Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] 4G93 dohc wasze opinie
Anonymous - 15-09-2008, 19:15 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] 4G93 dohc wasze opinie witam, prosze o opinie nt tego silniczka,
to prawda ze sa awaryjne?? (tak mi pow handlarz)
jak sie sprawuje, najczestsze usterki, drobne nie domagania itd itd
Robson86 - 15-09-2008, 19:20
Kurt napisał/a: | to prawda ze sa awaryjne?? (tak mi pow handlarz) |
ehh...taka jest opinia ludzi ktorzy kompletnie ale to kompletnie nie znaja sie na tych silnikach. 99% wszystkich uzytownikow tego silnika na forum (a jest ich przynajmniej kilka setek) jest zadowolona z tego silnika
Łączy dobra dynamike, elastycznosc z malym zuzyciem paliwa.
Warunek, taki jak w przypadku kazdego samochodu. Zadbany egzemplarz
bo wszystko mozna zajezdzic
Dla przykladu moge powiedziec ze gdy policja jeszcze miala (a juz rozbila) carisme GDI to miala na niej przebieg rzedu 400 000km
Kurt napisał/a: | jak sie sprawuje, najczestsze usterki, drobne nie domagania itd itd |
dobry olej najlepiej syntetyk
systematyczne przeglady
czyli jak widac jak w "zwyklym" benzyniaku
Dochodzi tylko raz na 20 000km czyszczenie przepustnicy ktora jest odpowiedzialna za falowanie obrotow
tu lezy wina
naszego "wspanialego, czystego" paliwa
Podsumowujac nie masz sie zupelnie czego bac
Pozdroo
Anonymous - 15-09-2008, 20:58
dziekuje bardzo za opinie, chce taki motor wsadzic do cj i musze sie upewnic czy nie zrobie glupstwa.
Anonymous - 15-09-2008, 21:01
Kurt napisał/a: | dziekuje bardzo za opinie, chce taki motor wsadzic do cj i musze sie upewnic czy nie zrobie glupstwa. |
Hehe, masz ambicje i chyba sporo czasu oraz za duzo kasy
wichura1 - 15-09-2008, 23:41
Dlaczego? GDI na Allegro kosztuje 1000PLN bez osprzętu. silnik 4g93 powinien pasować w miejsce 4G92 zwłaszcza, że w CJO rozrząd jest już po tej samej stronie, co w Carismach.
edit: aaa on ma 4G13, no to sporo rzeczy dodatkowo do wymiany, np: skrzynia biegów.
Morfi - 16-09-2008, 00:02
Mam GDI od Lutego 11 tys Km i same superlatywy co do silnika. Szybki, dynamiczny mało spala 6 w trasie 8 w mieście.
Tobie z racji Mniejszej wagi samochodu pewnie w mieście będzie jeszcze mniej palił
Nie radze oszczedzac na paliwie, Ja tankuje v- power i widze różnice w pracy silnika jak zatankuje inne paliwko
P.S Robson86, te czyszczenie przepustnicy zależy od czystości paliwa, niektórzy maja po 100 tys przejechane bez czyszczenia .
TESTER - 16-09-2008, 07:49
Jeżdżę już 5 rok, kupiłem ze 140 tys. przebiegiem i powiem tylko tyle, że jest niezawodny, bezawaryjny (odpukać przynajmniej dotychczas) a przepustnicę czyściłem tylko dlatego by przekonać się co to da, bo wszyscy zalecają to robić, a mnie obroty przed czyszczeniem nie falowały i po jej czyszczeniu też się nic nie zmieniło. Oby tak dalej, polecam więc zatem gorąco..!
Anonymous - 16-09-2008, 19:04
ja także jestem posiadaczem GDI. Gdy kupowałem Carismę na liczniku było 148 kkm, teraz mam 167 kkm i przez ten okres użytkowania nie mogę i nie powiem nic złego na ten silnik Żwawy- jak trzeba przycisnąć to śmiga, ekonomiczny- nie narzekam: na trasie spalił mi 6 litrów, a w mieście ok 8-9 litrów. Na początku trochę wkurzało mnie to "cykanie" silnika (cecha charakterystyczna GDI), ale teraz fajnie czasami tego posłuchać... A tak na marginesie: fajna jest reakcja ludzi, którym mówisz, że GDI to nie diesel...
Niedawno też przeczyściłem przepustnicę i różnica jest zauważalna: autko nie szarpie i jazda przebiega płynnie.
To moje pierwsze autko i jak dotąd to DUŻY + dla GDI
No i jak pisali moi przedmówcy: dobry olej, przeglądy na czas, dobre paliwko i wiooo...
Dbaj o silnik, a Ci się odwdzięczy dobrą i długa pracą
Pozdrawiam!
Robson86 - 16-09-2008, 20:09
damiano napisał/a: | że GDI to nie diesel |
pamietam jak ja kupowalem swoja Cari GDI
Wszyscy znajomi z usmieszkiem pytali sie "co diesla jednak kupiles "
a ja ojjjj nie To benzyniak
hihi
bezcenne
Pozdroo
wichura1 - 16-09-2008, 21:43
Kurt napisał/a: | dziekuje bardzo za opinie, chce taki motor wsadzic do cj i musze sie upewnic czy nie zrobie glupstwa. |
Silnik 4G92 i 4G13 faktycznie po obróceniu o 180stopni w CK0 i CJ0 otrzymały tą samą skrzynię biegów F5M41. Niestety Carisma z 4G92 ma francuską skrzynię (Renault) F5MR1, natomiast Carisma GDI z silnikiem 4G93 ma japońską skrzynię F5MR2. Zanim zaczniesz coś kupować i grzebać weź skrzynię i pojedź porównać z tą od Carismy GDI. może się różnić mocowaniami, sposobem zawieszenia, systemem linek sterujących, sprzęgłem, dociskiem, wałkiem sprzęgłowym, itd.
Efa! - 16-09-2008, 22:24
Robson86 napisał/a: | damiano napisał/a: | że GDI to nie diesel |
pamietam jak ja kupowalem swoja Cari GDI
Wszyscy znajomi z usmieszkiem pytali sie "co diesla jednak kupiles "
a ja ojjjj nie To benzyniak
hihi
bezcenne
Pozdroo |
a mnie do teraz zdarza się na stacjach paliw, że nalewający z dystrybutorów panowie chwytają czarny pistolet i się dziwią, że nie pasuje . A tak poważnie to max moment obrotowy GDI jest fantastyczny i może spokojnie rywalizować z Dieslem.
mlun - 16-09-2008, 22:35
Nie no aż tak się nie rozpędzajmy że można śmiało konkurować z dieslem tym momentem:P Ale muszę przyznać, znajomym bardzo się to podoba że ten moment jak na taki silnik jest nisko i bardzo ładnie ciągnie już od tych "niższych" obrotów.
Efa! - 16-09-2008, 22:42
No nie wiem, a próbowałeś wyprzedzać z dwójki? - żart, hehe!
mlun - 16-09-2008, 22:59
Nie bardzo Cię w tym momencie zrozumiałem:P
Morfi - 16-09-2008, 23:39
Max moment juz przy 3750 i to niebagatelne 174 NM. Przydaje się przy wyprzedzeniach.
|
|
|