3000GT/GTO Ogólne - Zaslepienie EGR w VR4
Anonymous - 11-09-2008, 00:08 Temat postu: Zaslepienie EGR w VR4 przegladajac ostanio internet znalazlem kit do zaslepienia EGR w 3000gt mam pytanie co daje zaslepienie EGR i czy po zaslepieniu nie zapali sie Check??
Anonymous - 12-09-2008, 12:59
też widziałem ten "kit" Blaszki wycięte z alu
Anonymous - 14-09-2008, 21:54
Troyan tylko mam pytanie co one daja?? I czy w jakims negatywnym stopniu nie wplywa zaslepinie EGR na trwalosc silnika??
Serek - 15-09-2008, 12:55
EGR ma za zadanie recyrkulować część gazów powstałych w procesie spalania, obniżając zawartość szkodliwych zawiązków w spalinach. Kłania się norma czystości spalin.
Zaślepienie EGR sprawia, że do kolektora dolotowego nie dostają się w/w resztki (bardzo brudne, osadzające się na ściankach kolektora od wewnątrz oraz na przepustnicy) oraz ciepłe powietrze.
Efekt? Zmiana w składzie spalin oraz czysty dolot.
saphire - 15-09-2008, 13:23
Zaciąganie spalin do cylindra przez EGR zamiast mieszanki powietrza uzupełnia brakującą objetość ładunku w przypadku jazdy na ubogiej (w GDI) ponadto obniża temperaturę spalania. Zaślepianie ma swoje wady i zalety - zaletą jest czysty dolot a wadą toksyczność spalin i możliwe wypalanie gniazd.
Bogdan9999 - 15-09-2008, 14:08
Wytnij blaszki z miedzi albo jeśli do niej nie masz dostępu to ze zwykłej puszki aluminiowej i gotowe. Wad oprucz troszke gorszych spalin nie ma, są tylko zalety które poprzednicy wymienili. Pozdrawiam
|
|
|