To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - ABS - hamulce

Anonymous - 30-09-2008, 08:54
Temat postu: ABS - hamulce
Witam!
Znalazłem kilka postów o hamulcach, ale raczej nie przy PAJERO.

Podzielę się takim spostrzeżeniem: odpalam auto: świeci się kontrola ABS. Ruszam i powinna zgasnąć, choć nie zawsze. Często jest tak, że jadę sobie już jakiś czas, a kontrolka wciąż świeci. Gaśnie nagle, ot tak sobie. :!: Słychać wtedy pomruk siłowników, można również wyczuć na pedale hamulca (jeśli przez przypadek akurat go używam) ich działanie - tych siłowników, znaczy. W tym samym momencie silnik znacznie przyspiesza. :idea: To znaczy, gdy jest wysprzęglony do wchodzi na jakieś 2,5 tys obrotów, a podczas jazdy dostaje tzw. kopa. Trwa to jakieś 1 - 1,5 sek. Później wszystko w porządku, żadnych niespodzianek aż do podobnej sytuacji po kolejnym uruchomieniu. :? Czy może ktoś spotkał się z takimi objawami? No i czy to standardowa praca, czy może cecha szczególna jedynie mojego misia?

Druga rzecz: jak najlepiej odciąć ABS w sposób czasowy? Chciałbym dotrzeć najlepiej do kabla odpowiadającego za działanie czujników. Chodzi mi o czasowe dezaktywowanie układu.

Z góry dzięki za spostrzeżenia i sugestie. :roll:

Gene - 30-09-2008, 09:24

Stach napisał/a:
jak najlepiej odciąć ABS w sposób czasowy?
Pprawdz, ktory bezpiecznik jest od ABS'u. Moze czasowe wyjecie wylaczy dzialanie systemu.
Anonymous - 03-10-2008, 12:17

Dzięki Gene!

O bezpiecznikach rozmawiałem wcześniej. Byłem ciekaw, czy ktoś zna na to jakiś bardziej "elegancki" sposób? Bo w terenie ABS to masakra. :?

Cały czas mam nadzieję, że komuś uda się rzucić coś interesującego w kwestii działania ABS. Nie wiem, na jakiej zasadzie, gdy aktywuje się układ, silnik dostaje "kopa". W tym aucie nie ma komputera :!: więc skąd taka zależność?