To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - zmiana oleju

Anonymous - 18-09-2008, 17:58
Temat postu: zmiana oleju
Witam, mam przejechane 60 tys. km. i planuję wymianę oleju. Silnik DI-D 102KM. Jak kupiłem go to nie wiedziałem jaki był olej i odstawiłem go do mechanika żeby przejrzał wszystko no i wymienił filtry i olej. Okazało się że wlał mineralny Shela mimo że miał być półsyntetyk. Teraz po przejechaniu 10 tys. chcę wymienić, tylko wolałbym coś lepszego mu wlać, pytanie co: syntetyk czy pół no i jaka firma
Przez te 10 tys. nic nie ubyło oleju w silniku, nic nie dolewałem.
Co polecacie?

Z góry dzięki

Robson86 - 18-09-2008, 18:37

Z tego co pamietam w dieslu z turbo powinno sie lac syntetyk bez wzgledu na przebieg ze wzgledu na dobre smarowanie turbo.
Pozdroo

mlun - 18-09-2008, 19:10

Niezły mechaniki ale to tak na marginesie :P
Do diesla to pełen syntetyk, pół syntetyk też jest w widełkach ale po co go lać skoro masz tak mały przebieg?(chyba że nie prawdziwy). O mineralnym to ty nawet zapomnij.

kubas - 19-09-2008, 13:35

Przy takim przebiegu o ile jest prawdziwy zalecane jest pełny syntetyk. Ja kupilem samochód przy przebiegu 135 000km i zaczalem lać połsyntetyk Mobila. Tak z reszta doradzal kierownik serwisu mitsubishi.
mlun - 19-09-2008, 14:06

Puki nie ubywa oleju nie ma potrzeby według mnie lać gęstszego oleju(ale podkreślam że musi być pewny przebieg).
Anonymous - 21-09-2008, 10:02

Dzięki chłopaki zalewam syntetykiem. Mam nadzieję że te 10 tys przejechane na mineralnym nie zaszkodzą. POZDRAWIAM