Carisma - Techniczne - bierze plyn chlodniczy
kuladencer - 13-09-2008, 18:23 Temat postu: bierze plyn chlodniczy witam szukajka nie dziala :/
jak ktos wie co moze byc tego przyczyna to prosze a jakies podpowiedzi
strasznie kopci na bialo i smierdzaco :/
siadłmi tez zawór korekcji wtrysku, czy to moze przez to bierze ten plyn ??
MAłY - 13-09-2008, 18:58
kuladencer napisał/a: | jak ktos wie co moze byc tego przyczyna to prosze a jakies podpowiedzi
strasznie kopci na bialo i smierdzaco :/ |
to wygląda na walniętą uszczelke pod głowicą lub co gorsza głowice
czekoladka_1981 - 13-09-2008, 21:09
kuladencer napisał/a: | strasznie kopci na bialo i smierdzaco |
Biały dym wydostający się rury wydechowej nie wróży nic dobrego. Jeśli z układu chłodzenia nie ma wycieków, płyn znika a z rury wydechowej wydostaje się biały dym to niestety świadczy to o przedostawaniu się płynu do komory spalania. Powodem tego może być uszkodzona uszczelka pod głowicą lub co gorsze pęknięcie głowicy lub kadłuba silnika.
siwek - 13-09-2008, 21:43
potwierdzam zdanie przedmówców... to nie jest miła wiadomość, sam to przechodziłem po kupnie samochodu i troche kosztowało, na szczęście to była tylko uszczelka. Pewnie u Ciebie tez tylko uszczelka poszła chyba że jezdziłeś bez płynu w chłodnicy i ci się przegrzał?
kuladencer - 15-09-2008, 13:49
własnie ze sie nie przegrzewa, temparatura w normie, caly czas przed polowa na wskazniku, ile taka wymianka moze mnie kosztowac :/??
Anonymous - 25-09-2008, 10:07
Koszt to zależy od mechanika, ale tak :
wymiana uszczelki to ok 150pln
planowanie głowicy to od50 do 80 pln
nowa uszczelka za ile kupisz za tyle masz
nowy płyn do układu chłodzenia
czasami warto pomyśleć o wymianie rozrządu jak jest już jego czas, bo silnik i tak roznegliżowany
mnie taka przyjemność, ale w innym aucie (clio ENERGY) kosztowała 600 pln to co ci napisałem + olej i filtr
siwek - 25-09-2008, 17:10
oprócz samej uszczelki polecałbym ci kupić cały zestaw uszczelek żeby pózniej nie składać ze starymi zużytymi i ewentualnie pozniej nie wymieniac dodatkowo
kuladencer - 25-09-2008, 17:24
to chyba nie uszczelka znalazłem niebieski plyn pod maska na dniach beda mi wymieniac wszystkie przewody. plyn byl chyba na skrzyni biegów. mam nadzieje ze to przewody i po klopocie
a ten dym to przez zawór kata wtrysku wsadzilem ostatnio pozyczony od znajomego i kopcenie znikło zamowilem własnie sobie nowy i bede wymienial a mozecie mi powiedziec czy ten zawore cyka caly czas podczas pracy silnika czy tylko przy grzaniu bo nie dostałem jeszcze jednoznacznej odpowiedzi od nikogo i co go moze psuć czy on tylko siada przez syf w paliwie
Orlicone - 30-09-2008, 23:25
Hej,
mam podobny problem. Jakis czas temu zaczal sie grzac wskazowka dochodzila do "czerwonego", kiedy zaczela przekraczac skale zalalem plyn do chlodnicy (weszlo ok. 2,5L) i wszystko wrocilo do normy (wskazowka nie dochodzi do polowy skali). Niedawno zainstalowalem LPG a swoja cari kupilem od kumpla, on nigdy nie mial takich problemow. Co moze byc przyczyna? Czy normalna rzecza jest kapanie z rury?? Dodam jeszcze, ze samochod ma org. przepieg 112.000. Co robic?????????
drd1812 - 01-10-2008, 08:13
kapanie wody z rury wydechowej to normalna rzecz, jednym z procesów katalizy spalin jest H20
Za mądra głową:
Katalizator -
Cześć układu wydechowego silnika, w której następuje neutralizacja (dopalenie) szkodliwych składników spalin(NOX, C0, HC są zamieniane na C02, H20, N2). Katalizator zbudowany jest z ceramicznego lub metalowego rdzenia z wydrążonymi kanalikami, których powierzchnia jest pokryta związkami rodu i platyny. Ze względu na sposób działania katalizatora można podzielić na: 1.utleniające (Zamieniają one węglowodory na parę wodną oraz tlenek węgla na dwutlenek węgla dzięki dostarczaniu dodatkowego powietrza z zewnątrz.), 2.utleniającoredukujące (Złożone są z dwóch katalizatorów połączonych szeregowo. W pierwszym (redukującym) następuje redukcja tlenków azotu, ą w drugim (utleniającym) zamiana tlenku węgla i węglowodorów. Pomiędzy te katalizatory musi być doprowadzone powietrze z zewnątrz, aby umożliwić pracę katalizatorowi utleniającemu.), 3.wielofunkcyjne (Pracują bez dopływu dodatkowego powietrza. Neutralizują jednocześnie trzy główne szkodliwe składniki spalin.
Orlicone - 01-10-2008, 10:45
Uch jeszcze raz wielkie dzieki drd1812 (juz w kolejnej sprawie) POcieszyles mnie troche, bo naczytalem sie o tych uszczelkach pod glowice a nie chcialbym tego robic silnikowi, ktory przejechl zaldwie 112.000 :-/ Pol nocy wczoraj kopalem sie w rozych forach i znalazlem sporo podobnych sytuacji. njpardziej prawdopodobna wydaja sie poluzowane opaski zaciskowe na trójniku, do ktorego gazownicy przylozyli swoje lapska :-/ Postaram sie to dzisiaj albo jutro wyjasnic.
Pozdrawiam
[ Dodano: 01-10-2008, 17:58 ]
hmmmmmmmmm, sprawdzilem dzisiaj przewody i nie zauwazylem jakiegokolwiek wycieku :-/ Gdzie w takim razie uciekl plyn????
daroslo - 01-10-2008, 18:22
[ Dodano: 01-10-2008, 17:58 ]
hmmmmmmmmm, sprawdzilem dzisiaj przewody i nie zauwazylem jakiegokolwiek wycieku :-/ Gdzie w takim razie uciekl plyn????[/quote]
sprawdź jeszcze w okolicy rozrządu czy nie masz jakiegoś drobnego wycieku (trzeba zdemontowac kawałek osłony paska rozrządu), może puszcza uszczelka pod pompą wody
siwek - 01-10-2008, 18:29
to również może byc wina uszczelki bo jeśli silnik został kiedyś przegrzany to uszczelka mogła puścić
pozatym może być mała nieszczelność w uszczelce i w kopceniu nie zauważalna az tak bardzo a płym bedzie uciekał
Orlicone - 05-10-2008, 18:27
hmmm, teraz to juz zglupialem totalnie ... Nie zidentyfikowalem zadnych wyciekow ani w okolicy paska rozrzadu, ani w chlodnicy, ani przy trojnikach. Zrobilem w piatek trase z 3miasta do W-wy i nie ubylo ani plynu w chlodnicy ani oleju, w okolicy uszczelki pod glowica tez jest czysto i nie widze zadnego wycieku. Co w takim razie moglo spowodowac wczesniejszy brak plynu w chlodnicy, co doprowadzilo do wysokiej tempretury?? Czy mozliwe, jest, ze istalacja gazowa wziela troche plynu albo po prostu nikt wczesniej dlugo go nie uzupelnial?? Musicie przyznac, ze to wyjatkowo zagadkowy przypadek
rasiak1980 - 05-10-2008, 19:20 Temat postu: łatwo sprawdzić zmierz ciśnienie na każdym z cylindrów jeżeli nie trzyma ciśnienia to mogą być wypalone gniazda zaworów, uszczelka pod głowicą, albo pierścienie w tłokach, następnie nalej do każdego cylindra łyżeczkę stołowa oleju silnikowego (żeby ktoś przypadkiem roślinnego nie nalał ) i zmierz ponownie ciśnienie jeżeli nadal spada znaczy albo wypalone gniazda zaworów albo uszczelka pod głowica. prościej możesz sprawdzić olej czy nie ma w nim płynu, albo płyn, jeżeli wyczuwasz zapach benzyny, albo pływa po powierzchni olej, albo jest mętny biały to prawdopodobnie uszczelka pod głowicą, jeżeli chcecie samemu wymieniać to nie zapomnijcie o kluczu dynamometrycznym, odpowiednich momentach podczas dokręcania śrub, odpowiedniej kolejności ich dokręcania i wcześniejszym odessaniu oleju z otworów na szpilki bo podczas wkręcania możecie szpilkę okręcić albo nawet ciśnienie oleju nagromadzonego w otworze może rozerwać blok
|
|
|