To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Wycieki w okolicach aparatu zapłonowego 4G13

Anonymous - 14-05-2006, 12:47
Temat postu: Wycieki w okolicach aparatu zapłonowego 4G13
Czy w okolicach aparatu zapłonowego znajdują się jakieś usczelki? Wczoraj zauważyłem wycieki i raczej nie cieknie to spod klawiatury. Klawiatura uszczelniona i nie widać żadnych, choćby najdrobniejszych wycieków.

matt81 - 14-05-2006, 13:21

Pod aparatem zapłonowym nie ma żadnej uszczelki przed wyciekiem oleju chroni oring na aparacie.Co prawda pisze na podstawie mojego silnika4g92 ale podejrzewam na 90% że u ciebie jest identyczne rozwiązanie.
Pozdrowienia.

Anonymous - 14-05-2006, 19:50

Oring do wymiany!Mialem cos takiego u siebie :wink:
Bartek - 14-05-2006, 20:16

Tak - o-ring do wymiany, a jutro Marek wysyła do mnie paczke :)
Anonymous - 14-05-2006, 20:32

Bartek napisał/a:
Tak - o-ring do wymiany, a jutro Marek wysyła do mnie paczke :)
To może się podłączę, jeśli Marek sie wyrobi. Tym razem ja płacę :)
Bartek - 14-05-2006, 20:49

Bez przesady, nie będziesz płacił za przesyłkę więcej niż za o-ring.... Marek wysyła do mnie komplet tarcz i 2 komplety klocków hamulcowych....Parę kilo wyjdzie.... :wink:

PS. Jak nie jest ta wymiana bardzo pilna, to wtortek/środa będziemy mogli coś podziałać :mrgreen: wymiana to w końcu 2 śrubki + ustawienie zapłonu...

Anonymous - 14-05-2006, 20:57

Bartek napisał/a:
Marek wysyła do mnie komplet tarcz i 2 komplety klocków hamulcowych....
Ale ja przy okazji zamówiłem jeszcze parę innych uszczelek ;)

[ Dodano: 14-05-2006, 21:01 ]
Bartek napisał/a:
PS. Jak nie jest ta wymiana bardzo pilna, to wtortek/środa będziemy mogli coś podziałać :mrgreen: wymiana to w końcu 2 śrubki + ustawienie zapłonu...

Nie jest to super mega pilne. Lało się przez dłuższy okres, ale ja sądziłem, że to spod głowicy. Do tego dochodziły wycieki spod klawiatury. Dopiero mycie silnika i uszczelnienie klawiatury pokazało prawdę. Przy okazji zamówiłem u Marka uszczelniacze zaworowe, nową uszczelkę pod dekiel i filtr oleju. Zbieram graty na wymienę uszczelniaczy zaworowych bez ściągania głowicy (bo jednak nie cieknie, płynu przecież też nie ubywa). Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem.

Bartek - 14-05-2006, 21:18

"Tools for fools" wracają do mnie w tym tygodniu..... ale na wymiane nie wiem na kiedy mógłbym się z Tobą umówić.....
Anonymous - 14-05-2006, 21:46

Bartek napisał/a:
"Tools for fools" wracają do mnie w tym tygodniu..... ale na wymiane nie wiem na kiedy mógłbym się z Tobą umówić.....
No nie, w takie przedsięwzięcia nie mam zamiaru Cię angażować :) To zbyt pracochłonne, a Ty i tak masz mnóstwo zajęć. W temacie wymiany uszczelniaczy będę się kontaktował z T. Michalakiem, bo on ponoć też to robi bez ściągania głowicy. Pytanie tylko, czy do tego trzeba rozpinać rozrząd i - tym samym - wymieniać uszczelniacze, paski i rolki?
Krzyzak - 14-05-2006, 22:32

Bartku - dzięki za TFF. Naprawdę gładko z uszczelniaczami dzięki nim poszło.
Danielowi się szczególnie podobało zdanie: "przyłożyć niutony".
A manewr ze sprężarką jest extra - przy zapiętym biegu auto chce jechać do przodu - od ciśnienia zawór niemalże NIE MA PRAWA wpaść.

A tak BTW - oczywiście na końcu aparatu jest gumowy o-ring :) - by nie być OT.

Anonymous - 15-05-2006, 16:13

Części zamówione - oprócz nieszczęsnego o-ringu, bo tego akurat Marek (Japaneze) nie ma. W JC na domiar złego też nie mają:( Jutro będę szukał w "normalnych" sklepach. Tak czy inaczej znów mi sie pofarciło, bo mój towar przyjdzie razem z przesyłką do Bartka - który to już raz ? ;)
Anonymous - 15-05-2006, 17:46

Te oringi znjadziesz napewno w jakims motoryzacyjnym zwyklym sklepie.Tam czesto maja tego typu pierdolniki .Dopasuja cina 100%, dobrze gdybys mial swoj zdjety na wymiar.Pozdro :wink:
Anonymous - 16-05-2006, 09:00

Wiem, wiem - niestety temat już badałem. Niech pan wymontuje i przywiezie, to może coś dobierzemy. Nie mam czasu ani ochoty na takie "może dobierzemy". W piątek Marek będzie miał część oryginalną.
Bartek - 16-05-2006, 09:13

I to jest postawa godna naśladowania przez innych Mitsumaniaków....... Z przyjemnością Ci zamontuje ten uszczelniacz :D
Anonymous - 16-05-2006, 09:40

Bartek napisał/a:
I to jest postawa godna naśladowania przez innych Mitsumaniaków.......
To, że montuję część ori? :mrgreen: Cała przyjemnośc po mojej stronie.