Carisma - Techniczne - ..lejący wybierak ze skrzyni..
gulgulq - 20-05-2006, 19:23 Temat postu: ..lejący wybierak ze skrzyni.. ..to znow ja ... sie problemów namnożyło...
z racji tego że dziś zrobiłem wymianke oleju to przy okazji pooglądałem sobie spód auta...no i zauważyłem zaolejony spód skrzyni, prawdopodobnie to wybierak czy jak to się inaczej fachowo nazywa, wałek który wchodzi do skrzyni, przy nim jest taki specyficzny uczelniacz - jak guma na półosi, no i zaczoł puszczać, nie wygląda to jeszcze tragicznie ale chyba pomału będe musiał myśleć o wymianie. Kwestia teraz tylko ile to będzie kosztowało?? Gdzies tam słyszałem że to całą skrzynie trzeba rozebrać - jak dla mnie to koszmar.
No i dwa dodatkowe pytanka - gdzie mogę sprawdzić jaką mam skrzynie??
Oraz jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni - skoro cos tam już ucieka to nie chciałbym jeździć na sucho, i czy ewentualnie można go uzupełniać??
Bartek - 20-05-2006, 21:53
Uszczelniacz w oryginale kosztuje kilkadziesiąt zł, wymiana nie wymaga rozmienienia skrzyni na drobne - jutro będę walczył z tematem w Galu e3....
Zamów uszczelniacz u Japaneze, on wie po VINie co Ci sprzedać
gulgulq - 21-05-2006, 08:22
..jak powalczysz to daj znacc jakie wrażenia przy robocie były..
parzon - 12-10-2013, 22:23
Czy ktoś z Was stosował ten specyfik :
http://allegro.pl/wynn-s-...3571174183.html ?
Wybierak się poci, nie leci z niego ale jakoś w głowie mi siedzi cały czas ta przeklęta francuska skrzynia. Może taki specyfik by pomógł, czy może lepiej sobie darować i dolewać raz na jakiś czas olej do skrzyni ?
plecho1 - 13-10-2013, 06:50
Ja tam bym tego do skrzyni nie wlewał, jeśli skrzynia poza tym wyciekiem ładnie chodzi to bym wymienił ten uszczelniacz.
parzon - 13-10-2013, 10:27
plecho1 napisał/a: | Ja tam bym tego do skrzyni nie wlewał, jeśli skrzynia poza tym wyciekiem ładnie chodzi to bym wymienił ten uszczelniacz. |
no tak, tylko wymiana uszczelniacza oznacza zrzucenie i rozebranie skrzyni, kawał roboty, a czytałem, że po wymianie uszczelniacza za kilka chwil znowu zacznie się pocić...hmm... no chyba ze przy wymianie sprzegla ...
Piwor - 13-10-2013, 13:26
Tak. Z reguły problem powraca prędzej czy później.
plecho1 - 13-10-2013, 16:36
W jeden dzień spokojnie da się to zrobić Niedawno przy wymianie sprzęgła wpadło mi do skrzyni jedno z łożysk przegubu wewnętrznego więc to przerabiałem.
parzon - 13-10-2013, 18:19
Piwor napisał/a: | Tak. Z reguły problem powraca prędzej czy później. |
to pozostaje co jakiś czas kontrola oleju i ewentualnie dolewka.
kamir - 03-12-2013, 21:08
Żeby nie zakładać podobnego tematu, kontynuuje ten.
Czy w skrzyni przy silniku 1.8 SOHC ten uszczelniacz da się wymienić bez ściągania skrzyni?
[ Dodano: 05-12-2013, 22:21 ]
Czy to o ten uszczelniacz chodzi ?
ManWithNoName - 07-12-2013, 20:40
ostatnio byłem z tym u mechanika i zaspiewał 500 zł bo niby trzeba rozpołowić skrzynie, także odpuszczam tym bardziej że to wada fabryczna tych skrzyń i problem będzie wracać
Piwor - 10-12-2013, 22:00
ManWithNoName, wcale nie niby.
|
|
|