To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Mokro w aucie

Anonymous - 24-09-2008, 23:37
Temat postu: [CAxA] Mokro w aucie
Czesc
MAm pytanko ktoredy moze sie dostawac woda po stronie kierowcy kolo pedalow.
Po kazdym deszczu pod nogami stoi woda, musialem te koreczki odetkac zeby chociaz troszke woda splywala ale cały czas wykladzina i dywaniki sa mokre, gdzie sie moge z tym udac ewentualnie jak samemu to zrobic, gdzie sie znajduja jakies odplywy z maski.

Anonymous - 25-09-2008, 07:55

Możesz mieć przeciek w okilicy słupka - z przodu. Po wykryciu, którędy dokładnie cieknie, aplikujesz silikon i po sprawie. Cimon102 w taki dokładnie sposób uszczelnił swojego CJ. Nie pamiętam tylko, po której stronie miał przeciek: kierowcy czy pasażera.
Anonymous - 25-09-2008, 13:29

Nie jestem pewien czy można powiedzieć "silikon i po sprawie", bo przecież istotne jest co może być przyczyną, tego, że woda dostaje się do środka. Jak jest to nieszczelność, to silikon powinien wystarczyć, ale jeśli masz coś przerdzewiałego to silikon jest raczej tylko rozwiązaniem czasowym. To tak na moje oko.
KaWu - 25-09-2008, 14:49

Silikon jest agresywny dla blachy. Jeszcze moze zrobic gorzej. Lepiej klej do szyb.
Zależy jescze skad leci. Ogladnij dobrze uszczelke szyby i podszybie pod klapa silnika. Moze tak cos skorodowalo itp.

Anonymous - 25-09-2008, 21:48
Temat postu: mokro
pod liswą która biegnie na dachu i koło szyby spawdz tam
docencik87 - 25-09-2008, 22:35

KaWu napisał/a:
Silikon jest agresywny dla blachy

jeśli wybierzesz bezoctowy, taki jak do luster nic się nie powinno stać.

Misiek :) - 26-09-2008, 00:40

znajomy kiedyś miał przerdzewiałą podłogę i jak wjechał w kałuże robiło się wilgotno...
karolgt - 26-09-2008, 01:13

Jak jeżdziłem przez tydzień bez mechanizmu do szyby elektrycznej, i przez chwile szyba nie była maksymalnie dociśnięta "na zewnątrz" (do zewnętrznych uszczelek) to widać było (po ściągnięciu tapicerki z drzwi) jak woda leci do środka.

może spróbj ściagnac tapicerke z drzwi, nie jest to duzo pracy, pojezdzij kilka dni i jak bedzie padac to sprawdzisz czy wtedy zacieka ci na dole szyby.

najłatwiej to chyba wyciagnac co sie da i lać wode z zewnątrz :)

Miroslaw1305 - 26-09-2008, 18:19

Idż za radą Karolgt Wyciągnąc co się da i lac wodę .Ja tak znalazłem nieszczelnosc w Swifcie .Oczywiście jedna osoba leje wodę wężem a Ty w środku patrzysz skąd dostaje się woda.Radzę nie odkładac tego na póżniej bo będzie zimniej i bardziej deszczowo jak to w jesień .A szkoda aby w colciku była wilgoc .Na pewno wiesz że wiąże to się też z nadmiernym parowaniem szyb ,nie wspomnę o korozji i brzydkim zapachu .
Anonymous - 28-09-2008, 01:02

A jeszcze lepiej myjką ciśnieniową zamiast zwykłego węża
Carbon83 - 06-10-2008, 10:16

i jak rozwiązałeś sprawę?
bo ja mam to samo...
z tym że u mnie jeszcze zbierała się w progach.
rozebrałem co się da i lałem wodę z węża.
ku mojemu zdziwieniu przeciekało zewsząd.
najwiecej spod uszczelki przedniej szyby i to w kilku miejscach (przed kupnem colcik miał "dzwona" więc to pewnie z tą).
po drobnych pracach silikonowych, przecieki ustały ale pozostał jeden drobny w okolicach przedniego lewego słupka.
niestety nie umiem (właściwie nie próbowałem może ktoś ma sposób jak to sprawnie zrobić?) rozebrać deski rozdzielczej aby się pozbyć ostatniej nieszczelności.

Anonymous - 08-10-2008, 06:54

na szczescie problem rozwiazany, lało przez przednia szybe uszczelka byla wygieta i cała woda ktora splywala z szyby lala do srodka
josie - 08-10-2008, 11:32

szosiek napisał/a:
uszczelka byla wygieta

Uszczelka to tylko ozdoba. Szyba jest wklejana więc albo źle wklejona, albo skorodowane pod klejem i się odspoiło

Miroslaw1305 - 08-10-2008, 21:16

Carbon83 -najlepiej wyciąc szybę i ponownie osadzic na klej do szyb .Josie ma rację uszczelka jest tylko ozdobą ,a szczelnośc utrzymuje klej .Ma czarny kolor . Muszę cię zmartwic -Sam tego raczej nie naprawisz ,musisz się zwrócic do zakładu zajmującego się wklejaniem szyb.Po wycięciu szyby możliwa będziede drobna naprawa skorodowanych (rantów) dlatego że tam dostawała się woda.Może skończyc się tylko na wyczyszczeniu i pomalowaniu,ale możliwa jest ingerencja blacharza .Przy takich naprawach rozważ czy nie wymienic (ewentualnie porysowanej szyby) na nową czystą i wolną od rys .
Ja w Swifcie (SUZUKI) ,parę razy próbowałem uszczelniac tak jak Ty i skończyło się wycięciem szyby drobnych pracach blacharskich . Po wklejeniu na nowo szyby przecieki ustały .Koszt tej pracy będzie opiewał na kwotę jaką trzeba zapłacic za szybę plus wymiana.W warsztacie nie przyznawaj się że wymieniasz szybę ze względu na przecieki .W warsztatach takich płaci się za szybę ,a wymiana jest gratis .W Swifcie 3 lata temu płaciłem za taką operację ok 300 zł .Jeśli możesz nie czekaj z tym do zimy , bo jeśli woda dostaje się pod uszczelnienie to narobi podczas mrozów bałaganu i zmusi Cię do naprawy w najmniej oczekiwanym czasie .Powodzenia Szyba nie musi byc orginał .Są zamienniki .

Anonymous - 09-10-2008, 06:53

silikon zalatwil sprawe, nic nie leje po co mam szybe od nowa wklejac jak jest ok