To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Wentylator chłodnicy

Anonymous - 07-09-2008, 15:53
Temat postu: [Cari 1.9TD] Wentylator chłodnicy
Witam,
Pod maską mam 2 wentylatory ( jeden od strony wewnętrznej chłodnicy-od silnika, drugi od strony zderzaka-pewnie jest od klimy ). Chodzi mi o to, czy jak silnik jest już ciepły, wskazówka od temperatury stoi prawie pionowo, to czy nie powinien załączyć się któryś z nich, żeby schłodzić płyn w chłodnicy? U mnie jest tak, że kiedy włączę klimę to śmigają oba naraz, ale przy gorącym silniku nie włącza się żaden z nich. Może ten czujnik w chłodnicy jest walnięty? Płyn mi się nie gotuje dzięki bogu :lol:

Pozdrawiam

saphire - 07-09-2008, 16:00

A co cię obchodzą wentylatory - jak i kiedy chodzą to ich sprawa :twisted: - ciebie ma obchodzić temperatura silnika czyli by wskazówka stała na baczność i tyle a skoro tak właśnie masz to daj spokój tym wiatrakom :badgrin:
Anonymous - 07-09-2008, 21:41

Dobrze już, dobrze :) Nie jestem Don Kichot, nie będę z nimi walczył, ale wolałem się upewnić :P

Thx

Chooper - 07-09-2008, 22:09

wentylator to sam z siebie sie załącza jak wskazówka sie wychyli tak na 75%
kielurkk - 08-09-2008, 21:29

marty29 napisał/a:
U mnie jest tak, że kiedy włączę klimę to śmigają oba naraz,

i tak ma być.
ja swoją już niejedne upały przejeździłem bo i korki w 38 stopniach zaliczyłem i próbowałem chwilę (ok 20 min dopóki nie pływały dywaniki z potu :D )stać bez klimy i wiatraki sie nie włączyły a wskazówka stała na baczności
jak nie łapie zbyt wysokiej temp to sie nie przejmuj

Anonymous - 09-09-2008, 00:20

To ja się dorzucę z pytaniem czysto teoretycznym/z ciekawości - nie doszukujcie się podtekstów :)

W momencie przekroczenia maksymalnej temperatury i załączeniu się wiatraków (w DID-ie) załącza się tylko ten od chłodzenia silnika czy powinny się załączyć oba wiatraki?

kielurkk - 09-09-2008, 20:59

nie wiem jak jest w DiDzie ale pewnie tak jak wszędzie więc jeden wiatrak jest od chłodzenia a drugi od klimy tylko że ten od chłodzenia jest też spięty razem z klimą a odwrotnie już nie czyli z klimą pracują oba wiatraki a w "przegraniu" jeden przynajmniej tak jest u mnie i jeszcze kilku innych marek samochodach w których to obczaiłem