Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Problem z klimatyzacją i nawiewem
heron - 25-09-2008, 14:24 Temat postu: [Cari 1.9TD] Problem z klimatyzacją i nawiewem Przede wszystkim witam wszystkim
Od paru miesięcy jestem posiadaczem Carismy 1,9 TD.
I jako że wyszukiwarka nie działa. chcę sie poradzić, zanim sie w koszta wpędzę...
Problem jest z klimą i nawiewem. Bez względu, jaką opcjęw klimię ustawię, czy ma to być nawiew, czy grzanie, dmuchać zaczyna po jakimś czasie. Nie ma reguły - po 5, 10, 20 min. Jak już zacznie - działa jak należy, można regulować, jest OK. Ale wystarczy ze wyłączęsilnik i uruchomię ponownie - wszystki zaczyna sięod początku. Myślałem że to coś mechanicznego - może jest jakieś sprzęgło przy wentylatorze? Potem myślalem że to moduł elektroniczny. W ASO tego nie naprawili. Nie potrafili. Przy przeglądzie okazało sie, niestety, że w płynie chłodzenia silnika jest olej. Mechanik stwierdził, że to może być przyczyna, olej coś zapchał i wszystko działa w jakimś trybie awaryjnym. Może to być prawda? Np grzanie działa od razu - czuć ciepło pod kratką nawiewu. Po prostu nie dmucha.
A jeżeli chodzi o olej w płynie - jak myślicie, pewnie uszczelka pod głowicą? Jaki to może być koszt?
z góry dzięki
Werwolf - 26-09-2008, 06:15
A sprawdzałeś bezpieczniki? Może któreś gniazdo jest luźne i bezpiecznik nie styka dobrze? Chociaż jak już się uruchomi i działa, to pewnie nie to ale sprawdzić nie zaszkodzi. Mogą być też wypalone styki przekaźników które załączają dmuchawę (ale nie wiem czy takie wogóle są i gdzie sie znajdują ).
Co do oleju w płynie, to proponuję zdemontować zbiorniczek i go wymyć, pojeździć trochę i sprawdzić czy ubywa płynu, pojawia się znowu olej, czy wzrasta ciśnienie w układzie chłodzenia - u mnie mechanik sprawdzał to ściskając grube gumowe rury przy chłodnicy, na chodzącym silniku, od czasu do czasu przygazowując. Jak nie wzrasta i nie ubywa płynu to mogą być pozostałości po wcześniejszej awarii. Poza tym czytałem gdzieś że olej lubi się przedostawać (oprócz uszczelki pod głowicą) poprzez chłodnicę oleju, albo przez termosat na chłodnicy.
Pozdrawiam
Werwolf
Anonymous - 26-09-2008, 12:15
Mozliwe ze to bezpieczniki a z tym olejem to prawdopodobnie peknieta uszczelka pod glowica.
kielurkk - 26-09-2008, 20:20
Cytat: | Mozliwe ze to bezpieczniki |
albo przekaźnik ma styki nadpalone
adamk4 napisał/a: | z tym olejem to prawdopodobnie peknieta uszczelka pod glowica. |
żeby tylko nie pęknięta głowica
Jaro1974 - 29-09-2008, 14:19
Ja też miałem olej w układzie chłodzenia i też myślałem że to pozostałości po jakiejś wcześniejszej awarii. Okazało się że jednak poszła mi uszczelka pod głowicą. Wymieniłem i wszystko wróciło do normy. Oczywiście ciśnienie w układzie diametralnie się zmniejszyło. A jeśli chodzi o nawiew to stawiałbym na coś związanego z elektryką.
heron - 17-04-2009, 08:29
Witam,
tak, problem z nawiewem był związany z elektryką. Najprawdopodobniej przetarł sie przewód do dmuchawy. Wystarczyło podpiąc drugi i jak na razie wszystko chodzi jak należy.
|
|
|