Problemy techniczne - zmiana gestosci oleju
ictus - 22-09-2008, 11:40 Temat postu: zmiana gestosci oleju 4G93 do tej pory jezdzil na syntetyku 10w40 (castrol GTX) teraz chce przejsc na cos 0w40
teoretycznie nic nie powinno sie stac ale w 15letnim samochodzie nic nie wiadomo... przebieg licznikowy 175... ale wiadomo
Adaho_krak - 22-09-2008, 11:43
Nie wskazana jest zmiana oleju z półsyntetyka na syntetyk. Syntetyczny olej wypłukuje nagary po oleju półsyntetycznym, powodując wycieki. Taka wymiana to więcej szkody niż pożytku. Odwrotnie nie ma problemu.
ictus - 22-09-2008, 11:51
no wlasnie jak to w koncu jest... sa syntetyki 15w i polsyntetyki 5w...
Owczar - 22-09-2008, 12:11
Zakres lepkości dla olejów syntetycznych waha się w zakresie 0-10W. A w praktyce występują głównie jako 0-5W. 10W to przeważnie półsyntetyk. ICTUS czy olej na którym jeździsz to na pewno syntetyk? Czy może półsyntetyk? Bo w tym przypadku będzie to zasadnicza różnica. Tak jak napisał Adaho_krak syntetyk zawiera różne substancje które mogą wypłukać nagary po olejach z dodatkami mineralnymi, ponadto czasem są nie wskazane do starych aut ze względu na uszczelniacze które mogą ulec zniszczeniu. Ale aut 15 letnich to raczej nie dotyczy. Jeśli jeździsz na syntetyku to zmiana na sytetyk o mniejszej lepkości nie powinna zaszkodzić. 10W teoretycznie może być stoswany do -25C, a 5W do -30C. Biorąc pod uwagę ostatnie zimy w Polsce, to nie wiem czy ta zmiana ma sens. Na PW wysłałem Ci link do informacji na temat oljeów.
ictus - 22-09-2008, 12:17
no wlasnie okazuje sie chyba ze jednak mam polsyntetyk... bo z tego co widze to GTX magnatec 10w-40 to polsyntetyk... wiec chyba problem z glowy
Owczar - 22-09-2008, 12:31
Nie zawsze zmiana na syntetyk jest niekorzystna, ale chyba nie warto ryzykować
Anonymous - 22-09-2008, 12:49
ictus napisał/a: | teraz chce przejsc na cos 0w40 |
OW40 na najrzadszy olej i jeśli silnik nie jest w idealnym stanie będzie Ci dość szybko znikał...
Anonymous - 22-09-2008, 12:51
Powiem tak - w większości przypadków zmiana z jakiegokolwiek na syntetyk przynosi więcej szkody niż pożytku.
W Twoim przypadku nie ma żadnego realnego powodu żeby przerzucić się na pełen sytetyk, więc lepiej zostań przy tym co masz. Znasz chyba powiedzenie, że nie naprawia się czegoś co dobrze działa
ictus - 22-09-2008, 13:07
co do zmiany pol na fulll to wiadomo ze sie tego raczej nie robi... tylko jakos ciagle mi sie wydawalo ze ten GTX to full...
temat wyczerpany
grasias amigos
cielke - 26-11-2008, 10:10
witam,
niedawno stalem sie posiadaczem colt-a cjo i chcialbym zmienic w nim olej. z tego co udalo mi sie wyczytac, forumowicze polecaja glownie Mobil1 5W40. niestety nie wiem jaki obecnie olej jest w moim aucie. Jezeli teraz mam wlany olej mineralny to po wlaniu tego Mobilu moga pojawic sie problemy ? Czy moge jakos sprawdzic jaki mam obecnie olej ? Jaki olej mam w takim wypadku wybrac ?
Prosze pomozcie
Pozdrawiam,
Paweł
Anonymous - 26-11-2008, 10:36
cielke napisał/a: | witam,niestety nie wiem jaki obecnie olej jest w moim aucie. Jezeli teraz mam wlany olej mineralny to po wlaniu tego Mobilu moga pojawic sie problemy ? Czy moge jakos sprawdzic jaki mam obecnie olej ? Jaki olej mam w takim wypadku wybrac? |
Wątpię, byś miał tam olej mineralny. Jeśli już, to raczej półsyntetyk. W moim przypadku tak właśnie było - zmieniłem na syntetyk i nie mam żadnych problemów. Zmiana oleju z gęstszego na rzadszy w zdrowym silniku nie niesie ze sobą, zdaniem fachowców, ryzyka.
Poczytaj tutaj - sporo ciekawej wiedzy.
KaWu - 27-11-2008, 07:23
Cytat: | Zmiana oleju z gęstszego na rzadszy w zdrowym silniku nie niesie ze sobą, zdaniem fachowców, ryzyka. |
Ale z autopsji wiemy ze 10 letni silnik jezeli przejdzie z pol- na pelny syntetyk to moga zaczac sie dolewki (pocenie, wycieki). Tym bardziej ze cielke, nie zna tego auta bo dopiero go nabyl.
cielke - 27-11-2008, 08:03
no wlasnie :-/ nie wiem nawet kiedy byl rozrzad zmieniony - mam ksiazke serwisowa, ale nie idzie szkopow rozczytac widzialem w sklepie MOBIL 1 SYNT S 5W40, ale na nim jest informacja, ze jest to olej w pełni syntetyczny... wiec w moim przypadku chyba nie warto ryzykowac. poszukam jakiegos polsyntetyku z Mobil1 np. Mobil Formula S 10W-40 czy to bedzie dobry wybór ?
Adaho_krak - 27-11-2008, 11:05
cielke napisał/a: | Mobil Formula S 10W-40 czy to bedzie dobry wybór ? |
Polecam Valvoline 10W/40 MAXLIFE. Tańszy od Mobil'a, a moil zdaniem dużo lepszy. Swoją teorię opieram na kilkuletnim użytkowaniu Valvoline'a w Eclipse. Porównując na Shell'u Helix i Mobil1 Ecli klepie popychaczami zaworów, a na Valvoline nie.
|
|
|