To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Kluczyk serwisowy

Owczar - 10-09-2008, 11:57
Temat postu: Kluczyk serwisowy
Niedawno zakupiłem Galanta. Dostałem tylko jeden kluczyk, ale to nie problem, bo z tego co wiem, to można dorobić za jakieś 150zł.. Niestety kluczyk okazał się egzemplarzem serwisowym, bo otwiera tylko drzwi i przekręca stacyjkę :| Czy jest możliwość dorobienia normalnego kluczyka poza ASO? Może jest jakiś detal którym kluczyki serwisowe różnią się od normalnego? Jeśli nie to pozostanie mi albo pogodzić się z tym, albo kombinować z wkładkami w klapie i schowku :)
seir - 10-09-2008, 17:48

Zaraz zaraz... Masz kluczyk serwisowy? Serwisowy tylko wszystko otwiera, ale nie odpala auta, bo nie ma immobilizer'a. Jeśli możesz otworzyć drzwi i odpalić auto to problem leży w zamku. Albo wymienia była cześć z niedziałającym zamkiem, albo zabrudził się i trzeba go WD40 zalać...

Klapa z tyłu i schowek Ci nie działają? To co u mnie. Masz normalny kluczyk i zamienione/zablokowane zamki... W moim przypadku klapa bagażnika była nowa i regulacja zamka u klucznika kosztowała 50zł / 2h spaceru dookoła "siedziby" klucznika... Zacznij od WD40 - możliwe, że zamek tylko podrdzewniał...

Edit:
Jest jeszcze takie coś jak blokada bagażnika. Możesz otworzyć bagażnik rączką koło otwierania baku pod siedzeniem kierowcy)? Jak nie, to masz włączoną blokadę. Da się ją odblokować tylko kluczykiem pasującym do zamka (czyli odpada ;) ), albo wejść do bagażnika, zdjąć izolację/osłony, dostać się do zamka i odblokować ręcznie:

wawer82 - 10-09-2008, 20:44

zaraz zaraz zaraz... :wink:
Ja mam trzy klucze oryginalne(dwa czarne i jeden szary) i wszystkimi mogę uruchomić auto(jeden z czarnych tylko uruchamia auto-nie otwiera drzwi i bagażnika)
Jak serwisowy to głownie chodzi chyba tylko o uruchomienie bo jak można naprawiać auto w serwisie nie mogąc go uruchomić? :D
Przepychanie z miejsca na miejsce raczej nie wchodzi w grę :wink:

U mnie szary kluczyk otwiera drzwi i uruchamia auto a nie otwiera bagażnika. Jak masz dobry zamek w bagażniku to nic nie zmienisz. Klucze różnią się czubkami :wink:

Anonymous - 10-09-2008, 21:43

Ja mam 2 kolucze. Jeden zwykły i jeden powiedzmy "serwisowy". Ten serwisowy nie otwiera bagażnika (jak wawer82 napisał ma inny czubek:) i nie odpala auta. Nie odpala bo po prostu nie ma obudowy, jest tylko sam metal bez immo.
Był już jakiś temat o tych kluczach.

Mirek Jurek - 10-09-2008, 21:54

Witam. U mnie z kolei szary kluczyk nie odpala auta.
Taka krotka historyjka : :roll:
Kluczyk, ktorego zawsze uzywalem poprostu sie zuzyl (przestal otwierac pokrywe bagaznika). Nie przygladajac sie dwom pozostalym wzialem pierwszy leprzy. Wsiadajac do auta zauwazylem mojego "ulubionego" sasiada, ktory zawsze nieprzychylnie komentuje moje autko (najzwyczajniej zazdrosci). Wkladam klucz do stacyjki, przekrecam - a tu nic... Powtarzam czynnosc, rozrusznik kreci,kreci i znowu nic. Sasiad podchodzi z szyderczym usmieszkiem i mowi "Kup se alfe... przynajmniej zawsze odpali"
Wstyd na maksa! :evil:
Dodam, ze 2 czarne otwieraja wszystkie zamki i odpalaja auto, szary otwiera zamki lecz autka nie pali.
Mam jeszcze takie plastikowe ustrojstwo, ktore przykladam do gniazda obok pokretla regulacji oswietlenia zegarow. Dziala tak samo jak pilot alarmu czyli zamyka i otwiera auto, wlacza i wylacza alarm. Co to takiego?

wawer82 - 10-09-2008, 22:27

Panowie jak ktoś zna niemiecki to to wszystko powinno wyjaśnić.Z zapasowymi kluczami mam przypięte na stałe podpisane breloczki i raczej z nimi pierwszy właściciel otrzymał klucze z salonu. Pomarańczowy to szary klucz a czerwony to czarny(który tylko u mnie uruchamia auto)
Ktoś może przetłumaczyć?

spown - 10-09-2008, 22:53

Przy tym szarym właśnie klucz warsztatowy...
Owczar - 11-09-2008, 08:36

Instrukcja obsługi, strona 2-2 "Klucz serwisowy pasuje do wszystkich zamków z wyjątkiempokrywy bagażnika (lub tylnej klapy) i schowka pasażera"....
wawer82 - 11-09-2008, 09:09

No i wszystko jasne.Szary to serwisówka.Chodziłem specjalnie sprawdzić. Odpala silnik(Mirek Jurek musisz mieć go uszkodzonego)oraz jak napisał Owczar pasuje do wszystkich zamków z wyjątkiempokrywy bagażnika (lub tylnej klapy) i schowka pasażera"
seir - 11-09-2008, 09:45

Dziwne. Ja mam 2 czarne:

1 - oryginalny, czarny, z napisem "Mitsubishi" - odpala auto, otwiera drzwi, nie przekręca się w bagażniku.

2 - z napisem SILCA italy, czarny, brak immobilizer'a (nie odpala), otwiera drzwi, nie przekręca się w bagażniku.

Wygląda na to, że mój serwisowy się gdzieś komuś zgubił i dorobił na poczekaniu taki niezbyt z immo ;)

Owczar - 11-09-2008, 12:53

Chyba pozostaje mi walka z wkłądką w bagażniki. A orientuje się ktoś może, czy da rade ją wyjąć bez pasującego klucza? W starych wkładkach tak robiłem kiedyś. Jak zmieniłem zamek w drzwiach to wyjąłem wkładke, włożyłem stary kluczyk i spiłowałem wkładke, tak, aby się przekręcała. Podejrzewam, że w tym przypadku to będzie się różniło nieznacznie, bo tak jak wyżej napisane, różnią się czubkiem..
czekoladka_1981 - 11-09-2008, 13:24

Owczar napisał/a:
Podejrzewam, że w tym przypadku to będzie się różniło nieznacznie, bo tak jak wyżej napisane, różnią się czubkiem..

Wydaje mi się że różnica polega też na ząbkach:

wawer82 - 11-09-2008, 13:28

Owczar zrób tak jak Ci napisałem na pw ;-)

Pozdro

seir - 11-09-2008, 13:37

Jak to wypali to podziel się tą informacją - nie tylko Ty masz z tym problem :) No chyba, że to tajemnica ;)
Owczar - 11-09-2008, 13:51

Ok, dam znać, ale to za jakiś tydzień, bo narazie auto jest serwisowane jeszcze. Będę naprawiał ten wyskakujący bieg. Zrobię tak jak napisał wawer82. Dzięki Czekoladka za zdjęcie, potwierdziło to co dostałem na PW.

Dzięki wszystkim za pomoc :)