To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Różnice wydechów 1.3,a 1.6.

mkm - 18-09-2008, 14:31
Temat postu: [CA4A 1.6] Różnice wydechów 1.3,a 1.6.
Mam spore watpliwosci zwiazane z katalogiem czesci. Chodzi mi o uklad wydechowy do cao. W ksiazkowym katalogu z roku 2000/2001 wydech do 1300 jest identyczny jak do 1600. Na stronie:
http://www.catalogue.bosa...uel=B&year=1995
juz nie. Fakt pare lat minelo i zmiany zostaly naniesione – pytanie czy wszystkie? Teraz przynajmniej pierwsza czesc ukladu juz rozni sie od siebie-w 2000 roku byly te same. Przybyl tez jeden pierscien (258-060) z dwoch do trzech (nie wiem czemu). Tlumiki koncowe takie same nawet w cjo. Tyle jezeli chodzi o Bosala.
Na tej stronce wydech - ponoc Remusa (co tez jest dziwne bo na stronie Remusa go nie ma): http://www.sportauspuff-d...=8099&pmv_pid=9 jak widac zastosowanie „uniwersalne” niewazne czy 1.3 czy 1.8.
Wydalo mi sie to troche dziwne... Telefon do serwisu Mitsubishi zamiast rozwiac moje watpliwosci jeszcze je poglebil. Numer katalogowy tlumika koncowego do 1.3 rozni sie od tego do 1.6... Niestety nie uzyskalem odpowiedzi czym sie roznia... „...zewnetrznie...chyba to samo, ale dlaczego ten numer jest inny?...”-koniec cytatu. Podejrzewam, ze roznice sa w srodku.
Czy ktos z Was orientuje sie jakie dokladnie sa roznice pomiedzy wydechani do 1.3,a 1.6, bo mam juz mega metlik w glowie...
Czy ktos z Was rozcinal koncowy tlumik w 1.3 lub 1.6 i wie czy tlumik jest pusty czy ma jakies wygluszenia? Moj jest pusty, jest orginalny numery ma nieczytelne i czort go wie czy jest z 1.3, 1.6 . Interesuje mnie oczywiscie tylko orginal... Jezeli ktos potrafi pomoc z gory dzieki.

londolut - 18-09-2008, 15:03

mkm,
1) W wydechu z CA0 1,3 przy kol. wydechowym na pewno nie znajdziesz dwururki.
2) Końcowy z 1,3 będzie się różnił od 1,6 pewnie tylko bebechami, będzie miał wygłuszenie.
3) Tłumik z Remusa jest uniwersalny bo i tak ma robić hałas (czyt. brak żadnych bebechów lub nieważne jakie), a że przyłącze końcowego do rury jest identyczne przez 10 lat więc pasuje i do CA5A z `92 jak i do CJ4A z `01.