Carisma - Techniczne - Problem ze sprzęgłem
penek20 - 05-10-2008, 21:53 Temat postu: Problem ze sprzęgłem Witam. Jestem nowy na tym forum. Mam takowy problem że nie dawno kupiłem cari 1,8 gdi 98 rok i dzisiaj podczas grzebania w silniku wcisnołem przez przypadek chyba to sie nazywa wysprzeglik i teraz sprzegło wpada w podłogę i wogóle nie łapie i nie mogę wcisnąć biegu. Co sie stało i co mam z tym zrobic? dzieki za pomoc.
Anonymous - 06-10-2008, 09:48
chodzi ci o to ? http://sklepy.allegro.pl/...nn.html#gallery
mozesz to wymienic , lub kupic zestaw naprawczy , lub jak nie cieknie sprobowac odpowietrzyc
Matejko - 06-10-2008, 10:08
scisnac jeszcze raz i zobaczyc jak leci plyn to dokupic zestaw naprawczy max 30zl, wymienic odpowietrzyc i jezdzic dalej
TESTER - 06-10-2008, 11:55
O ile nie miałeś dotychczas żadnych wycieków to może być jeszcze kwestia taka, że wystarczy wykręcić cięgło łączące pedał z pompą sprzęgła i poczekać czy się naprawi. Jeśli ktoś regulował wysokość pedału dostosowując go do siebie to spowodował, że tłoczek został przesunięty w głąb pompki i zatkany został otwór którym płyn ścieka do instalacji sprzęgła. Ruszając wysprzęglikiem spowodowałeś, że płyn poprzez otwór przelewowy (pierwszy od strony kabiny i większy od tego właściwego) cofnął się do zbiorniczka i nie ma możliwości z niego z powrotem przedostać się do pompki. Miałem tak u siebie i też sądziłem, że wszystko do wymiany ale po wyjęciu i zbadaniu całości okazało się to niekonieczne. Co do zestawu naprawczego, gdyby okazał się potrzebny to grosze kosztuje, ale i tak bez ustawienia cięgła-popychacza tłoka pompki się nie obejdzie.
penek20 - 06-10-2008, 16:10
dzieki za odpowiedzi. Właśnie grzebałem w cari i po kilkakrotnym wcisnieciu pedału na zapalonym silniku wszystko wróciło do normy zaczeło łapac i moge wrzucac biegi. tylko teraz zaczeło cos piszczec jak wciskam sprzegło, jest to taki dzwiek jakby cos nie było nasmarowane. ale działa wszytko ok. Cos musze nasmarowac?ciegno czy tą wajche co odchodzi od wysprzeglika i wchodzi do sprzęgła?
Anonymous - 06-10-2008, 17:21
Możesz zdjąć ta gumę i spróbować nasmarować tylko nie wd40 bo u mnie to przyniosło same problemy
TESTER - 06-10-2008, 17:58
może ta guma osłaniająca pompkę od strony kabiny się zsunęła. pokręć nią i cienkim śrubokrętem staraj się ją wcisnąć na jej miejsce. U podstawy ma wypustkę, która musi wskoczyć w rowek dla niej przewidziany, no i lekko przesmarować można też
Petros - 14-10-2008, 11:11
Chciałem podpiąć sie do tematu.
Koledzy czy może ktoś mi powiedzieć czy można dolewać płyn do układu hydraulicznego sprzęgła czy należy go wymienić w całości i jeszcze jedno jaki tam płyn grasuje.
Pytam bo mam niski stan i pasuje go uzupełnić.
Z góry dzięki za podpowiedzi.
TESTER - 14-10-2008, 11:33
Jeśli jest bardzo stary i kupę w nim brudu (na dnie zbiorniczka wyrównawczego) to lepiej wymienić cały, ale jeśli jest czysty i jasno żółty, przejrzysty to wystarczy dolać uzupełniając braki. Płyn taki jak do układu hamulcowego się daje Dot 4.
Anonymous - 14-10-2008, 13:29
najlepiej odrazu cały ( duzo tam nie wchodzi ) odkrec odpowietrznik w wysprzegliku to płyn przeleci przez cały układ i po zabawie
Petros - 15-10-2008, 07:49
Dzięki za informacje!
Czy mógłby mi ktoś jeszcze napisać ile tego DOT-4 tam wchodzi, żebym wiedział ile kupić, bo zdaje się że sprzedają najczęściej w butelkach po 500ml.
Jeszcze jedno, po spuszczeniu płynu nalewam nowy przez zbiornik wyrównawczy i odpowietrzam. Czy czekają mnie jeszcze jakieś niespodzianki? (nigdy tego nie robiłem jeszcze) Czy po odpowietrzeniu trzeba powtórnie odpowietrzać po przejechaniu jakiegoś dystansu?
TESTER - 15-10-2008, 09:04
1/2l w zupełności Ci wystarczy nawet na przepłukanie by syf wszelaki wypłukać. Jeśli masz strzykawkę 60mil. to możesz wstrzyknąć przez odpowietrznik na wysprzęgliku lekko go przedtem luzując oczywiście. Jeśli nabierzesz odpowiednio dużo by jednym wstrzyknięciem napełnić instalację to nawet bez odpowietrzania uda Ci się to zrobić. Pompuj tyle by do zbiorniczka wyrównawczego weszło choć na dno. Potem uzupełnisz już z wierzchu do właściwego poziomu. Można też i z góry przez otwór zbiorniczka. Ale wówczas muszą być dwie osoby. Po nalaniu i pompowaniu pedałem sprzęgła jedna osoba trzyma (można zaprzeć pedał listwą jakąś o siedzenie) a druga odpowietrza. i tak aż do skutku czyli do puki przestanie powietrze wychodzić.
Jeśli nie będzie chciało lecieć ani z jednej ani z drugiej strony to znaczy, że pedał był regulowany i należy wówczas wykręcić to cięgło łączące pedał z pompką sprzęgła, które w dalszej części popycha tłoczki w pompie. A potem najlepiej wkręcić go tak by odrobinkę luzu miało wówczas będzie właściwa cyrkulacja płynu.
Anonymous - 15-10-2008, 09:49
TESTER napisał/a: | 1/2l w zupełności Ci wystarczy nawet na przepłukanie | no to nawet za duzo w układ wchodzi nie wiele mysle ze 1/2 L to na zapas
Petros - 17-10-2008, 09:33
Wielkie dzięki Chłopaki za pomoc!!
Muszę znaleźć teraz wolną chwilkę i rozprawić się z tym płynem.
Ps. Tester jeżeli będę płyn wstrzykiwał przez strzykawkę to rozumiem że nie muszę wtedy odpowietrzać układu ani pompować pedał sprzęgła czy tak?
|
|
|