To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Problem z prędkościomierzem

Fiodor - 17-09-2008, 14:17
Temat postu: [Cari 1.6] Problem z prędkościomierzem
Mam problem z prędkościomierzem. Jak jest zimne auto to jest wszystko w porządku. Gdy sie dobrze nagrzeje lub na zewnątrz jest gorąco to źle wskazuje prędkość. Tak jakby sie wskazówka wieszała. Ma ktoś może jakiś pomysł bo ja nawet nie wiem jak sie do tego zabrać.
Robson86 - 17-09-2008, 14:51

Fiodor napisał/a:
Tak jakby sie wskazówka wieszała. Ma ktoś może jakiś pomysł bo ja nawet nie wiem jak sie do tego zabrać.

moze wystarczy rozkrecic i poprzeczyszczac styki ??
Pozdroo

wichura1 - 17-09-2008, 14:58

Fiodor, licznik elektroniczny, czy na linkę?
Fiodor - 17-09-2008, 16:14

wichura1 napisał/a:
Fiodor, licznik elektroniczny, czy na linkę?

Sądze że na linke bo to jest Carisma z 96`. Potrafi nawet przy wyłączonym silniku do końca nie opaść.

Anonymous - 17-09-2008, 17:06

jak cyfrowy wyświetlacz przebiegu to elektroniczny,
jak analogowy wyświetlacz to linka,

skoro nie jest to na impulsatorze a na lince to stawiałbym na mechanizm licznika

bo jeżeli linka ma luz w skrzyni albo całkiem wypadnie to wskazywana prędkość spada do zera, a pisałes że potrafi nie opaść

wichura1 - 18-09-2008, 11:10

Jeżeli na lince to sprawdź, czy po wyjęciu opadnie, jeżeli nie, licznik do wymiany. Na Allegro kupisz już za 50PLN przełożysz tylko swój licznik kilometrów i śmigasz dalej.
Fiodor - 18-09-2008, 12:29

Dzieki za rady. spróbuje cos z tym zrobić. Pozdro
fish01zmc - 16-07-2009, 15:11

Fiodor, wiesz moze o co chodzi z tym licznikiem bo mam taki sam problem tylko ze u mnie czasami odpada na sam doł aby po chwili znowu pokazac mi predkość a jest to taie złosliwe ze zazwyczaj nieopodal fotoradarów mi tak robi :(
Fiodor - 16-07-2009, 16:12

fish01zmc napisał/a:
Fiodor, wiesz moze o co chodzi z tym licznikiem bo mam taki sam problem tylko ze u mnie czasami odpada na sam doł aby po chwili znowu pokazac mi predkość a jest to taie złosliwe ze zazwyczaj nieopodal fotoradarów mi tak robi :(

fish01zmc, prawdę mówiąc nie miałem żadnego pomysłu. Po prostu rozkręciłem licznik ile tylko sie dało. Stwierdziłem że nic szczególnego tam nie widze i złożyłem spowrotem. Od tamtego czasu jest w miare ok. Czasem delikatnie drga wskazówka ale przynajmniej sie nie zawiesza.

fish01zmc - 19-07-2009, 13:01

Fiodor, ostatnio zauwazyłem u siebie ze wskazowka opada tylko wtedy gdy sybciej rusze a przy normalnej jezdzie jest wszystko ok. Chyba bede musiał rozkrecic i zobaczyc co tam sie dzieje