Space Star Techniczne - [MSS 1.3] Zakres czynności serwisowych
Grobelny - 15-09-2008, 13:53 Temat postu: [MSS 1.3] Zakres czynności serwisowych Witam wszystkich mitsumaniaków. Od czerwca jestem szczęśliwym posiadaczem MSS 1.3, którego kupiłem w Niemczech od osoby prywatnej. Samochód z roku 2000 z prowadzoną do końca książką serwisową w serwisie Mitsubishi na terenie NRD . Kupiony z przebiegiem 92 tkm, następny przegląd podany w książce to 101000. Zastanawiałem się, czy warto kontynuować przeglądy w serwisie autoryzowanym, serwis w Szczecinie zawołał 900PLN-ów (w tysiącu chyba się pan zmieści), przyznając jednocześnie, że to przegląd nieduży. Chyba oddam Miśka do przeglądu mojemu zaufanemu mechanikowi, nie dysponuję jednak zakresem czynności. Znalazłem informację na forum, że powinien on być podany w książce serwisowej, moja jednak jest w wersji niemieckiej i tam słowa o tym nie ma.
Pozdrawiam
JCH - 15-09-2008, 14:25
Proszę bardzo, na stronach Auto GT z Warszawy była rozpiska czynności. Oto i ona: Serwis MSS 1.3
Anonymous - 15-09-2008, 14:35
Jeżeli gwarancja się skończyła, to nie ma sensu serwisować auta w ASO - ceny i jakość usług (w niektórych warsztatach) woła o pomstę do nieba.
Czas zaprzyjaźnić się z jakimś dobrym mechanikiem - jak dobry to będzie wiedział co robić
JCH - miałem ten sam link podesłać
Grobelny - 17-09-2008, 09:26
Dzięki JCH, o to chodziło. Sprawdziłem i okazuje się, że przy 105 kkm wymienia się tylko olej plus filtr. Skąd się autoryzowanemu wzięło 900PLN?. To rozbój w biały dzień. Chciałem skorzystać z serwisu autoryzowanego, bo przecież kiedyś będę Miśka sprzedawał, a wydaje mi się, że wpisy w książce z pieczątką Mitsu robia wrazenie na kupującym. Ponadto Niemka, która mi go sprzedawała mówiła coś o gwarancji mobilności Mitsubishi. Nie wiem dokładnie, o co cho? Chyba jednak Slo-mo ma rację, po gwarancji trzeba znaleźć dobrego mechanika i tam serwisować. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Jarek
JCH - 17-09-2008, 12:04
Pamiętaj tylko, że warto po zakupie auta wymienić rozrząd i wszystkie płyny aby mieć pewność co faktycznie jest w środku. No chyba, że masz pewność, że było to robione na przeglądzie 90 tys. km.
Anonymous - 17-09-2008, 13:54
JCH napisał/a: | Pamiętaj tylko, że warto po zakupie auta wymienić rozrząd i wszystkie płyny aby mieć pewność co faktycznie jest w środku. No chyba, że masz pewność, że było to robione na przeglądzie 90 tys. km. |
Cytując Kolegę któremu zerwał się pewny pasek - "Zaufanie to dobra rzecz, ale kontrola jest jeszcze lepsza"
Grobelny - 18-09-2008, 10:26
Co do paska to mam prawie pewność. Jest pieczątka w książce i faktura na wymianę paska (Zahnriehmen)- no chyba, że Niemka sfałszowała książkę i fakturę . Ale może to i dobry pomysł, żeby się dowiedzieć- napiszę maila do serwisu i poproszę, żeby napisali, co było robione przy 90tkm- w zakresie czynności podano od cholery rzeczy i dobrze by było to zweryfikować. Jak odpiszą, dam znać.
Gabriel68 - 05-11-2008, 23:33
Mam podobną sytuacje tez misiek 1,3 za 6000 km, czeka mnie przegląd na 105000. Do tej pory był serwisowany w aso przez poprzedniego właściciela. Mam i wpis w książce i fakturę, oraz niezbitą pewność, że przebieg na 90 kilo był robiony (spawdziłem sobie w aso) Rachunek na fakturze 90 kilo opiewa na sumę 2240 zela. Oczywiście poza płynami , był robiony rozrząd, wymiana świec , wymieniane dwie tarcze hamulcowe. Wiec nawet trochę nadprogramowo. Patrząc na przewidywaną cenę przeglądu na 105 kilo wpadłem w szok, za wymianę oleju? Rozumiem, ze leją oczywiście najdroższy castrol slx 5w30, chociaż producent spokojnie dopuszcza 5w40 do tego silnika(oczywiście tańszy), ale za co ta pozostała kasa?
irekmiecz - 06-11-2008, 10:13
Gabriel68 napisał/a: | ale za co ta pozostała kasa? |
Za ASO ! i wcale nie byłbym taki pewien co do Gabriel68 napisał/a: | ze leją oczywiście najdroższy castrol slx 5w30 |
cns80 - 06-11-2008, 13:50
Gabriel68 napisał/a: | Do tej pory był serwisowany w aso przez poprzedniego właściciela. Mam i wpis w książce i fakturę, oraz niezbitą pewność, że przebieg na 90 kilo był robiony (spawdziłem sobie w aso) Rachunek na fakturze 90 kilo opiewa na sumę 2240 zela. | Ciekawe zjawisko. W innym temacie piszesz że wyjeli Ci filtr przeciwpyłkowy i był strasznie brudny. A wymiana filtra chyba wchodzi w zakres czynności przy przeglądzie.
Gabriel68 - 06-11-2008, 15:33
cns80 napisał/a: | Ciekawe zjawisko. W innym temacie piszesz że wyjeli Ci filtr przeciwpyłkowy i był strasznie brudny. A wymiana filtra chyba wchodzi w zakres czynności przy przeglądzie. |
Tak zgadza się, na fakturze 90k mam odgrzybianie klimy. Ale od tego czasu minął ponad rok i 9500 kilometrów. Obydwa filtry były ostro brudne, sporo kulek styropianu no i biały to on nie był. Sądzę, że 9500 starczy, żeby tak wyglądał.
cns80 - 06-11-2008, 18:00
Ja na swoim zrobiłem 15 tyś i był lekko brudny. Może tylko napisali że go wymienili ?
xjacobs - 06-11-2008, 19:57
cns80 napisał/a: | Ja na swoim zrobiłem 15 tyś i był lekko brudny. Może tylko napisali że go wymienili ? | ani troche bym sie nie zdziwił - codzienna praktyka prześwietnych i przecudownych oraz w pełni profesjonalnych ASO
Gabriel68 - 06-11-2008, 22:57
Proszę Was nie stresujcie mnie, bo jeśli tak samo wymienili rozrząd....
xjacobs - 08-11-2008, 12:27
Gabriel68 napisał/a: | Proszę Was nie stresujcie mnie, bo jeśli tak samo wymienili rozrząd.... | z takimi rzeczami kantów nie robią, bo jeżeli pasek pęknie załóżmy po 20-30 tys. od wymiany w ASO, to bez najmniejszego problemu możesz pociągnąć ich do odpowiedzialności, a wtedy zamiast zyskać, tracą
|
|
|