To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Ogólne - Oznaczenia na szybach

jawaldek - 09-09-2008, 20:21
Temat postu: Oznaczenia na szybach
Witam wszystkich :) Na samochodowych szybach są pewne oznaczenia ->> co one oznaczają?? Podobno mozna poznać rocznik samochodu/szyb po tych oznaczeniach. Pozdrówka :)
Anonymous - 09-09-2008, 22:54

:lol: Witam,na niemieckich,polskich sa roczniki a na japonskich nie widzialem :o
jawaldek - 10-09-2008, 08:38

marian2800 napisał/a:
:lol: Witam,na niemieckich,polskich sa roczniki a na japonskich nie widzialem :o

Witam,witam :) A które to oznaczenia to rocznik?? Pytam bo chcę kupić Miśka Pinin dla swojej żony i coś mi podejrzanie wyglądają pewne sprawy.Sprzedający podaje że to rocznik 1997 tyle że na moim Miśku są takie same znaki na szybach a jest to rocznik 95.Pozdrówka :)

Gene - 10-09-2008, 09:08

Slyszalem, ze jedna oddzielna cyfra odpowiada za rok produkcji np 5 oznacza 1995. Nie jestem w stanie zweryfikowac tych informacji.
jawaldek - 10-09-2008, 10:05

Gene napisał/a:
Slyszalem, ze jedna oddzielna cyfra odpowiada za rok produkcji np 5 oznacza 1995. Nie jestem w stanie zweryfikowac tych informacji.

Witaj :wink: Czyli tak jak myślałem u mnie jest E5 i jest to rocznik 1995 i w tamtym też jest E5 czyli sprzedający chce mi wstawić "mały" szwindelek mówiąc że to 97. Na forum znalazłem co oznaczają cyfry w dowodzie rejestracyjnym i pomogły mi już zweryfikować jedną przechrztę. Pozdrówka :)

Student - 10-09-2008, 10:36

Nie wiem czy Carisma jest Europejska czy Japońska :wink: ale na każdej szybie ma oznaczenie rocznika, w Galu jest podobnie, zresztą większość aut tak ma więc PAJERO tak samo.
Nie jest to oznaczenie E5 tylko obok po kilku kropkach (2-3) jest np. cyfra 8 i nieraz litera określająca lata rocznikowe np. F, L itp. np. 199.. i ta właśnie cyfra (tak osobno z boku) jest to oznaczenie rocznika ale nie samochodu tylko szyby.
Idąc dalej jeżeli szyba znajdzie się na magazynie i trochę przeleży to może znaleźć się w samochodzie wyprodukowanym w 98 lub 99r. ale napewno nie trafi do rocznika 2000.

Z nowszymi modelami jast dokładnie tak samo.
Mamty kilku producentów szyb: SAINT GOBAIN, SPLINTEX, PILKINGTON, NORD GLAS i jeszcze pewnie się ze 2 znajdzie (przepraszam za literówki w nazwach ale piszę z pamięci)

jawaldek - 13-09-2008, 23:10

Student napisał/a:
Nie wiem czy Carisma jest Europejska czy Japońska :wink: ale na każdej szybie ma oznaczenie rocznika, w Galu jest podobnie, zresztą większość aut tak ma więc PAJERO tak samo.
Nie jest to oznaczenie E5 tylko obok po kilku kropkach (2-3) jest np. cyfra 8 i nieraz litera określająca lata rocznikowe np. F, L itp. np. 199.. i ta właśnie cyfra (tak osobno z boku) jest to oznaczenie rocznika ale nie samochodu tylko szyby.
Idąc dalej jeżeli szyba znajdzie się na magazynie i trochę przeleży to może znaleźć się w samochodzie wyprodukowanym w 98 lub 99r. ale napewno nie trafi do rocznika 2000.

Z nowszymi modelami jast dokładnie tak samo.
Mamty kilku producentów szyb: SAINT GOBAIN, SPLINTEX, PILKINGTON, NORD GLAS i jeszcze pewnie się ze 2 znajdzie (przepraszam za literówki w nazwach ale piszę z pamięci)

Witaj :) Więc montowane w Japonii nie mają oznaczeń na szybach a jeśli już to do nie rozszyfrowania. Pozdrówka :) P.S. komisy omijajcie duuuużym kołem bez obrazy ale raczej sprzedają tam oszuści. Samochód-Miśka Pinini kupiłem od osoby prywatnej i jest OK :lol:

Gene - 19-09-2008, 11:58

mam auto z konca 2006, pierwsza rejestracja 2007, mozna szukac klucza :wink:

zbyszekm2 - 19-09-2008, 13:37

w kółku E6, europa rok 2006 :D :badgrin:
Anonymous - 15-11-2008, 18:56

nie dokonca tak
E6 to jest jakas norma ale to nie rocznik tu tylko taki przypadek ze auto jest z 2006
w Pajero nie ma rocznika na szybie lub jest zakodowany inaczej
w innych autach np mercedes, smart, vw bo takich sprawdzilem jest np E6 lub E1 w kolku ale ponizej (na samym dole opisu szyby) jest osobna samotna cyferka (czesto w sasiedztwie jest kilka kropek) np cyfra 5 i wtedy jest to rocznik 2005 lub 1995 to juz zalezy jak stare jest auto (zdjecia niestety nie bylem wstanie zrobic - aparat za cienki lub nie umiem - wychodza nie czytelne)

irzej - 28-12-2008, 15:38

jawaldek napisał/a:

Witam,witam :) A które to oznaczenia to rocznik?? Pytam bo chcę kupić Miśka Pinin dla swojej żony i coś mi podejrzanie wyglądają pewne sprawy.Sprzedający podaje że to rocznik 1997 tyle że na moim Miśku są takie same znaki na szybach a jest to rocznik 95.Pozdrówka :)

mała uwaga odnośnie Pinin ( moze przydadza się innym mitsumaniakom)

Mój kolega z serwisu Mitsubishi stwierdził - jak kupować Pinin to TYLKO z silnikiem osnaczonym jako MPI -w żadnym wypadku nie kupować z silnikiem GDI( jak stwierdził - powinni je oddawać za darmo :lol: )

co do rocznika - nie patrzec na szybę bo tamogła byc wymieniana - w numerze nadwozia mamy ponoć wszystko -nawet tydzień w którymdane auto zostało wyprodukowane ;)
rocznik to bodajrze 10 i 11 cyferka nr nadwozia - a najlepiej spisac nr nadwozia i zadzwonic do serwisu by sprawdzilijaki to rocznik ;-)

lisekelk1982 - 06-01-2009, 07:42

Witam wszystkich :) odpowiedz jest taka, ze najapońskich szybach nie zawsze jest rok produkcji wiec na tej fotce nie szukajcie rocznika :) . Zazwyczaj rocznik jest opisywany jak koledzy piszą tak .... 5 co oznacza ostatnią liczbe rocznika np. 2005

[ Dodano: 07-01-2009, 18:05 ]
Jesli trzeba to moge podać ceny szyb seciurit i Nordglasa