To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - nie odpala

hunter1111 - 01-10-2008, 17:42
Temat postu: nie odpala
Mam problem moja carisma czasami nie chce mi odpalać wogóle nie kreci dzieje sie to zreguły przy dużej wilgotności i na zimnym silniku
roberto79 - 01-10-2008, 19:46

Chyba te carismy tak mają.Moja tez nie kręci na zimnym silniku.Jak zacznie sie chłodna jesień to juz trzeba zapalać z gazem i przytrzymać chwilę,potem łapie.Ale w lato bez problemów.W ASo powiedzieli mi ,po wykluczeniu silnika krokowego,przepustnicy itd,bo komputer nie wykazał żadnych błedów-,że to może byc walnięty komp w Cari,i trzeba by było go wysłac żeby to przestawić.W Holandii jest cieplej niz u nas,to może dlatego. :lol:
tdi1982 - 01-10-2008, 21:18

Ciekawe rzeczy piszecie.Może warto się przeprowadzić do Holandii.Mam Cari 1.8 SOHC i nie mam żadnych problemów z odpalaniem ani jak wilgotno ani jak zimno ani jak gorąco.Zawsze odpalam bez gazu i wiem na pewno że coś macie nie tak że u was tak nie jest.Radzę poszukać dobrego serwisu lub elektromechanika.
wichura1 - 01-10-2008, 22:07

Popieram przedmówcę "z gazem" to się malucha odpalało, mi Carisma 1.6 tak jak poprzednio Lancer 1.3 odpala po 3 obrotach silnika. Po przekręceniu kluczyka czekam, aż wszystko pogaśnie (co ma pogasnąć) bez gazu na wciśniętym sprzęgle, niezależnie od pogody, temperatury, wilgotności, czy innych pierdół.
Anonymous - 01-10-2008, 22:46

Dokladnie jak dwa posty wyzej - przez 10 lat nie bylo momentu zeby Cari nie odpalila za pierwszym razem. Skoro z gazem palicie to widac gdzies obrotow nie trzyma - ja bym zbadal bo szkoda auta, to jest naprawde fajne autko.
hunter1111 - 01-10-2008, 23:19

ona mi nawet nie kręci przekręcam kluczyk i słsze jedynie jak włcza sie pompa paliwowa ale silnik wogóle nie kręci . a co mu po gazie to nic nieda ? co to może być ? i jak to naprawić ? prosze o pomoc
viader - 01-10-2008, 23:54

Rozrusznik pada?
Anonymous - 01-10-2008, 23:55

jeżeli kontrolka CE nie gaśnie - to sprawdź bląd

a jeżeli gaśnie a nie kręci to zapewne rozrusznik do regeneracji

Anonymous - 02-10-2008, 08:43

Ja bym jeszcze aku sprawdzil, moze klemy zasniedziale i jak wilgotno nie daja pradu.
roberto79 - 02-10-2008, 09:49

Akurat to na bank nie bedzie akumulator.Ja w swojej wymieniałem:akumulator.czujnik temp.świece,fajke,czyściłem przepustnicę,A wASO powiedzieli mi,ze to komputer,który trzeba wyjąc i wysłać do zrobienia.A na początku sami juz niewiedzieli o co chodzi w aucie,ze w lato odpala NORMAlnie (bez gazu) a w zimę trzeba z gazem.I mam prośbe czytajcie posty dokładniej.
Anonymous - 02-10-2008, 10:55

roberto79 bez nerwow. Sa tu dwa problemy Tobie kreci chociaz rozrusznik i z gazem pali a koledze hunter1111 nawet nie kreci. Kazdy daje swoje pomysly - przeciez o to chodzi zeby sprobowac pomoc, a wiadomo nie kazda podpowiedz bedzie dobra.
Anonymous - 02-10-2008, 12:21

roberto79,
nie bulwersuje się, bo temat założył Hunter i priorytetem jest pomóc jemu,
a Ty oprócz tego, że wskakujesz komuś w buciorach do mieszkania
to jeszcze tupiesz tak by jak najwięcej błota zrobić...

Czy Twoje auto ma instalacje LPG ? I w jakim stanie są wtryskiwacze benzyny ?
Do typów można zaliczyć lambdę, jeżeli źle działa w wąskim zakresie temperatur,
też będą działy sie cuda a komputer nie pokaże błędów.
Z zapieczonymi lub zużytymi wtryskiwaczami też nie pokaze,
chyba, że są całkowicie uszkodzone (co w tym przypadku jest raczej wykluczone).

wichura1 - 02-10-2008, 12:49

Podstawowe rzeczy jeżeli rozrusznik nie kręci:
- zmierzyć napięcie akumulatora na wyłączonym silniku (12,6V- około 13V) , oraz przy pracującym (od 14,4V-około 14,8V)
- sprawdzić masę rozrusznika
- sprawdzić połączenie rozrusznika z zasilaniem + ( po odłączeniu akumulatora żeby nie zrobić zwarcia)
- sprawdzić czy sygnał włączający rozrusznik dochodzi do niego podczas przekręcania kluczyka
- sprawdzić połączenie bezpiecznika rozrusznika z kablami.
- sprawdzić włącznik rozrusznika
- sprawdzić rozrusznik

roberto79 - 02-10-2008, 15:16

Widzę,że lepiej było sie nie wypowiadać.Akurat mój przypadek jest inny,a w sezonie letnim auto pali samo,bez problemów.W zimę jest inaczej.To skoro sami na forum są dobrzy spece od carismy,niech mi ktos poradzi jaki problem jest w moim przypadku?
Auto niepali mi samo tylko jak jest bardzo zimno,wtedy musze zapalic z gazem i przytrzymac kilka sekund.Ale to zaznaczam tylko w zimie.Dzis paliła sama bez problemów.

akbi - 02-10-2008, 15:35

roberto79 napisał/a:
To skoro sami na forum są dobrzy spece od carismy,niech mi ktos poradzi jaki problem jest w moim przypadku?

Spec to nie jasnowidz ...pamiętaj ... na forum w większości takich przypadków nie można stwierdzić jednoznacznie w czym jest problem, a jedynie podsunąć kilka pomysłów na jego rozwiązanie.

...a tak na marginesie roberto79 i hunter1111, , ... zmienialiście kable WN ??