To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Skrobią i skrzypią hamulce

tosztotomasz - 02-10-2008, 21:41
Temat postu: Skrobią i skrzypią hamulce
Jak w temacie. Przy hamowaniu z każdej prędkości z prawego koła dobiega jakby skrzypienie metalu o metal. Dźwięk zdecydowanie związany z obracaniem się koła - przerywany. Przy większych prędkościach wręcz szarpie autem tak jakby tarcza była krzywa i nie było ciągłego styku klocka. Tylko, że tarcze i klocki są nowe! No i ten dźwięk, jakby klocek już się skończył. Co to może być? Mój mechanior na urlopie, a ja boję się jeździć.
Anonymous - 03-10-2008, 22:18

I słusznie że się boisz jeździć.Prawdopodobnie na jednym z klocków nie ma już warstwy okładziny i sama blacha szoruje po tarczy a to zjawisko szarpania przy hamowanu to efekt zgrzewania się blach. Moim zdaniem klocki do wymiany i sądząc po objawach tarcze także no... możliwe że do przeszlifowania jeżeli grubość ich na to pozwoli.
siwek - 04-10-2008, 00:28

to że tarcze sa nowe nie znaczy ze sie nie zwichrowały jesli np od początku ich uzytkowania chamowałes ostro itp. Sprawdz tarcze czy sa równe a co do tarcia to nie zawsze oznacza ze juz sie skonczyły bo ja treraz mam prawie nowe klocki i tarcze i tez przy chamowaniu słychać jakby ich juz nie było a sa prawie nie zużyte
tosztotomasz - 04-10-2008, 09:00

Panowie, dzięki za odpowiedzi ale nie czytacie dokładnie

a.m.o.s napisał/a:
Tylko, że tarcze i klocki są nowe!
- sprawdzone

A skoro są nowe, to skąd to szarpanie?

siwek - 04-10-2008, 09:06

a ile na nich przejechałeś? jeśli już przy pierwszej jezdzie ci sie tak robiło to znaczy ze tarcze krzywe, pamietaj ze pierwsze 200km nalezy w miare delikatnie jezdzić zeby nie zwichrowac tarcz
Anonymous - 05-10-2008, 11:37

tarcze mogą być krzywe a klocki to zależy jakie kupiłeś jeżeli jakąś chińszczyznę lub polskie tanie klocki to mogą szorować po tarczy ponieważ są wykonane z niezbyt solidnych materiałów tarcze jako nowe mogą być też zwichrowane najlepiej sprawdzić na maszynie jakie maja bicie jeżeli są krzywe to spokojnie możesz je zareklamować do sklepu
tosztotomasz - 05-10-2008, 13:58

Ja osobiście nic nie kupowałem. Auto przyjechało ze Szwajcarii już z nowymi tarczami i klockami. Klocki są ori, tarcze muszę sprawdzić. Mam papiery z badania technicznego, które nie bardzo umiem interpretować:

Oś1:.........................................koło L................koło P
opory toczenia [kN]...................0,00...................0,30
max. siła hamowania[kN]...........3,84 *P..............3,95
różnica siły hamowania[%].........................3
Oś2:
opory toczenia[kN].....................0,20...................0,35
max. siła hamowania[kN]...........1,78...................2,25 *P
różnica sił hamowania[%]..........................21

*P - wystąpienie poślizgu

Co w praktyce oznacza to *P?
Czy 21% na tylnej osi to nie za dużo?
Czy coś to wyjaśnia w temacie?

Anonymous - 05-10-2008, 17:36

Z zapisu wynika że masz zwiększone oporu toczenia i większą siłę hamowania. Zwiększone pory toczenia to możliwe że zacisk w prowadnicy lub tłoczek nie cofa się szybko i daleko aby koło toczyło się swobodnie. Gdybanie tu nic nie da tylko lewarek ,koło zdjąć popatrzeć.A jeżeli kol. myśli że z Austrii i napisane że nowe no to buta mu jak się urwie to będzie wiadomo co mu było.
Marcino - 05-10-2008, 21:20

A moze poprostu żle załozone zostały, nie wyczyszczona piasta, do tego zpieczone.
Trzeba przegladanąć to wszytko.