To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Pompa wspomagania

Anonymous - 05-10-2008, 18:51
Temat postu: [EAxx] Pompa wspomagania
Chciałem skorzystać z opcji szukaj bo pamiętam,że ktoś już o to pytał. Niestety opcja szukaj nie działa więc powiedzcie mi czy pompa wspomagania kierownicy z modelu 2,0 97r jest identyczna jak w 2,5. Czy w/w pompa należy do słabych stron Galanta?
roch_27 - 05-10-2008, 19:01

ektomek napisał/a:
powiedzcie mi czy pompa wspomagania kierownicy z modelu 2,0 97r jest identyczna jak w 2,5.
jest inna :doubt: co więcej są dwa rodzaje pomp wspomagania do 2,5 v5 - jeden model przed liftem natomiast drugi po lifcie ;)

pozdro

Anonymous - 05-10-2008, 19:20

Starałem się znaleść jakąś wzmiankę w manualu odnośnie różnicy pomp. Udało mi się także namierzyć gościa w Inowrocławiu także nie powinno być problemu - koszt 150zł. Od pewnego czasu próbuję zlokalizować dziwne "wycie" które słychać wyraźnie w kabinie. Jutro ściągnę pasek z pompy i sprawdzę czy faktycznie o to chodzi.
Ursus - 07-10-2008, 19:05

ektomek a możesz opisać jak objawia się to wycie u Ciebie?? Ja w czasie skręcania kół w skrajne położenie słyszę takie jakby warczenie w momencie kręcenia, trwa to chwilę i nie zawsze się objawia. Chciałbym zlokalizować przyczynę, nie wiem czy to może być właśnie jakiś problem z pompą wspomagania?
Shakers - 08-10-2008, 11:30

Mam ten sam problem! Pompa pada po nie sprawnym zawieszeniu. Wahacze do wymiany! Pompa u mnie wyje podczas kręcenia kierownicą i czuć wyraźny opór. a warczenie slychac wtedy gdy na maxa koła są skręcone.
Anonymous - 08-10-2008, 19:01

Ursus napisał/a:
ektomek a możesz opisać jak objawia się to wycie u Ciebie?? Ja w czasie skręcania kół w skrajne położenie słyszę takie jakby warczenie w momencie kręcenia, trwa to chwilę i nie zawsze się objawia. Chciałbym zlokalizować przyczynę, nie wiem czy to może być właśnie jakiś problem z pompą wspomagania?

Trudno jest mi mniej więcej opisać ten dźwięk. Na pewno wyje sobie "zgodnie" z obrotami silnika a po skręceniu kół wyraźnie się nasila. W sobotę będę wymieniał pompę i olej oczywiście no i się zobaczy.

Shakers - 08-10-2008, 19:10

No to czekamy na opis efektów! wymiana pompy czeka mnie po weekendzie! jutro wymieniam wahacze!
Anonymous - 12-10-2008, 21:19

Pompa wymieniona wraz z olejem. Nie wiem co dokładnie ją bolało ale problemu już nie ma. Pozostaje jedynie pytanie jak długo wytrzyma "nowa" używka. I tutaj nasuwa Mi się pytanie czy można taką pompę naprawić lub zregenerować np we Wrocławiu.
wilk88 - 12-10-2008, 22:42

Ile kosztowała Cię pompa i wymiana?
Anonymous - 13-10-2008, 19:23

wilk88 napisał/a:
Ile kosztowała Cię pompa i wymiana?

Pompa 150 zł. Gość w Inowrocławiu ma 7 Galantów do rozbiórki - w tym jeden bez pompy :wink: . Znajdziesz go na Allegro lub 502086720.
Wymieniałem sam.

wilk88 - 13-10-2008, 20:06

Wielkie dzięki, mi tez przyda się wymiana ale nie wiem czy sam dam rade :)
Grzegosh - 16-10-2008, 19:36

ja dzis wymienilem wszystkie czesci zawieszenia ktore tylko miały chocby minimalny luz. pompa dalej mi huczy. chyba sie konczy.
nasper - 28-10-2008, 21:10

Cytat:
ja dzis wymienilem wszystkie czesci zawieszenia ktore tylko miały chocby minimalny luz. pompa dalej mi huczy. chyba sie konczy.
wczoraj coś czytałem w manualu i nie wiem czy przypadkiem za ten dźwiek nie jest odpowiedzialne powietrze w układzie i zawór który jest na pompie nie wydaje takich dźwięków( dzwonienia/cykania czy coś koło tego) praktycznie od wymiany rozrządu u mnie też się pojawił bo musiałem zdemontować przewód zasilający ze zbiornika uzupełniłem innym olejem i teraz tak mam jak jest zimny a jak już się zagrzeje czy zrobię parę kilometrów jest cisza. Musze to zrobić ale nie chcę uziemić auta przed świętami. Pozdrawiam
markus - 06-02-2009, 10:41
Temat postu: Nieszczelny uklad wspomaganie kierownicy
Nie wiem czy ktos kiedys walczyl w swoim aucie z nieszczelnoscia ukladu wpomagania kierownicy, ale ja bede musial. Tydzien temu musialem dolac oleju do ukladu , a dzisiaj juz znowu zbiornik jest pusty. Najgorsze ze ten olej kosztuje ok 60 zl/litr i tak sobie pomyslalem ze moze by sprobowac jakis uszczelniaczy. Znalazlem jakies na necie i ciekaw jestem czy ktos tego probowal, a jesli tak to z jakim skutkiem? Pozdrawiam
Krzyzak - 06-02-2009, 11:10

kolega - dosyc standardowa usterka
poszukalbym w miejscu pod zbiornikiem wyrownawczym - zrobienie tego to niewielki koszt
no chyba, ze pocieklo gdzie indziej