To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Parowanie szyb, a klima

Kris1980_147 - 17-09-2008, 20:17
Temat postu: Parowanie szyb, a klima
Mam pytanie, czy wam podczas deszczowych dni też tak szybko parują szyby (szybko, tzn. obieg powietrza z zewnątrz, klima wyłączona, nawiew ustawiony na szybę i obojętnie czy leci ciepłe, czy zimne powietrze na szybę, to i tak po chwili nic nie widać)
Jak załączę klimę (obojętnie czy bedzie lecieć ciepłe, czy zimne powietrze) to szyby momentalnie odparowywują. Czy u was też tak jest???

Jest jakiś inny sposób na nieparowanie szyb bez uzywania klimy???

czekoladka_1981 - 17-09-2008, 20:31

Kris1980_147 napisał/a:
Jest jakiś inny sposób na nieparowanie szyb bez uzywania klimy???

Jeżdzić z uchylonymi szybami.
Kris1980_147 napisał/a:
Jak załączę klimę (obojętnie czy bedzie lecieć ciepłe, czy zimne powietrze) to szyby momentalnie odparowywują. Czy u was też tak jest???

Tak:
Dlaczego zaparowują szyby? Czy można temu zapobiec?

Parowanie szyb to nic innego niż osadzanie się na nich wilgoci z powietrza. Pomocne może tu być odpowiednie użycie klimatyzacji.
W chłodne i wilgotne dni powietrze zawiera dużo wilgoci, a pasażerowie wsiadający do samochodu wnoszą do niego jej jeszcze więcej na ubraniu i butach. Dodatkowo efekt ten jest pogłębiany przez oddychanie. Na szybach osadza się także woda parująca z mokrych dywaników. System klimatyzacji wysusza powietrze w kabinie, szybko oczyszczając szyby. Osuszanie można znacznie przyspieszyć zamykając dopływ powietrza do kabiny z zewnątrz (tryb zamkniętego obiegu powietrza).
Efektywny sposób osuszania zaparowanych szyb:
1 Włączyć klimatyzację
2 Skierować nawiew na szybę przednią
3 Włączyć tryb zamkniętego obiegu powietrza (w niektórych samochodach jest to niemożliwe w połączeniu z nawiewem na szybę, wówczas należy przejść od razu do następnego punktu) Ustawić dmuchawę i ogrzewanie na maksimum.
Po krótkim czasie należy wyłączyć zamknięty obieg powietrza, a dmuchawę ustawić na mniejszą intensywność.
Gdzieś już saphire opisywał zasada działania klimy.

SHARK1979 - 17-09-2008, 23:40

U mnie też po załączeniu klimy para znika oczywiście na jakiś czas
wichura1 - 18-09-2008, 10:40

W klimie automatycznej mam przycisk odparowywania szyb w 30-40 sekund szyby są czyste.
Kylek - 18-09-2008, 14:05

A ja mam klimę ręczną i nie mogę jej włączyć, gdy nawiew skierowany jest na szyby... Tylko ja tak mam? A może Wasz sposób działa tylko z klimą automatyczną?
mlun - 18-09-2008, 14:19

A to dziwne jest. Klima powinna działać szczególnie w takim ustawieniu. Niektóre auta np. kiedy się przełączy nawiew na szybe automatycznie włączą klime( i nie musi to być klima auto). Prawdopodobnie musisz mieć coś nie tak.
Matejko - 18-09-2008, 14:30

a nawiew masz wlaczony bo wtedy klima sie nie wlaczy jak jest na 0
Kris1980_147 - 18-09-2008, 17:18

Kylek napisał/a:
A ja mam klimę ręczną i nie mogę jej włączyć, gdy nawiew skierowany jest na szyby... Tylko ja tak mam? A może Wasz sposób działa tylko z klimą automatyczną?

Ja nie mam klimatronika i działa mi w obojętnie jakim ustawieniu miejsca nawiewu.

Anonymous - 18-09-2008, 17:22

Kylek,
Mam manualną klimę.
Gdy nawiew jest na zero. Klima się nie włączy.
A co do ustawień: nogi, twarz, szyba, pośrednie
to w każdej można włączyć klimę.

Czasami kompresor moze się nie włączać gdy jest za mało czynnika,
ale kontrolka od włączonej klimy i tak sie zaświeci.

[ Dodano: 18-09-2008, 17:24 ]
Kris1980_147,
w deszczowe dni rzeczywiście mocno paruje.
Ja daję wtedy ciepłe powietrze + klima
ciepłe zeby nie zmarznąć a klima mocno osusza
w 2 sekundy szyba idealnie odparowana :twisted:

nie mam filtra przeciwpyłkowego to nawet
nie ma czego obwiniać za mocne parowanie :D

Kylek - 18-09-2008, 19:06

Sorry za zamieszanie. Coś mi się zrobiło z tą klimą, ale już działa. W każdym ustawieniu. Chyba miała jakiś chwilowy kryzys...