To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - szukam sprzetu i fachowca do gala

Anonymous - 18-05-2006, 21:48
Temat postu: szukam sprzetu i fachowca do gala
witajcie bogowie car audio!braciszkowie chcialbym zamontowac sobie sprzet do mojego galusia jest to 2.4 gdi avans 99r mam na ten cel 3000zl i chcialbym koniecznie alpine radio wzmacniacz glosniki i subwofer cos co fajnie zagra i kogos kto to zamontuje za taka sume wraz ze sprzetem jesli mozecie to podajcie firme oraz wymiary glosnikow itp itd.jestem laikiem w tej dziedzinie wiec prosze o wyrozumialosc i inwencje twurcza w moim temacie.pozdrawiam zeb :D
Serek - 19-05-2006, 22:46

Zapraszam do Wrocławia, adres znajdziesz w tematach przyklejonych dla działu Car Audio.
Anonymous - 21-05-2006, 22:58

jak napiszesz jakiej muzki sluchasz, jakie granie preferujesz i co chcesz osiagnac, to wiecej pomozemy.
Co do kwoty, sklepowe zakupy raczej odpadaja, pozostaje allegro (nowe lub uzywane) akurat jestem na etapie zakladania oraz kompletowania sprzetu do lantry kombi, wlasciciel przeznaczyl na to max 2500zl. Calkiem ciekaiwe to wyszlo, moge Ci podac liste akcesoriow na ktore sie zdecydowalismy, chociaz calosc jeszcze nie jest uruchomiona i brakuje suba jak narazie (kasa :( )

pozdrawiam

Anonymous - 22-05-2006, 15:40

witajci pezewaznie slucham muzy z lat 80-90 roznie od rock przez hip hop disco do braci gregorianow lubie rap wiec zroznicowanie na maxa zalezy mi na dobrej jakosci dzwieku i aby bylo w miare glosno.a ile musze przeznaczyc na sam montaz?jeszcze jedno radio musi byc koniecznie alpine i czarne aby pasowalo do mojego wnetrza :wink:
Serek - 22-05-2006, 17:24

A dlaczego "musi" być Alpine ? Uzasadnij swój wybór. :roll:
Anonymous - 22-05-2006, 22:41

z alpine polecam Ci model w stylu 7876 (z korekcja przesuniecia fazowego - bardzo dobry wybor, jednoczesnie spora mozliwosc korekcji dzwieku oraz ksztaltowania jego sceny. Glosniki przednie: tylko i wylacznie jakis system (tz mid bas w drzwi + wysokotonowe w okolicach slupkow przednich) dobry i tani jest np cos z infinity 6510

oczywiscie najlepiej wszystko podlaczyc pod wzmacniacz i tutaj w zasadzie wybor dowolny, byle jakis firmowy z dobrymi filtrami dolno i gorno przepustowymi w celu dobrego zestrojenia p ten HELIX

Sub...hmmm, do tak roznorodnej muzyki najlepsza bedzie konstrukcja zamknieta, ok 25 litrow glosnik 10" np jakis Helix, albo cos podobnego.

oczywiscie wszystko mozna zlozyc taniej, na tanszych komponentach a takze drozej, dobre sa rowniez wzmaki audisona (jedne z lepszych) oraz glosniki DLS, PRO1, itp.

montaz. w firmie car audio, moznaz glosnikow przednich z wytlumieniem drzwi (koniecznie) to ok 500zl, montaz wzmaka to ok 200zl z kablami, budowa skrzyni pod dany glosnik to ok 150-200zl

z tego co czytam nie jestes audiofilem i taki sprzet wg mnie powinien Cie w zupelnosci zadowolic ale moge sie mylic.

co do tego w miare glosno, to podaj jakis odnosnik, bo dla jednych jest to 150dB dla innych 100.

pozdrawiam :)

Anonymous - 23-05-2006, 16:47

Witajcie!no wiec zaczne od Serka alpine poniewaz slyszalem ze ma bardzo dobra akustyke i wspaniala glebie dzwieku podobno slychac wszystko bardzo wyraziscie i na tym mi zalezy przede wszystkim aby slyszec kazdy dzwiek ton.A jezeli chodzi moi Drodzy o reszte to lubie czasem poswirowac po miescie z szybami w dole i musze byc slyszany ale to jest nie az tak istotne wiec pierwsza opcja jest priorytetem.napiszcie wiec jaki sprzet najlepiej pasuje do ea alpine+.....?niestety jestem laikiem i nazwy nic mi nie mowia ani dane tech.Ja po prostu chce miec fajny sprzet ktory za wasza fachowa pomoca w miare mozliwosci niezle zagra.Dzieki z gory :D
Anonymous - 24-05-2006, 01:05

Zeb napisał/a:
lubie czasem poswirowac po miescie z szybami w dole i musze byc slyszany

eeee, to jakis pioneer z delfinami i karton magnata :)

Zeb napisał/a:
dobra akustyke i wspaniala glebie dzwieku

dobra akustyke morze miec pomieszczenie, glebia dzwieku (czy chodzi Ci o dynamike?) bo jezeli tak jest taka sama dla wszystkich plyt CD (nie SACD) i zgodnie ze wzorami 16 bitowej kwantyzacji sygnalu wynosi 96dB, wazny jest jeszcze stosunek sygnalu do szumu oraz dynamika wzmacniacza oraz separacja kanalow stereo i tutaj wysokie modele alpine dobrze wypadaja, ale inne marki tez, ale inne marki tez dobrze wypadaja.

co do szlyszalnosci na ulicach, moja propozycja jest taka:

sterownik dowolny: Blaupunkt, Alpine, Rockford itp, dwa wzmaki: jeden dwykanalowy jakies 2x75wat sinus na przod oraz drugi jakies 600-800 sinus w mostku przy 2ohmach. w drzwi, jakies konkretne kickery 16,5cm i gwizdki oczywiscie na zwortnicach min 12dB/dekade.
Suby - dwa 10" ew 2x12" w skyrzniach bassreflex strojenie w zaleznosci od glosnikow ale w okolicach 50 a nawet 55 lub 60Hz,

wzmaki mozesz szukac, SinusLive, Velocity, Soundstream, Magnat, MacAudio, (allegro)
generalnie to niewazne, w Twoim przypadku wazne zeby byl firmowy i mocny, to nie jest ironia, bo generalnie kazdy dobry wzmacniacz jest porownywalny w danej klasie cenowej

przy takim sprzecie bedziesz slyszalny bardzo dobrze.

Krzyzak - 24-05-2006, 09:48

Separacja kanałów to - moim zdaniem - głównie zasługa głośników. Przerabiałem w domowym sprzęcie wiele kolumn i dopiero po kupnie polskich Bolero 200 zacząłem słyszeć prawdziwie stereo, a każdą płytę odkrywałem na nowo słysząc dźwięki, które wcześniej żadne (nawet zagraniczne) kolumny nie były w stanie wydobyć (lub się znosiły na zasadzie interferencji).
Ale to tylko z moich odczuć, więc może niezbyt fachowo.

Anonymous - 24-05-2006, 12:27

o rany Chlopaki leb mi schnie sam juz nie wiem co mam kupic moze ktorys z was wybiera sie na gielbe bo lubina w sobote jesli tak to moze moglibysmy sie spotkac i o tym pogadac.a jesli nie to po gieldzie dam wam znac co koles mi zaproponuje i wy zweryfikujecie wasza fachowa wiedza czy kolo aby nie robi ze mnie durnia.narazie dziekuje bardzo i prosze abyscie obserwowali moj post :wink: pozdro
Anonymous - 24-05-2006, 19:45

Krzyzak, glosniki nie maja nic do separacji kanalow, a Bolero 200 to jedne z lepszych polskich konstrukcji z dwoma subami w ukladzie push-pull z tego co pamietam pokryte pieknym fortepianowym lakierem, to wlasnie dlatego odkrywales na nowo wszystkie plyty :)

na separacje kanalow najwiekszy wplyw ma koncowka mocy no i oczywiscie zrodlo.

Krzyzak - 24-05-2006, 20:53

ja to tak odczułem i dlatego napisałem - a wzmak (i cała reszta) pozostał ten sam, tylko kolumny się zmieniły; efekt był taki, że siedząc przy jednej kolumnie słyszałem każdy niuans z tej drugiej

co do samych Bolero, to mniej więcej dobrze pamietasz - są tam 2 głośniki w bass-reflex, umieszczone poziomo, w tym 1 pasywny; do tego trzeci bas na zewnątrz i kopółka do wysokich

Anonymous - 28-06-2006, 22:07

Hmm przysiaglbym, ze ten trzeci bas na zewnatrz, to nie bas, a mid. Przynajmniej tak slysze (a slucham ich codziennie, bo sa na wyposazeniu mojego pokoju :mrgreen: ).
Anonymous - 28-06-2006, 22:17

Simones, nie musisz przysiegac, bo to prawda, sekcja basowa jest w srodku konstrukcji, typu push-pull z tego co pamietam, na wierzchu jest tylko sekcja srednio-wysokotonowa
Krzyzak - 29-06-2006, 09:52

Ja to wyczytałem w jakiejś gazecie typu hi-fi. Tam pisali, że Bolerki mają 3 głośniki basowe, a ten zewn. jest właściwie nisko-średnio tonowy. Wszystko do sprawdzenia - w każdym razie to jedne z najlepszych polskich konstrukcji.
Widziałem jeszcze potem Maestro, który niby miały pasmo przenoszenia jeszcze szersze - w tym kilka Hz niżej na basie, ale nie słyszałem jak to gra - ktoś z was słyszał?