Carisma - Techniczne - Jaki olej silnikowy
matezoma - 28-09-2008, 19:39 Temat postu: Jaki olej silnikowy Witam,
Znow przyszlo mi z racji weekendowych dylematow zameczyc Was kolejnym pytaniem, za co gory wybaczcie. Moja Cari ma 209 tys na liczniku i czas na zmiane oleju. Silnik jest teraz zalany syntetykiem castrol magnatec, zaznaczam ze silnik oleju nie bierze. I teraz moje pyytanie, czy dalej trzymac sie syntetyka czy juz zmienic na pol-syntetyk? I jakiej firmy olej byscie polecali.
Anonymous - 28-09-2008, 19:53
Moim zdaniem zostań przy tym oleju, którym masz zalany silnik. Nie ma powodów do zmiany na półsyntetyk no chyba że tylko dlatego bo tańszy.
Ginger1021 - 28-09-2008, 21:04
Jeśli nie masz żadnych problemów z silnikiem a na pewno nie masz jeśli jeździsz na tym oleju to na pewno trzymaj się tego oleju, silnik ma lżej i mniej pali a najważniejsze że nie bierze oleju, ja bym lał ten olej pomimo ceny
Anonymous - 28-09-2008, 21:18
jak jest dobrze to nie ma co kombinować
siwek - 28-09-2008, 21:55
aż sie zdziwić można... 209 tyś na liczniku a tu cały czas syntetyk gdy przy tym przebiegu większość daje już mineralny
jeśli chodzi idealnie to nie zmieniaj
matezoma - 28-09-2008, 23:51
No wlasnie mam z tym dylemat, bo co artykul to inna opinia. Wedlug jednych juz dawno powininem na pol-syntetyku pomykac, a wedlug innych trzymac syntetyk. Mechanik jest za pol-syntetykiem, mimo ze silnik jest w tip-top stanie, ale przebieg juz spory. I kij bombki strzelil, az glowa peka od roznorodnosci opinii ;p
wichura1 - 29-09-2008, 08:57
Opinie i artykuły dotyczą europejskich silników. Na japońskich, nawet mechanicy się nie znają. Jeżeli nie bierze oleju, to nie zmieniaj na półsyntetyk, niepotrzebnie zwiększa się opory silnika. Półsyntetyk jest gęstszy gdyż jest w 70% mineralny (nie wiem dlaczego nie nazywa się trzydziesto-procentowo syntetyk ) .
rasiak1980 - 02-10-2008, 21:20
z tego co się orientuje CASTROL MAGNATEC to pół syntetyk a CASTROL EDGE to pełny syntetyk z tego wynika ze auto masz zalane półsyntetykiem, nic dziwnego ze nie gubi ci oleju. ja swój mam zalany EDGE 0-w30 i nie bierze mi grama oleju przejechane ma 150 tys. niemniej wcześniej miałem zalanego forda castrolem edge i to dobry olej z tym ze zasadniczo rożni się ten sam produkt kupiony w innych krajach UE i w "naszym pięknym kraju"
carisma 1,6 1,8 gdi
carisma 1,6 1,8
poza tym dobrze skonsultować wymianę oleju z dobrym mechanikiem, trzeba mieć na uwadze ze to są produkty rekomendowane przez producenta do danego typu silnika, oczywiście nie biorą pod uwagę znacznych przebiegów, na które podczas dobierana oleju należy zwrócić uwagę.
turek61 - 04-10-2008, 15:38
matezoma, zamiast zakładać nowy temat trzeba było trochę poszukać bo to najczęściej zadawane pytanie i najwięcej tematów jest o olejach.
Jeszcze troche a nic nie bedzie można znaleźć w Szukajce.
Utopimy się we własnym sosie a raczej w oleju.
Anonymous - 04-10-2008, 15:46
rasiak1980 Castrol Magnatec 5W-40 to w pełni syntetyczny olej - a Castrol Magnatec 15W-40 to mineral.
Nie zmieniaj - po co?. Ja mialem 229k przebiegu na Mobil 1 0W-40 i polykal z max do min na 15k km - ale chodzil jak brzytwa! Pytalem paru specow od miskow czy zalac pol-syntetyka bo to juz tak duzo itd. Powiedzieli ze nie ma zadnej przeslanki zeby zmieniac - Tobie tez to radze tym bardziej ze nic Ci oleju nie ubywa. Nie ruszaj to misia nie popsujesz
turek61 - 05-10-2008, 10:16
matezoma, poczytaj ostatni wątek o mojej Cari..
Kliknij poniżej na MOJA
Anonymous - 05-10-2008, 12:05
Węgiel Castrol Edge to syntetyk Magnatec to pól-syntetyk a Castrol GTX to mineralny niezaleznie od ich specyfikacji.
Anonymous - 07-10-2008, 16:41
sslay napisał/a: | Węgiel Castrol Edge to syntetyk Magnatec to pól-syntetyk a Castrol GTX to mineralny niezaleznie od ich specyfikacji. |
Znaczy ze Castrol klamie?
Castrol Magnatec 5W-40 http://www.castrol.com/ca...ntentId=7028713 - tu pisze ze syntetyk
Castrol Magnatec 10W-40 http://www.castrol.com/ca...ntentId=7028715 - tu pisze ze pol-syntetyk
Anonymous - 07-10-2008, 16:49
znaczy ze syntetyk to syntetyk, a półsyntetyk to półsyntetyk
nie należy dorabiać ideologii do nazw olejów
a poza tym magnatec - to nazwa marketingowa
symbolizująca technologię pseudo-inteligentnych molekuł
Anonymous - 07-10-2008, 20:15
Mieszkam w UK i pracuje od niedawna w hurtowni z asortymentem do samochodów i na opakowaniach olejów wyraźnie jest napisane.Naprawdę zadziwiające jest dla mnie co pisze strona Castrol Polska.
|
|
|