To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Jak oglądać filmy na kompie?

JCH - 08-09-2008, 20:13
Temat postu: Jak oglądać filmy na kompie?
Temat pewnie banalny a że ja cierpliwy nie jestem stąd moje pytanie. Rzadko oglądam filmy na kompie no ale czasem chciałbym, a tu akurat w tym momencie .... zonk. Decydując się na Vistę sugerowałem się opinią, że wbudowany w niej moduł Media Center będzie bez problemu m.in. odtwarzał filmy. Jak widać lipa :(
Wróciłem do sprawdzonego wcześniej Bestplayera - lipa. Ściągnąłem Allplayera - lipa, Winamp odtwarza tylko dźwięk ....
Czy jest jakiś program, który zainstaluję raz i nie będę miał problemów z odtworzeniem jakiegoś filmu dziś, jutro, za miesiąc, za rok? Ewentualnie pakiet kodeków - ale jeden a nie do każdego filmu szukanie i doinstalowanie kodeka?

Krzyzak - 08-09-2008, 20:29

sciagnij najnowsze ffdshow - poszukaj przez google, bo nowe wersje pojawiaja sie codziennie

do tego np. bestplayer jako odtwarzacz, bo ffdshow to komplet dekoderow divx/xvid itd. itp.
jeszcze do czasem przydaje sie program real alternative do plikow real'a oraz quicktime do plikow mov z apple

saphire - 08-09-2008, 20:51

Masz dwa wyjścia:

1) albo instalujesz pakiet kodeków np. K-Lite Codec Pack który umożliwi ci odtwarzanie dowolnym playerem filmideł

2) albo instalujesz playera który ma wbudowane kodeki np. VLC Player którym to będziesz odtwarzał sobie filmidła

Anonymous - 09-09-2008, 09:46

Najlepiej byłoby pościągać sobie wszystkie potrzebne kodeki i instalować je po kolei, ale można załatwić wszystko za jednym razem instalując (wspomnianego wcześniej) K-Lite Codec Pack:
- tutaj link do nowej edycji Link do K-Lite Codec Pack

Potem proponuję zainstalować AllPlayera:
- link Nowy AllPlayer

krzychu - 09-09-2008, 10:09

Ja jestem przeciwnikiem tych pakietow kodeków. Ja instaluje Divx-a, potem realalternate, ewentualnie jeszcze qtimealternate i 99% filmow mi odtwarza zwyklym allplayerem a jak nie odtwarza to trudno nie bede instalowal milonow kodekow i robil sobie sieczki z kompa

Krzychu

Krzyzak - 09-09-2008, 10:22

ja tez jestem przeciwnikiem takich kobyl - dlatego biore ffdshow, bo zajmuje kilka MB a nie jak KLite 10x wiecej...
Anonymous - 09-09-2008, 12:43

Macie chłopaki rację.

Ja u siebie mam też tylko te potrzebne, ale dla laików (sorry JCH :P ) takie paki są najbardziej strawne i załatwiają problem. Dużej, jak ktoś to nazwał, "sieczki" też nie robią - nie demonizujmy.....

karolgt - 09-09-2008, 13:45

zainstalowanie jakiegos K-Lite mega/full pack załatwia sprawe. To tylko 20-30 MB instalacji, nie robi nic zlego w systemie. A przydaje sie zawsze, nie tylko dl ogladania normlanych filmow, ale tez 95% filmikow z aparatow/kamer itd.

a jeśli juz totalnie bez instalacj ito istnieje wiele softu ktory uruchamia sie z CD np Movix
kiedys tego uzywalem na slaby komputerze i dzialalo ok, teraz pewnie tez. Bazuje na mplayerze.

saphire - 09-09-2008, 14:35

Przecież już wcześniej pisałem że jak nie chcesz kompletnie żadnych instalacji kodeków na kompie to instalujesz VLC player'a który ma "zaszyte" w sobie kodeki ale wtedy nim odtwarzasz filmy i masz spokój z kodekami i system "czysty".
krzychu - 11-09-2008, 11:03

Tak ale czesto na stronach masz umiszczone filmy w qtimie czy real-u i wtedy juz ci nie odtworzy ten "zaszyty w sobie" A nawet nie chodzi mi o iles tam MB tylko np. chce sobie potem z kamery zrobic film w DivX-ie albo Xvid-e i sie okazuje ze na liscie kodekow mam 50 kodekow zamiat 3 czy 4-rech.... a w sumie nie znam pochodzenia potem spakuje czyms film i dam koledze i co tez bedzie musial zainstalowac to co mam?? A jak wezme takiego Divx czy Xvid-a ktore sie juz mocno cywilizuja to jest to standart i jak spakuje to u kolegi odtworze.

Krzychu

docencik87 - 11-09-2008, 15:31

Polecam Vista Codec Package. Ma wsyzstkie kodeki jakie są potrzebne.

I link Vista Codec Package

ale to było :) teraz sa strony i nie trzeba kombinowac aby ogladac filmy , wchodzimy i ogladamy :D