 ]
A nie ma ktos jakiś fotek jak to w środku wogle wygląda? Bo nie wiem nawet od czego sie zabrać.
Anonymous - 15-09-2008, 09:02 Temat postu: Brak Ogrzewania! podłącze się do tematu bo dzisiaj u mnie pojawił sie ten sam problem!
niestety ogrzewanie nie grzeje tak jak trzeba - wieje letnim powietrzem przy nastawieniu na maksa ogrzewania! Nie mam klimy wiec jest łatwiej! Ciegno przy przełączniku jest okey - sprawdzałem! Natomiast boję się o nagrzewnicę! piszecie , że moze byc zamulona! No to teraz pytanie - Jak ja odmulić????
Pozdro
mlun - 15-09-2008, 11:18
U mnie albo się silniczek poprstu przyblokował albo coś nie stykało,w każdym razie już naprawiłem. Żeby wyczyścić nagrzewnicę to mi się wydaje że zawsze trzeba ją wyjąć bo inaczej nie ma do niej dostępu.
Anonymous - 15-09-2008, 11:52 Temat postu: Brak Ogrzewania! A co zrobiłeś i jak zeby przestawic ten silniczek i o którym mówisz?
O tym za pokrętłem od ustawiania temperatury czy o tym przy nagrzewnicy?
opisz jak to robiłeś:)
mlun - 15-09-2008, 13:07
NO z tym że ja mam klime auto a ty chyba zwykłą tak? Przy zwykłej klimie to wszystko odbywa się przy pomocy cięgienek. Wtedy może Ci spaść np jedno cięgno i klapka się nie otwiera. Ale skoro mówisz że letnim powietrzem Ci grzeje to ja bym szukał problemu przy nagrzewnicy.
Nie wiem czy to Ci pomoże ale jak nagrzejesz juz silnik to zobacz czy oba węże doprowadzające ciecz do nagrzewnicy są gorące(w moim przypadku tak było i miałem już 101% pewności że to coś z samym mechanizmem).
TESTER - 15-09-2008, 13:29 Temat postu: Re: Brak Ogrzewania!
lysy106 napisał/a: | podłącze się do tematu bo dzisiaj u mnie pojawił się ten sam problem!
niestety ogrzewanie nie grzeje tak jak trzeba - wieje letnim powietrzem przy nastawieniu na maksa ogrzewania! Nie mam klimy wiec jest łatwiej! Cięgno przy przełączniku jest okey - sprawdzałem! Natomiast boję się o nagrzewnicę! piszecie , że możne być zamulona! No to teraz pytanie - Jak ja odmulić????
Pozdro |
Nim rozbierzesz, a jest przy tym troszkę roboty, to najpierw przepłukaj od strony komory silnika podłączając wąż z wodą pod ciśnieniem w odwrotnej kolejności jak wchodzi do nagrzewnicy, czyli końcówkę węża przystaw do rurki którą płyn wychodzi do silnika z nagrzewnicy by się ponownie ogrzać. Jeśli spasujesz przewody a odpływ dasz poza komorę silnika to pójdzie Ci łatwo, szybko i silnika nie zamoczysz. Gdy syf zacznie lecieć będziesz widział a jak poleci już czysta woda to podłącz zgodnie z obiegiem wody by i w tę stronę przepłukać. pamiętaj o dobrym spasowaniu przewodów dorowadzających wodę bo jak będzie na boki uciekało to nic nie wskórasz.
Anonymous - 15-09-2008, 14:05 Temat postu: Brak ogrzewania! Ja klimy nie mam!
Obie rurki doprowadzające i odprowadzające są ciepłe -chyba to problem z tym ciegienkiem przy nagrzewnicy!
mlun - 15-09-2008, 16:42
Ale wtedy by wogóle nie grzało. Węże mają być gorące a nie ciepłe. Ja jak złapałałem to prawie parzyły w ręce.
slawek773 - 15-11-2016, 06:57
Mitsubishi Space star 1,8 gdi 87kw 1999r klima ręczna. Nie mam ogrzewania kabiny wąż zasilający nagrzewnice lekko ciepły a drugi zimny jak się ponaciska to coś grzeje. Termostat wymieniony ale coś jest nie halo z zasilaniem nagrzewnicy po ściągnięciu przewodu ledwo ciurkiem leci wyższe obroty niepoprawiaja wydajności tylko przy gwałtownym przygazwniu chwilkę chlapnie. Temperaturę trzyma około środka. Czy wina pompy Czy coś innego.
robertdg - 15-11-2016, 18:20
Raczej niedrożna nagrzewnica, skoro płyn ledwo przez nią przelatuje
eskel102 - 23-05-2018, 11:37
Zadam pytanie po dwóch latach. Carisma 2001 r. u mnie ten silniczek nawalił i próbuję zakupić drugi żeby wymienić wyszczerbioną już dwóch miejscach zębatkę. Mam pytanie. Czy silniczek który znajduje się za popielniczką (to ten który muszę naprawić) jest taki sam jak ten który znajduje się za schowkiem od strony pasażera? Znalazłem takie coś ale nie wiem czy to jest to samo: http://allegro.pl/silnicz...ml#shippingInfo
Pozdrawiam Forumowiczów
|
|
|