To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Problem z instalacją radiową.

Anonymous - 16-05-2006, 16:29
Temat postu: Problem z instalacją radiową.
Witam.

Parę dni temu podłączyłem mojego starego JVC do miśka.
Niestety dziwnie się zachowuje - nie ma podtrzymania napięcia:
1. Gra tylko kiedy kluczyk jest przekręcony w stacyjce.
2. Traci ustawienia dźwięku (basy, soprany, fader itp)
3. Zawsze odpala płytę CD od początku (to jest najgorsze) :cry:
4. Zawsze po przekręceniu kluczyka się włącza (nawet jeśli tego nie chcę)

W mojej starej Hondzie to samo radyjko pięknie grało - trzymało wszystkie nastawy.

Aż nie chce mi się wierzyć, że fabryczna instalacja radiowa w moim miśku była tak sknocona. :?
A może da się gdzieś przełączyć zasilanie do radia na bezpośrednie a nie ze stacyjki ?

Proszę o pomoc

piwkotom - 16-05-2006, 17:38

oczywiscie, ze sie da ;) nalezy tylko znalezc przewod od radia oznaczony battery i sprawic aby byl podpiety pod stale +12V a nie ze stacyjki.
Powinienes tam mies takie kabelki: zolte i czerwone laczone zlaczka jeszcze PRZED kostka. Musisz wyprobowac rozne kombinacje polaczen, przy jednej z nich bedzie podtrzymywac.

Powodzenia i przy okazji zapraszam na dosc regularne spoty lodzkiej grupy ;)

pzdr

Matejko - 16-05-2006, 18:13

w cari jest tak ze staly plus jest czerwony a na stacyjce jest zielony to tak z tego co pamietam bo nie chce mi sie radia wyciagac :P
Serek - 17-05-2006, 18:32

Jak mówią koledzy - sprawdź kable. Nie wszystkie auta i radioodtwarzacze są uniwersalne !
Anonymous - 18-05-2006, 21:51

piwkotom napisał/a:
oczywiscie, ze sie da ;) nalezy tylko znalezc przewod od radia oznaczony battery i sprawic aby byl podpiety pod stale +12V a nie ze stacyjki.

Super, dzięki
Wszystko było tak jak napisałeś. Zmostkowałem batery i +12V i już wszystko działa jak należy.

Co prawda teraz trochę nie mam czasu, ale jak się trochę z pracą obrobię, chętnie spotkam się w Łodzi na spocie Waszej grupy.
Daj jakiś kontakt, gdzie i kiedy się spotykacie.

Pozdrawiam

Potek - 18-05-2006, 22:15

pawel napisał/a:
Co prawda teraz trochę nie mam czasu, ale jak się trochę z pracą obrobię, chętnie spotkam się w Łodzi na spocie Waszej grupy.
Daj jakiś kontakt, gdzie i kiedy się spotykacie.

Wystarczy, że będziesz zaglądał na forum do działu "Fora klubowe i regionalne" o TUTAJ i już wszystkiego się dowiesz :) Spotykamy się mniej więcej co miesiąc, ostatnio byliśmy w Rossoszycy ale to różnie bywa. Zapraszamy :)

piwkotom - 18-05-2006, 22:26

Ciesze sie, ze sie udalo :D A reszte napisal Ci Potek ;)
Anonymous - 18-05-2006, 23:00

lepiej pozamieniac kable niz mostkowac bo ostatnio kumplowi w astrze classic zmostkowalem
to go potem samochod pradem kopal :) a po usunieciu mostka i podmiance kabli wszystko bylo cacy :)

Chooper - 20-05-2006, 23:17

jeszcze raz porwtórzę, że miernik w dłoń i nastanie jasność. kable prądowe mają oznaczenia DC i PERM (permanent) DC z tego co pamiętam idze ze stacyjki a permanent z aku. zamienić przewody i ędzie git. NIe mostkować, bo jakby mostokowanie było zalecane, to by było zmostkowane :)

co do zlotów, to dopnij się do grupy Łódzkiej, to bedziesz dostawał gorące informacje na skrzynkę :)