To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - ..lejący wybierak ze skrzyni..

gulgulq - 20-05-2006, 19:23
Temat postu: ..lejący wybierak ze skrzyni..
..to znow ja :( ... sie problemów namnożyło...

z racji tego że dziś zrobiłem wymianke oleju to przy okazji pooglądałem sobie spód auta...no i zauważyłem zaolejony spód skrzyni, prawdopodobnie to wybierak czy jak to się inaczej fachowo nazywa, wałek który wchodzi do skrzyni, przy nim jest taki specyficzny uczelniacz - jak guma na półosi, no i zaczoł puszczać, nie wygląda to jeszcze tragicznie ale chyba pomału będe musiał myśleć o wymianie. Kwestia teraz tylko ile to będzie kosztowało?? Gdzies tam słyszałem że to całą skrzynie trzeba rozebrać - jak dla mnie to koszmar.
No i dwa dodatkowe pytanka - gdzie mogę sprawdzić jaką mam skrzynie??
Oraz jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni - skoro cos tam już ucieka to nie chciałbym jeździć na sucho, i czy ewentualnie można go uzupełniać??

Bartek - 20-05-2006, 21:53

Uszczelniacz w oryginale kosztuje kilkadziesiąt zł, wymiana nie wymaga rozmienienia skrzyni na drobne - jutro będę walczył z tematem w Galu e3....

Zamów uszczelniacz u Japaneze, on wie po VINie co Ci sprzedać ;)

gulgulq - 21-05-2006, 08:22

..jak powalczysz to daj znacc jakie wrażenia przy robocie były..
parzon - 12-10-2013, 22:23

Czy ktoś z Was stosował ten specyfik :
http://allegro.pl/wynn-s-...3571174183.html ?

Wybierak się poci, nie leci z niego ale jakoś w głowie mi siedzi cały czas ta przeklęta francuska skrzynia. Może taki specyfik by pomógł, czy może lepiej sobie darować i dolewać raz na jakiś czas olej do skrzyni ?

plecho1 - 13-10-2013, 06:50

Ja tam bym tego do skrzyni nie wlewał, jeśli skrzynia poza tym wyciekiem ładnie chodzi to bym wymienił ten uszczelniacz.
parzon - 13-10-2013, 10:27

plecho1 napisał/a:
Ja tam bym tego do skrzyni nie wlewał, jeśli skrzynia poza tym wyciekiem ładnie chodzi to bym wymienił ten uszczelniacz.

no tak, tylko wymiana uszczelniacza oznacza zrzucenie i rozebranie skrzyni, kawał roboty, a czytałem, że po wymianie uszczelniacza za kilka chwil znowu zacznie się pocić...hmm... no chyba ze przy wymianie sprzegla ...

Piwor - 13-10-2013, 13:26

Tak. Z reguły problem powraca prędzej czy później. ;)
plecho1 - 13-10-2013, 16:36

W jeden dzień spokojnie da się to zrobić :) Niedawno przy wymianie sprzęgła wpadło mi do skrzyni jedno z łożysk przegubu wewnętrznego więc to przerabiałem.
parzon - 13-10-2013, 18:19

Piwor napisał/a:
Tak. Z reguły problem powraca prędzej czy później. ;)

to pozostaje co jakiś czas kontrola oleju i ewentualnie dolewka.

kamir - 03-12-2013, 21:08

Żeby nie zakładać podobnego tematu, kontynuuje ten.
Czy w skrzyni przy silniku 1.8 SOHC ten uszczelniacz da się wymienić bez ściągania skrzyni?

[ Dodano: 05-12-2013, 22:21 ]
Czy to o ten uszczelniacz chodzi ?

ManWithNoName - 07-12-2013, 20:40

ostatnio byłem z tym u mechanika i zaspiewał 500 zł bo niby trzeba rozpołowić skrzynie, także odpuszczam tym bardziej że to wada fabryczna tych skrzyń i problem będzie wracać
Piwor - 10-12-2013, 22:00

ManWithNoName, wcale nie niby.