To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Skrzynia biegów i dymek z silnika

Misiek :) - 10-10-2008, 17:00
Temat postu: [CA4A 1.6] Skrzynia biegów i dymek z silnika
Mam 2 pytania, przepraszam, ale szukajka szwankuje i nie mogłem recznie znaleźć
1) jak mam obroty powyżek 3k to jak wrzucam biek jest zgrzytnięcie. Co to może być, i czy to normalne? dodam, że niedawno wymieniałem olej skrzyni na zalecany

2) dzisiaj zobaczyłem lekki dymek z pod maski, otwieram i zobaczyłem lekki dymek z osłony, jest taka metalowa osłona między blokiem silnika a chłodnicą. czuć było, i nadal czuć lekki zapaszek czegoś rozgrzanego. Zgasiłem, po 5 miutach odpalam i od tamtej pory żadnego dymku (50km) nie czuć. Czy to mugł jakiś olej skapnąć, czy coś elektryką (w środe była zmiana kompa ECU). Czy to może coś wycieka, czy niegroźne, i jak się nie powtórzy dymek olać?

Miroslaw1305 - 10-10-2008, 18:37

na pytanie pierwsze odpowiedż brzmi-sprzęgło nie do końca rozsprzęgla .Przyczyn morze byc kilka .
Co do drugiego to musisz poobserwowac .Prawdopodobnie masz rację że było coś rozlane i się wypaliło .

Anonymous - 10-10-2008, 18:41
Temat postu: skrzynia biegów i dymek z silnika
Ze skrzynią to jest tak że czasami synchronizatory umierają,jeżeli będziesz jeździł spokojnie to jeszcze trochę wytrzymają.
Osłona jest od kolektora wydechowego zapach czegoś rozgrzanego to normalne jeżeli colcik dostał po garach,a dymek to mógł być olej, może wcześniej sprawdzałeś poziom oleju.

[ Dodano: 10-10-2008, 19:05 ]
Jeżeli Miroslaw 1305 ma rację to łatwo będzie to wyregulować jeżeli masz wystarczająco dużo regulacji przy pedale sprzęgła gdzie łączy się z tym hydraulicznym ustrojstwem (nie wiem jak się nazywa po Polsku) jest śruba która wychodzi z hydrauliki możesz ją wkręcić lub wykręcić jeżeli tłoczek będzie popychał więcej płynu siłownik będzie mocniej wysprzęglał.

Misiek :) - 10-10-2008, 20:16

Panowie dziękuje za rady, oleju nie sprawdzałem, dymek się pojawił dopiero po około 100km, może 140. Teraz już nie dymi, nadal jest zapach rozgrzanego z pod maski i z wentylatora w kabinie... mam nadzieje, że Misio jest zdrowy:)
Hugo - 10-10-2008, 21:01

4g63colt napisał/a:
(nie wiem jak się nazywa po Polsku)
Pompa sprzęgła.
Misiek :) napisał/a:
mam nadzieje, że Misio jest zdrowy:)
Trudno tak wróżyć na odległość.
Misiek :) - 10-10-2008, 21:49

Hugo napisał/a:
Trudno tak wróżyć na odległość.

najłatwiej jak by kilka dni pojeździł fachowiec od coltów:P:) wtedy by wyłapał wszelkie usterki...
ale niestety ja jeszcze nie jestem fachowcem, choć studiuje w tym kierunku:)
nadzieje zawsze można miec:)

[ Dodano: 17-10-2008, 09:09 ]
i problem rozwiązany... chłodnica popsuta