To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - "Świerszcz pod maską"

roberto79 - 30-09-2008, 09:15
Temat postu: "Świerszcz pod maską"
Witam was.Chce przedstawic swój problem.Więc wyglada to tak.Idę rano do samochodu,odpalam,i świerszczy mi cos pod maska,bardziej od strony pasażera.Wymieniłem pasek klinowy,i dalej to samo.Świerszczenie o którym piszę,trwa krótko,odlicze do pięciu i robi sie cicho.Myślałem tez o wymianie rolek podtrzymujących pasek,ale niewiem czy robic koszt.Może ktoś z Was mi cos poradzi.dzieki.
wichura1 - 30-09-2008, 09:29

Tyle że tam pasków jak psów jeżeli masz klimę to z paskiem rozrządu są trzy. Mogą świerszczeć łożyska alternatora, lub co gorsza łożysko rolki napinacza paska rozrządu. Postaraj się szybko zlokalizować który to element, jeżeli to łożysko tzn, że pracuje przez chwilę na sucho, zanim zgarnie resztki smaru.
KaWu - 30-09-2008, 10:14

Jak wyzej ... oraz moze tez pompa wody gwizdac.
roberto79 - 30-09-2008, 11:40

Właśnie wróciłem z przejażdzki,i świerszcz nadal był(lecz nie był to gwizd).Mechanik ma mi to rozkręcić,i zobaczyc czy to rolki paska wspomagania czy co innego.a ja tam nieznam bardzo sie na samochodach,więc musze zdac sie na kogoś.dzieki.

[ Dodano: 30-09-2008, 11:41 ]
Chciałem jeszcze dodac że ten"świerszcz"zaczął sie od dni kiedy zaczęło byc mokro i padało,bo jeszcze w sierpniu jak było sucho było ok.

mlun - 30-09-2008, 12:33

To według mnie napinacz paska rorządu odpada bo tam woda nie powinna się dostać. Według mnie to mogą być łożyska alternatora albo pompa wody.
mkm - 30-09-2008, 12:48

Nie wiem jak sie fachowo ta czesc nazywa wiec bedzie troche chaotycznie. U mnie w Colcie, a wczesniej w Starletce takie dzwieki (swierszcz z metalicznym piskiem") wydawal "wysprzeglik"(?). Czesc przy skrzyni biegow od sprzegla. Prysnij Wd-40, albo poruszaj ruchomymi czesciami "wysprzeglika?' na pracujacym silniku i zobacz czy dzwiek nie znika.
roberto79 - 30-09-2008, 16:52

Dzieki bardzo.Po dziesiejszej jezdzie wydaje mi się ,że może to byc pasek wspomagania,bo przy mocniejszych skrętach było głośniej.A teraz jak wracałem cisza.Z tym wysprzęglikiem bede miał problem,bo nie mam pojecia gdzie tego szukac\?

[ Dodano: 06-10-2008, 10:47 ]
Wróciłem od mechanika,jednak to był pasek wspomagania.Teraz cisza,nawet muchę słychać.Dzieki.pozdrawiam.