[97-04]Galant EAxA/W - Rezerwa paliwa - na ile wystarczy ?
Anonymous - 24-09-2008, 17:43 Temat postu: Rezerwa paliwa - na ile wystarczy ? Witam.
Nie znalazłem nigdzie na forum (korzystam z funkcji szukaj) nic nt. kontrolki rezerwy.
Otóż, mam już wskaźnik na polu E i nigdzie nie widzę kontrolki rezerwy. Czy ona w ogóle jest w tym aucie? (w mondeo nie było) Jeżeli jest to ile mniej więcej kilometrów można zrobić na rezerwie? Galant EA2W czyli 2.0 100kw.
Za odpowiedzi z góry dziękuję.
Anonymous - 24-09-2008, 19:12
Cześć
Nie tak dawno temu też miałem podobny dylemat. Wyjaśnienie znalazłem w instrukcji obsługi: "Lampka ostrzegawcza rezerwy paliwa świeci się gdy jest mało paliwa w zbiorniku (poniżej około 9 litrów.") A więc jest Ile przejedziesz na rezerwie to dokładnie chyba nikt Ci nie powie i raczej nie warto tego sprawdzać.
Instrukcję masz tu.
Pozdrawiam
Darek
Anonymous - 24-09-2008, 22:21
Lampka rezerwy jest.
Na rezerwie spokojnie przejedzie się 50 km - dalej to już loteria
Ogólnie rzecz biorąc należy unikać jazdy na rezerwie, ponieważ przy takiej jeździe zasysane są wszystkie syfy z dna zbiornika co może prowadzić do awarii.
roch_27 - 25-09-2008, 09:35
slo_mo napisał/a: | Ogólnie rzecz biorąc należy unikać jazdy na rezerwie, ponieważ przy takiej jeździe zasysane są wszystkie syfy z dna zbiornika co może prowadzić do awarii. | ponadto jazda ma zbyt rezerwie czyli bardzo małej ilości paliwa może spowodować uszkodzenie pompy paliwa
pozdro
Anonymous - 25-09-2008, 10:55
Dziękuję darekk, slo_mo, za szybką odpowiedź. Już ze 3 razy doprowadziłem do spadnięcia wskazówki na pole E celem sprawdzenia gdzie ta kontrolka jest i czy w ogóle. Pocieszyliście mnie, bo w poprzednim aucie jej nie miałem.
roch_27, Dziękuję za zmianę tytułu, szczerze to nie wiedziałem jak mam to nazwać, bo zbyt potężnym problemem to to nie jest, aczkolwiek dziękuję.
BTW. roch_27 napisał/a: | ponadto jazda ma zbyt rezerwie czyli bardzo małej ilości paliwa może spowodować uszkodzenie pompy paliwa |
Czyli mam przez to rozumieć ze pompkę on ma w zbiorniku? (słyszałem o takowych że są smarowane paliwem)
Pozdro.
P.s. darekk dziękuję za linka do polskiej instrukcji. (i życie stało się prostrze).
roch_27 - 25-09-2008, 13:00
Forest_Taft napisał/a: | Czyli mam przez to rozumieć ze pompkę on ma w zbiorniku? | potwierdzam
pozdro
Michal4133 - 25-09-2008, 13:22
Galant 2.5 V6 24V Jak u mnie sie zaswieci pierwszy raz rezerwa to pozostaje w baku ok 9-10litrow benzyny, ostatnio jednak jechalem z polski do anglii na trasie A2 w niemczech, predkosc ok 110km/h od czasu rezerwy zwolnilem do ok 90km/h bo nie moglem natrafic na stacje benzynowa, przejechalem ok 50km ze scwiecaca sie rezerwa nonstop, po zatankowaniu okazalo sie ze mialem jeszcze w baku ok11l benzyny
Marcino - 25-09-2008, 18:13
Ja mam LPG, ale odpalam na PB, a dolewam co jakiś czas za powiedzmy 100zł ale dopiero w momęcie jak mi sie zapali kontrolka. Przez dwa lata jeszcze nie uszkodziła mi sie pompa. Ale skoro jest kontrolka to mozna spokojnie jechac jednak ona ostrzega ze paliwko sie zczyna konczyc. Wg mnie nie ma to wpłwu na pompę paliwa... no chyba ze jedziemy na na sucho....
roch_27 - 25-09-2008, 19:18
Marcino, nie twierdzę, ze zaraz po zapaleniu się kontroli należy bezwzględnie zatankować
Problem może polegać na tym, że w przypadku gdy wskazówka od paliwa będzie na "zero" lub nawet poniżej "zera" to i tak będzie można jeszcze przejechać kilkanaście kilometrów, tylko czym dłużej tak będzie się jeździć tym pompa paliwa się coraz bardziej nagrzewa (gdyż paliwo służy jej jako chłodziwo) co w konsekwencji można doprowadzić do jej uszkodzenia
pozdro
Marti - 25-09-2008, 22:00
Producent samochodu tak skaluje kontrolkę niskiego stanu paliwa aby pojazd mógł przejechać na stale palącej się kontrolce 100 km. Różnie to wychodzi bo spalanie jest niejednorodne. Mozna to też zauważyć (ilość km) w pojazdach, które maja skale na czerowno zamiast kontrolki jak VW Golf I-III.
Anonymous - 26-09-2008, 00:48
A tak z innej beczki, nie doszedłem lub pominąłem ten temat w instrukcji....... jaki on ma zbiornik paliwa? Tzn ile litrów? Przypominam że to jest EA2W czyli 2.0 DOHC 100kw.
Marti, a tak przy okazji, jaki masz gaz i jak się sprawuje?
Mam idealny silnik i nie chciałbym go zniszczyć, a słyszałem i wiem że gaz niszczy silnik. Nie masz wycieków itp?
czekoladka_1981 - 26-09-2008, 09:18
Forest_Taft napisał/a: | jaki on ma zbiornik paliwa? Tzn ile litrów? |
wszystkie gale tz 2,0 , 2,5 , 2,0D mają pojemność 64 Litrów.
Anonymous - 26-09-2008, 12:22
Marti napisał/a: | Producent samochodu tak skaluje kontrolkę niskiego stanu paliwa aby pojazd mógł przejechać na stale palącej się kontrolce 100 km. Różnie to wychodzi bo spalanie jest niejednorodne. |
Dlatego zawsze warto wyznaczyć sobie limit - a bezpieczny to, wg mnie, właśnie 50 km
czekoladka_1981 - 26-09-2008, 16:02
Forest_Taft napisał/a: | Jeżeli jest to ile mniej więcej kilometrów można zrobić na rezerwie? Galant EA2W czyli 2.0 100kw. |
Coś na temat jest jeszcze tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=16393
spown - 27-09-2008, 14:28
A u Was też najpierw sobie murgnie od czasu do czasu, a dopiero później zaczyna świecić na stałe?
|
|
|