[92-96]Lancer CB0 - sworznie, wahacze, amortyzatory
secki - 09-09-2008, 16:12 Temat postu: sworznie, wahacze, amortyzatory hej,
podczas wymiany sprzegla mechanik powiedzial mi, ze mam do wymiany sworznie wahacza. Ale nie byl pewien czy to mozna wymienic osobno czy razem z wahaczem.
Auto ma swoje lata wiec wymienie i tak od razu wszystko.
Teraz pytanie czy poza sworzniem i wahaczem cos jeszcze podczas tej operacji trza bedzie wymianiac (w katalogu IC widze jeszcze tuleje whacza - nabyc tez ?).
Jaka marke z Inter Cars byscie polecili.
Druga sprawa to amorki (jeden cieknie) - ktory wybrac z oferty IC ?
Hugo - 09-09-2008, 16:16
secki napisał/a: | mam do wymiany sworznie wahacza. Ale nie byl pewien czy to mozna wymienic osobno czy razem z wahaczem. | Osobno się wymienia. Sworzeń kup firmy 555. Zresztą wysil się nieco i poszukaj podobnych tematów na forum, bo nawet całkiem niedawno była o tym mowa (niełatwo kupić sam sworzeń). secki napisał/a: | Teraz pytanie czy poza sworzniem i wahaczem cos jeszcze podczas tej operacji trza bedzie wymianiac | Jak mechanik nic nie zauważył to nie trzeba. secki napisał/a: | Druga sprawa to amorki (jeden cieknie) - ktory wybrac z oferty IC ? | Kayaba.
secki - 09-09-2008, 16:29
Hugo napisał/a: | Osobno się wymienia. Sworzeń kup firmy 555. Zresztą wysil się nieco i poszukaj podobnych tematów na forum, bo nawet całkiem niedawno była o tym mowa (niełatwo kupić sam sworzeń). |
akurat w IC nie widze 555
Szukajka nie dziala a nie siedze codzien na forum wie nie wiem co sie dzieje na bierzaco.
secki napisał/a: | Teraz pytanie czy poza sworzniem i wahaczem cos jeszcze podczas tej operacji trza bedzie wymianiac |
Hugo napisał/a: | Jak mechanik nic nie zauważył to nie trzeba. |
On cos mowil, ze nie jest pewien czy sworzen jest wykrecany czy nie i dlatego nie wie czy wymieniac sam sworzen czy nie.
na stanie widze tylko olejowy (jest jakas duza roznica pomiedzy olejem a gazem?)
No i przedewszystkim dzieki za odpowiedz
josie - 09-09-2008, 17:36
Sworzeń GMB z Intercarsu powinien być OK. Pompy wody tej firmy idą w mitsu na I montaż bodajże.
Gumy whaczacza bym zmienił ale przednie - tylne padają rzadko.
Amorków KYB poszukaj jeszcze na allegro - może być taniej niż w IC po zniżkach
miki4x4 - 11-09-2008, 11:30
A może warto 100 zł (szt) dopłacić i masz oryginalne Bilstein'y ?
secki - 11-09-2008, 15:21
Juz zamowilem KYB (440 komplet).
I nawet sworznie 555 udalo mi sie wyrwac.
Hugo - 11-09-2008, 16:42
secki napisał/a: | Juz zamowilem KYB (440 komplet). | I bardzo dobrze.
miki4x4 - 11-09-2008, 18:05
Ja z kolei zamówiłem dziś Bilsteiny (700zł komplet). Jak założe dam znać jakie odczucia
pelson_hk - 02-10-2008, 13:20
ja mam pytanie, bo nie bede zakladal nowego tematu ile tuleji jest na 1 wahaczu
ictus - 02-10-2008, 15:23
miki4x4, jak wrazenia na bilach ???
miki4x4 - 02-10-2008, 15:43
zapomniałem o tym temacie ostatecznie zamówiłem tylko tylne - ponieważ sprawdziłem "przody" na stacji diagnostycznej i mają po ok 80% skuteczności, więc bez sensu wymieniać. Za to tylne były w fatalnym stanie. Różnica w jeździe jest ogromna. Auto zupełnie inaczej zachowuje się na zakrętach (wcześniej czasami miałem wrażenie że jeżdże tylnonapędówką - bo zarzucało autem przy szybkiej jeździe). Również przy hamowaniu odczuwam zmiany. W tym lub przyszłym miesiącu, misiek dostanie jeszcze sprężyny Weitec'a (niestety robią tylko obniżające - nie ma wyłącznie utwardzonych) - więc podzielę się wrażeniami ( jesli znów nie zapomnę )
ictus - 02-10-2008, 16:33
no ja dzisiaj wlasnie tez odberalem kpl B4 na tyl i sprezynki lesjofors -30
tyle ze ja do colta
miki4x4 - 02-10-2008, 18:56
ile płaciłeś za sprężyny i amorki ? bo to chyba to samo co w lancerze
ictus - 02-10-2008, 19:53
tak to samo... amorki 130szt a sprezyny... uwaga... komplet do GTI 220 do "nieGTI" 500 ( w gti przod jest inny)
Anonymous - 15-09-2009, 04:56
Cytat: | Osobno się wymienia. Sworzeń kup firmy 555. Zresztą wysil się nieco i poszukaj podobnych tematów na forum, bo nawet całkiem niedawno była o tym mowa (niełatwo kupić sam sworzeń). |
Właśnie jestem po wymianie wahacza i też wyczytałem na forum, że można sam sworzeń wymienić. Straciłem przez to trochę czasu na latanie do sklepu z wymianą sworznia (z którego kupnem nie było żadnego problemu) na wahacz. Nie wiem może macie jakieś inne wersje, ale w moim lancerze CB4W sworzeń był niewymienialny czyt. zaprasowany (nie wkręcany). Z resztą mój mechanik od razu tak powiedział, a ja uparłem się że na forum piszą no i wyszło jak wyszło (niestety on miał racje )
|
|
|