Problemy techniczne - czy można samemu wymienić końcówki wtrysków ?
big_munios - 10-09-2008, 12:33 Temat postu: czy można samemu wymienić końcówki wtrysków ? Witam wszystkich
kupiłem 2 tyg temu lancera 1.8d z 1991, 224000 przebiegu, wersja glx
problem jest taki ze auto strasznie kopci na czarno, jest słabe wg mnie zdecydowanie za słabe jak na 60KM, i dosc głosne z takim "pukaniem",
a wiec zastanawiam sie co może być przyczyna tego kopcenia i małej mocy ?
za wszelkie sugestie z góry dziekuje, dodam ze auto pali od strzała, ma przedmuchy jak od góry spod korka, tak i od dołu z bagnetu
słyszałem ze podobno końcówki wtrysków, chciałbym je wymienic samemu(bo mechanik za same sprawdzenie zapłonu i wtrysków chce 250zł!) moze ktos wie jak to zrobic ? i czy wogóle mozna samemu ? i czy trzeba je wkrecac kluczem dynanometrycznym itp
Hubeeert - 10-09-2008, 18:08
big_munios napisał/a: | wiec zastanawiam sie co może być przyczyna tego kopcenia i małej mocy ? |
Zużyte końcówki wtryskiwaczy, źle ustawiony kąt wtrysku na pompie, źle wyregulowana pompa itd.
big_munios - 11-09-2008, 14:19 Temat postu: chodzi o to czy moge sam te końcówki wymienić ? co do pompy to jest oryginalna denso, nie słychać z niej zadnych jakis dziwnych odgłosów
a w gruncie rzeczy chodzi mi o to czy moge sam wymienic te końcówki wtrysków, bo były własciciel mi dał nowe, a mechanik co zajmuje sie takimi rzeczami w moim regionie powiedział mi ze za wymiane tych koncówek+sprawdzenie zapłonu+sprawzenie pompy wtrysków chce 500zł czyli bardzo duzo,
a z tego co czytałem koncówki sa juz fabrycznie ustawione pod konkretny silnik, tak ze nalezy je tylko podmienic, ale nie jestem pewien i o to pytam ?
[ Dodano: 11-09-2008, 15:27 ]
wykreciłem końcówki wtryskiwaczy, jest tam taka sprezyna i zastanawiam sie czy ja tez trzeba wymienic ? pozatym nie zauwazyłem by bylo to skrecone kluczem dynamometrycznym tylko wszystko tak pozadnie dokrecone, ogólnie bardzo łatwo wykrecic te koncówki, zobaczymy jak sie je bedzie skrecać, napisze po wszystkim
[ Dodano: 11-09-2008, 18:05 ]
pomiedzy łączeniem wtrysków i końcówek do głowicy silnika sa dwie podkładki miedziane, ta mniejsze od końcówek z głowicą sie poprzepalały i całe końcówki z boku były usmolone, chciałem je gdzies kupic ale nikt nie ma i przez podkładki za 40 gr nie moge skrecic auta
brzoza73 - 13-09-2008, 11:52
spróbuj popytać o podkładki w warsztatach co robią diesle...powinno się udać
sampler - 15-09-2008, 13:47
Przy wymianie koncowki wtrysku musisz pozniej ustawic odpowiednie cisnienie wtrysku. Robi sie to na specjalnej pompce a cisnienie jest rozne dla kazdej wersji silnika. Cisnienei reguluje sie specjalnymi podkladkami o odpowieniej grubosci. Problem w tym ze u mnie w miescie tego nie kupisz poza zakladami regenerujacymi wtryski. Zalatw skads wspomniana pompke i sprobuj sam ustawic cisnienie.
big_munios - 15-09-2008, 15:46
sprawdziłem cisnienie wtrysków w 2 było 80 mbar na 1 75 a ostatnim 100 !
a ma być 120-130 !!!! jutro mam jechać ustawiać na 125, z tego co twierdzi ten mechanik co ma mi ustawiać to trzeba dociac z zyletek podkładki i dodac do tej podkładki pod spreżyne, nie trzeba do skrecania tych wtrysków zadnego klucza dynarycznego,
poprawiłem cisnienie na wtryskach do 120-125, jedna podkladka z żyletki daje 15, załozyłem wszystko ale kopcenie zostało !!!
reasumując :
pojezdziłem troche i musze stwierdzic ze przez ta wymina końcówek troche mniej kopci ale tylko jak bardzo pomału wciska sie gaz, a wrecz trzeba naciskac bym nie przesadził 1-1.5 cm na raz i bardzo pomalu dociskac w innym wypadku zaczyna kopcic,
niby auto ma 60 KM ale co do osiagów to jednym słowem tragedia !!! a wiem co mówie bo jezdziłem punto s 55KM, starą vectra na gazie 1.8, golfem 1.6 tez 60 KM i ten moj lancer do tamtych sie nie umywa a wszystkie tamte auta tez sa stare
ogólnie :
-ani nie jest ładny( chociaz przód jest jescze dość taki troche rekinowaty ale za to tył jakby doklejony)
-ani szybki i mocny (jednym słowem tragedia tym bardziej ze mieszkam w gorach i podjazdy musze brac na 3ce w dodatku jadąc sam a i auto przeciez wazy tylko ok 1000kg dodatkowo 1ka jest za krótka a 4 za słaba)
- ani oszczedny (nawet po wymianie końcówek pali ponad 8l)
- bardzo głosny
- tragiczne własciwosci jezdne(boje sie nim jezdzic wiecej niz 60 na zakretach)
jedyne plusy to
-szybko sie nagrzewa
-biegi fajnie chodzą
-ładnie sie uruchamia
-no i kupiłem z szybami elektrycznymi
ogólnie bardzo sie zawiodłem na nim, myślałem ze stare japonczyki lepiej jezdrzą
moze wymiana silnika cos da bo stan tego silnika jest agonalny,
i tu własnie moje kojene pytanie, dostałem od własciciela drugi silnik(widac dobrze wiedział ze ten jest na umarciu) a wiec czy mozna wymienić tłoki, panewki itp zostawiajac stary blok silnika, i w jakie uszczelki powinienem sie zaopatrzyc ? chodzi mi o to czy mozna poprostu wyjąc wnetrznosci tego mojego i zamienic na tamte ?
sampler - 15-09-2008, 19:49
Jak dalej kopci to trzeba ustawic pompe. Ewidentnie Ci zle spala rope. Sprawdz tez kat wtrysku.
big_munios - 26-09-2008, 19:26
podsumując mozna samemu zmienic koncówki wtrysków, ale rzeczywiscie potrzebna jest do tego pompka by je potem ustawic(w moim silniku na 120-130) gdyz nie jest prawda ze nowe sa juz ustawione, przy wymianie trzeba uwarzac na podkładke na wtryskach co odchodzi nia nadmiar paliwa gdyz jest aluminiowa i łatwo ja zniszczyc a podejrzewam ze z zakupem bedzie wielki problem, i wrazie uszkodzenia w rachube wchodzi tylko dosztukowanie
do wymiany koncówek potrzebne beda klucze :
10 oczkowa lub srubowkret gwiazdkowy
12 oczkowa
17 normalna widlasta
17 oczkowa łamana
19 normalna badz oczkowa ale waska
21 nasadowa głeboka na tyle by sie zmiescił cały wtrysk
ni i imadło by te wtryski odkrecić
no i te nieszczesne miedziane podkładki po dwie na wtrysk, jedna waska druga szeroka chociaz te szerokie w moim porzypadku były wporzadku a tylko ta mniejsze przepalone
To tyle, a pisze o tym jakby ktoś chciał sobie sam kiedys koncówki wymienic bo moim zdaniem lepiej je samemu wykrecic i zawiesc mechanikowi gdyz jest to łatwe a i napewno duzo tansze(w moim przypadku mechanik mi ustawił za "flaszke" a wczesniej chciał 80 zł)
|
|
|