[92-96]Galant E5xA - Kontrolka oleju
JacekOlowiak - 19-09-2008, 15:49 Temat postu: Kontrolka oleju Witam,
Moja konfiguracja jest nastepujaca: 2.0 v6, 24V + gaz sekwencja. wersja exceed
teraz pytanie czy powiniennem się przejmować następującą sytuacją.
przy odpaleniu samochodu czasami! zapala się kontrolka oleju. Pali się raz dluzej raz krócej ale powiedzmy nie dluzej niz minute. pozniej jest spokoj (raz tylko mialem sytuacje ze gdzies w okolicach 3 minuty jazdy znowu sie zapalila na chwile i zgasła).
Poziom oleju jest idealnie miedzy min i maks. Silnik odpala zawsze, nie rwie, nie gaśnie, obroty stabilne.
Wiem, że być może sekwencja oszukuje jakoś komputer pojazdu - mimo wszystko wolę podpytać czy mam się martwić i szukać kogos kto wykasuje mi błędy (ale jak wtedy zachowa sie sekwencja? )
Z góry dziękuję za wskazówki
pozdrawiam i życze miłego dnia
jeepo - 19-09-2008, 16:24
Na Twoim miejscu sprawdziłbym czujnik poziomu oleju w misce. Być może pływak się zawiesza lub jest pęknięty. U mnie też się zapala ta kontrolka. Wyjąłem czujnik i okazało się, że pływak jest złamany.
Pozdrawiam.
kkkarol - 23-09-2008, 12:42
U mnie wogole sie nie zapala choc nieraz poziom oleju spadnie mi tak nisko ze wogole go nie widac na sztylecie. Ostatnio o dziwo mrugneła mi na chwile kontrolka wiec obwod raczej działa. Jesli czujnik jest jakims plywakiem a miske od spodu mam porzadnie wgnieciona to moze przez to mi sie nie zapala lampka ?
Anonymous - 23-09-2008, 19:58
w obu przypadkach wymiana czujnika powinna załatwić sprawę pozdro
luckyluck - 28-09-2008, 19:11
U mnie kontrolka zapala się przy wysokich obrotach lub jeździe ponad 110km/h gdy poziom oleju jest za mały, jednak po uzupełnieniu problem znika. Niby na sztylecie poziom był ok ale podczas jazdy oleju było za mało.
czekoladka_1981 - 29-09-2008, 08:42
JacekOlowiak napisał/a: | Pali się raz dluzej raz krócej ale powiedzmy nie dluzej niz minute. |
Moim zdaniem masz wszystko OK.
Kontrolka oleju to wskaźnik zbyt niskiego ciśnienia w układzie olejenia silnika.
Lampka świeci, gdy zapalamy silnik. Przy poziomie 900 obrotów na minutę - powinna zgasnąć. Jeżeli zapala się w czasie jazdy, trzeba się natychmiast zatrzymać. Po 5-10 minutach przerwy możemy sprawdzić miarką (inaczej bagnetem), czy masz wystarczającą ilość oleju, najlepiej to 3/4 na bagnecie. Jeśli nie - dolej.
luckyluck - 30-09-2008, 16:41
U mnie kontrolka oleju znikała gdy zdejmowałem nogę z gazu i obroty spadały. Nigdy się nie zatrzymywałem w takiej sytuacji ale to chyba wynikało z niewiedzy
jeepo - 03-10-2008, 07:42
Ważne jest też w jakim kolorze swieci kontrolka.
Jeżeli w żółtym to wskazuje raczej poziom. Kontrolka może gasnąć przy zdjęciu nogi z gazu ponieważ spada prędkość auta a olej przemieszcza się w misce i podnosi pływak.
Cisnienie oleju powinna wskazywac na czerwono.
luckyluck - 07-10-2008, 15:20
Moja świeciła się właśnie w kolorze pomarańczowym.
|
|
|