To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - skrzynia biegów

Anonymous - 18-09-2008, 09:59
Temat postu: skrzynia biegów
Witam wszystkich. Jestem użytkownikiem misia 1,8GDI z 2003. Z tego co wiem to nie ma tu mechanizmu wodzikowego chyba, wię problem może być gdzie indziej. Jako tako problemów z biegami nie mam, wszystkie wchodzą. Natomiast problem mam dość często ale nie zawsze przy zmianie biegu z 1 na 2, przy małym pociągnięciu drążka jakby przed wcześnie mi wypadał z tej jedynki, słychać stuk. I wogóle mam wrażenie, że trochę za głośno słychać każdą zmianę biegów we wnętrzu samochodu. Co ile się wymienia w misiach olej, może to pomoże. Mój ma przejechane 125tys i na pewno był serwisowany tylko w Niemczech. Pozdrawiam wszystkich.
mlun - 18-09-2008, 11:12

W skrzyni bodajże co 150k km ale profilaktycznie bym wyminił, może pomoże.
Tak wogóle to pierwszy raz się spotkałem z tym że skrzynia w GDI wydawała by jakieś stuki.Jeśli już to był ewentualnie problem z ciężko wchodzącymi biegami.

Grahamos - 22-03-2009, 18:29

http://forum.mitsumaniaki...ghlight=lewarek
Iwo - 24-03-2009, 21:27

Widzę, że nie jestem odosobniony - też mam problem z biegami. Jak wrzucam z I na II to czasem słychać 'dentystę', mimo dociśnięcia sprzęgła. Jeżeli nie zrobię dentysty, słychać dość wyraziste stuknięcie. Reszta działa jak trzeba.
wichura1 - 24-03-2009, 21:52

W Lancerze też tak miałem, nie było zgrzytu tylko takie delikatne trrt wyczuwalne na dźwigni biegów przy przełączaniu z 1 na 2 i ciężko było wrzucić jedynkę powyżej 10km/h. Czyli te japońskie skrzynie wbrew opiniom wcale nie są takie cudowne.
mlun - 25-03-2009, 09:30

Może i nie są ale w porównaniu z takim oplem czy VW z tych lat co te samochody to dla mnie cud techniki:P
Nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba na forum się przewineło że po wymianie oleju w skrzyni te problemy z drugim biegiem się uspokoiły.
Co do wrzucania ciężko 1 to akurat niektóe skrzynie tak mają inne nie. Pierwszy bieg dla mnie jest do ruszania a nie do jazdy. No chyba że jest naprawde mega korek :)

Grahamos - 27-03-2009, 19:51

U mnie też przy 2 biegu czasami zazgrzyta nie wiem czemu tak się dzieje :/ olej czysty a stan w normie wiec to chyba taka przypadłość. Sprzęgła jeszcze nie wymieniałem, więc może się już powoli kończy??? Jeżeli ktoś z was już wymieniał sprzęgło to napiszcie przy jakim przebiegu ja obecnie mam 175 000.
XL - 27-03-2009, 23:48

Na zgrzytającą dwójkę w GDI faktycznie pomaga wymiana oleju na taki o mniejszej lepkości (np 75W80). Dokładniej- jest lepiej, choć nie idealnie. A jedynkę (z ciekawości) przetestowałem do 40 km/h i wchodzi z międzygazem. Jeżeli z jakichś powodów trzeba ją wrzucić w czasie jazdy, trzeba to zrobić tak, jakby była niesynchronizowana.
A tak na marginesie, macie koledzy pozdrowienia od Szukajki, która przypomina o swoim istnieniu.

Pozdrawiam, XL