To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Odpowietrzanie hamulców w GDI

Student - 13-10-2008, 08:57
Temat postu: Odpowietrzanie hamulców w GDI
Panowie mam mały problem z hamulcami.
Po serwisie i wymianie tulei i paru innych rzeczy pojawił się problem z hamowaniem.
Mianowicie jak zapalę autko i przycisnę hamulec a potem ruszę i chcę zaraz zahamować (np. w mieście z parkingi a potem dojeżdżajęc do skrzyżowania) to pojawia się sztywny pedał i brak hamowania, po chwili jak odpuszczę pedał wszystko jest ok.
Wygląda to tak jak by wspomaganie hamowania nie dawało rady a potem wzrasta ciśnienie i mam hamulce.
Podczas jazdy i nawet agresywnego hamowania problem nie występuje.
Co gorsza nie jest to powtarzalne ale mniej więcej wiem kiedy może się zdażyć, praktycznie tylko przy odpalaniu z wciśniętym hamulcem.

I pytanie:
Co to może jeszcze być i jak odpowietrzyć wspomaganie hamulców bo same koła to wiem i nie ma z tym problemu.

Matejko - 13-10-2008, 11:58

to sie odpowietrza przy okazji zaciskow,
a miales cos robione z hamulcami? odlaczali, odpowietrzyli,
kup z litr plynu dot 4 lub dot 5.1 i albo sam albo jedz gdzies wymienic,
masz objawy identyczne jak ja po odpowietrzeniu hamulcow przy zgaszonym silniku, silnik musi byc odpalony w przypadku aut wyposazonych w system ABS :!: :!: :!: :!: :!:

Student - 13-10-2008, 12:17

Dzięki Matejko, jeżeli przez zaciski to spoko dam radę przy okazji wymienię cały płyn.
Oglądałem wcześniej serwo i pompę nie znalazłem żadnego odpowietrznika więc moje przypuszczenia były zbieżne z twoją radą.

Co do samego serwisu to nie wiem dokładnie co robili, napewno wymienili tuleje itp.

Na początku myślałem że któryś zacisk się blokuje/zapieka ale wtedy hamowanie było by na inne koło a tu nic twarda podłoga i jedzie dalej więc do razu diagnoza na zapowietrzenie.

Anonymous - 13-10-2008, 13:04

Odpowietrzniki masz na zaciskach.
Student - 14-10-2008, 08:05

Nie no to to Ja wiem :lol: , sprawa rozchodziła się o samo wspomaganie (serwo) bo tego nigdy nie rozbierałem.