[96-02]Colt CJ0 - [CJ4A 1.6] Dźwięk "hroboczący" spod maski..
Twaróg - 14-09-2008, 22:07 Temat postu: [CJ4A 1.6] Dźwięk "hroboczący" spod maski.. Jak nie mialem problemu z Miśkiem to teraz mam i to chyba niestety z mojej winy ;/
Ostatnio piszczal mi pasek, ktory napedza pompe wspomagania to postanowilem go naciagnac.
Pasek juz nie piszczy, naciag jest taki, ze jak naciskam go palcem na srodku to waha sie w granicach 1-1,5 cm. Objawem na poczatku bylo to, ze przy odpaleniu samochodu rano (podkreslam tylko rano lub po dlugim postoju, np. 8 godzin) mialem dziwny dzwiek z okolic tego paska, wiec postanowilem go na nastepny dzien sciagnac i dopiero odpalic auto - wtedy dziwny dzwiek znikł ale wiadomo, ze wspomaganie wtedy nie dzialalo. Po załozeniu i naciagnieciu dalej to samo z rana, a po rozgrzaniu samochodu juz nie. Od dzisiaj zaczela sie dla mnie "tragedia", dzwiek ktory dochodzi spod maski jest w stylu "hrobotania" i slychac go nawet na rozgrzanym silniku od 1200 obrotów wzwyż. Wczesniej jak sciagalem pasek to zdarzylem oblukac ze jest on nałożony na 3 rzeczy: pompe wspomagania, napinacz paska (ten odrazu pod pompa) i cos jescze co tez jest okragle i wychodzi od silnika z dolu. Co sie moglo stac?
[ Dodano: 15-09-2008, 19:10 ]
Ściągnełem dziś pasek znowu i pokrecilem tym małym "napinaczem" (ten pod pompa wspomagania) i on nie chodzi cicho ani bezszelestnie tylko tak jakby sie obijał i przeskakiwal, ogólnie napewno nie chodzi cicho. Czy to moze byc on?
Anonymous - 16-09-2008, 11:01 Temat postu: Re: Dźwięk "hroboczący" spod maski..
Twaróg napisał/a: | Ściągnełem dziś pasek znowu i pokrecilem tym małym "napinaczem" (ten pod pompa wspomagania) i on nie chodzi cicho ani bezszelestnie tylko tak jakby sie obijał i przeskakiwal, ogólnie napewno nie chodzi cicho. Czy to moze byc on? | Jak najbardziej to moze byc napinacz paska klimy/wspomagania. Jego wymiana jest prosta: odkrecasz srube mocujaca (klucz plaski 14) i wymianiesz rolke.
Twaróg - 19-09-2008, 19:41
Rolka zdjeta -> diagnoza? łożysko najprawdopodobniej dostalo po dupie ;/ Uwierzycie, ze nigdzie nie ma zamiennika? Szukalem w Intercarsie, bylem w kilku sklepach, ktore maja czesci do japońcow w Gorzowie i nic.. W koncu zadzwonilem do ASO - cena 190 zl z VAT - nie najgorzej, ale znalazlem na alledrogo faceta, ktory mial nowke oryginalna z faktura za 130 zl z VAT + przesylka W poniedzialek najprawdopodobniej wymiana, mam nadzieje ze to na bank to
Anonymous - 19-09-2008, 19:59
Twaróg, czy masz klimę? Jeśli tak - na 100% jest zamiennik napinacza. Wiem, bo niedawno sam kupowałem i wymieniałem. Rolka kosztowała dokładnie 68 PLN.
Twaróg - 19-09-2008, 23:05
Nie klimy nie mam.
[ Dodano: 24-09-2008, 11:35 ]
Otóż mialem problemy z kontem i nie mogłem sie zalogować na forum, przedstawiam teraz newsy: Małe kółko pasowe zostało wymienione, a problem dalej ten sam... pojechałem do mechanika, sprawdzil auto na kanale i okazalo sie ze tłumik drgań koła pasowego wału korbowego odczepił się od tegoż koła - efekt? paski sa nierówno i koło zmienia caly czas swoja pozycje wydajac przy tym dzwieki ;/ Już zamówiłem używke z anglika po małym przebiegu...
|
|
|