To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - [Pajero] Pytania nowego posiadacza pajero.

Andrzej01 - 19-09-2008, 18:18
Temat postu: [Pajero] Pytania nowego posiadacza pajero.
Jako nowy użytkownik witam Wszystkich Forumowiczów. Ostatnio nabyłem Mitsubishi Pajero 3.2 DID 2002r. i mam kilka pytan:

1. Do czego służą przełączniki R/D LOCk i HEAT?

2. Czy przy włączonym przednim napędzie półosie na przodzie mają się obracać?

Ostatni pytanie dotyczy instrukcji w języku polskim. Czy ktoś taką posiada i mógłby ją udostępnić?

Pozdr.

Hubeeert - 19-09-2008, 21:11

Andrzej01 napisał/a:
1. Do czego służą przełączniki R/D LOCk i HEAT?

Rear Diff Lock? O ile prawidłowo rozszyfrowałem ten skrót to jest blokada tylnego mostu
Heat? Podgrzewanie? Foteli?
Andrzej01 napisał/a:
2. Czy przy włączonym przednim napędzie półosie na przodzie mają się obracać?
Tzn jak obracać? Czy mógłbytś doprecyzować pytanie?
Hiszpan - 19-09-2008, 23:06

Witaj na forum :D
Na pytanie nr 1 już Ci odpowiedział Hubeeert
Pytanie nr 2 jest trochę dziwne, bo jeżeli przedni napęd jest włączony to jak inaczej ma być przekazywany napęd na koła bez obracających się półosi :?:

No chyba, że chodziło Ci o wyłączony przedni napęd :)

jawaldek - 19-09-2008, 23:21

Hiszpan napisał/a:
Witaj na forum :D
Na pytanie nr 1 już Ci odpowiedział Hubeeert
Pytanie nr 2 jest trochę dziwne, bo jeżeli przedni napęd jest włączony to jak inaczej ma być przekazywany napęd na koła bez obracających się półosi :?:

No chyba, że chodziło Ci o wyłączony przedni napęd :)

Również witam na forum.Pytanie 2 jest dość specyficzne :? czy przedni napęd włączony-napęd przekazywany z silnika(->> tak ogólnie), czy też wyłączony-siła rozpędu jazdy samochodu, to półośki będą się w czasie jazdy obracały chyba że są jakieś sprzęgiełka załączające bądź rozłączające piasty ???? Z instrukcją będziesz miał kłopoty ale :) ale :) na forum w którymś poście było to już opisywane.Pozdrówka :) Zobacz troszkę wyżej Instrukcje Pajero I/II/III/IV Zamieszczone przez Gene

Gene - 20-09-2008, 09:36

Andrzej01, ja mam instrukcje do III w jezyku polskim. Dzieki wysilkowi kolegi Boszdena posiadam ciezkiego PDF'a. Troche to przerabiam na wersje bardziej przyjazna do zassania. Jak skoncze przesle Wichurze albo sam gdzies wstawie. To jednak troche potrwa. :( Jesli bardzo potrzebujesz to prosze o adres na PW. Wysle Ci CD.
Anonymous - 21-09-2008, 17:39

Może chodzi o przycisk "REAR HEATER".

To przedni włącznik tylnej nagrzewnicy.

R/D LOCK to blokada(100%)tylnego mostu.

Anonymous - 21-09-2008, 21:29

Kilka lat jeździłem Pajero i w moim modelu półosie nie obracały się po wyłączeniu przedniego napędu ale po pokonaniu przeszkody terenowej musiałem wyłączyć przedni napęd i na wstecznym biegu przejechać 1,5- 3 m wtedy to sprzęgiełka w piastach odpuściły zazębienie. Możliwe że tym modelu no nieco młodszym jest tak samo.
Szyszkowa - 22-09-2008, 09:55

W III nie trzeba się cofac. Załączanie i rozłączanie następuje podczas normalnej jazdy (co najwyżej, żeby przyśpieszyc ten proces, trzeba czasem zdjąć nogę z gazu).[/code]
zbyszekm2 - 22-09-2008, 11:20

rynio_di napisał/a:
Kilka lat jeździłem Pajero i w moim modelu półosie nie obracały się po wyłączeniu przedniego napędu ale po pokonaniu przeszkody terenowej musiałem wyłączyć przedni napęd i na wstecznym biegu przejechać 1,5- 3 m wtedy to sprzęgiełka w piastach odpuściły zazębienie. Możliwe że tym modelu no nieco młodszym jest tak samo.

Bo nie miałeś SS tylko ES a w SS się kręci przedni wał,a tylko blokuje sie jedna pó łoś przy załączniu przodu

Andrzej01 - 22-09-2008, 16:58

Ups. Wkradł się mały błąd. Oczywiście chodziło o to czy przednie połosie mają się obracać gdy napęd na przód jest wyłączony. W moim samochodzie kręcą się bezwzględu na rodzaj napędu który jest akurat włączony, a wydaje mi się, że gdy przód jest rozłączony to nie powinny.
Gene - 23-09-2008, 08:03

Andrzej01 napisał/a:
Ostatni pytanie dotyczy instrukcji w języku polskim. Czy ktoś taką posiada i mógłby ją udostępnić?

prossssze: http://forum.mitsumaniaki...91c6f6fd1bab426
:wink:

Andrzej01 - 25-09-2008, 19:16

Gene, ogromne dzięki za instrukcję.