To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [1.8 GDI] Czasem gaśnie po odpaleniu

kkriss - 14-10-2008, 06:07
Temat postu: [1.8 GDI] Czasem gaśnie po odpaleniu
Witam

Mam Cari 1.8 GDI, ASB, 2000 rok.

Raz na jakiś czas, nie zawsze, jak samochód jest zimny, odpalam, i po chwili słyszę jakieś pierdy z tyłu - obroty zaczynają falować i z reguły gaśnie wóz.

Później znów odpalę to sytuacja się stabilizuje - wszystko jest ok.

Co może być nie tak?

Gdzie z tym jechać? Do mechanika, tłumikarza?

Pozdrawiam

Student - 14-10-2008, 07:47

Czyszczenie przepustnicy:
użyj szukajki i będziesz wszystko wiedział.
Jak masz zdolności manualne zrobisz to sam.

kkriss - 14-10-2008, 13:17

Przepustnica jest czyściutka, czyszczona była 2 tygodnie temu.

Po 2 przepustnica nie tłumaczy pierdów, coś jakby się przytykał wydech. Ale tylko przez krótki czas i jak jest zimny silnik.

Po 3. Jak silnik jest ciepły wszystko jest ok - przy przepustnicy dalej by występowało falowanie obrotów.

Student - 14-10-2008, 13:40

W GDI zawsze są piardnięcia ale tylko jakieś 5-15 sekund potem wejście na wyższe obroty i zejście do ok. 1000, po pewnym czasie jak się nagrzeje to 700-800 i tak ma być.
Co do gaśnieęia jeżeli była czyszczona przep. to zmień paliwo na inną stację.
Na ciepłym nie musi być i raczej nie będzie falowania przy brudnej przepustnicy, bynajmniej u mnie takie zjawiska nie występują.

kkriss - 14-10-2008, 13:46

Tankuję na Orlenie w sumie nigdy nie miałem nic przeciwko, wcześniej miałem lancera i bardzo dobrze znosił to paliwo.

Jednak dalej zastanawiam się nad układem wydechowym, te pierdnięcia mi się nie podobają, w dodatku tak jakby silnik nie mógł sobie z czymś poradzić - 1,5 tyś obrotów, spada na 700 znów 1,5 tyś znów 700 i tak 3 -4 razy i gaśnie, jak dodam gazu to jeszcze szybciej gaśnie, coś jakby się blokowało w układzie wydechowym.

A po drugie to u mnie jest tak, że te pierdnięcia i falowania są rzadko.

z reguły jest tak, iż po odpaleniu 2,5 tyś obrotów, zaraz po tym schodzi do ok 1,5 tyś i tak utrzymuje się aż silnik zrobi się ciepły.

kozuch2 - 14-10-2008, 15:52

miałem ten sam problem,okazało sie ze silnik krokowy był walniety,po wymianie ani razu nie zgasł
kkriss - 15-10-2008, 06:17

I też miałeś tak czasami, coś jakby pierdy z tyłu?
Student - 15-10-2008, 08:44

Normalnie nie mogę: kkriss nie czepiaj się pierdów tylko gaśnięcia.
Mam Carismę cztery lata zawsze były pierdy ale zgasła tylko 2 razy jak zatankowałem na Petrochemii i miałem br. przepustnicę, teraz tylko Shell, regularne czyszczenie co 10-15tyś. i nie mam kłopotów z samochodem a pierdy nadal są a po chwili ich nie ma :wink: .

kkriss - 15-10-2008, 13:59

Wiesz, pierdoły są często oznaką późniejszych większych problemów, więc jak nie sprawdzę wcześniej to może z tego wyjść coś poważniejszego.

No nic przy okazji pogadam z mechanikiem, może coś znajdzie.

BTW: Shell ma chyba dość kiepskie opinie co do jakości paliwa, choć to na pewno też zależy od konkretnej stacji.

kozuch2 - 15-10-2008, 17:26

ja tam zadnych pirdów nie słysze w swoim aucie,moze są ale moje uszy ich nie odbierają :)
Student - 16-10-2008, 08:02

Bo ich nie słychać i większość pewnie nie wie że one są.
Zauważyć je można dopiero jak odpalisz auto, szybko wysiądziesz i podejdziesz do tłumika końcowego, wtedy zobaczysz efekt nierównomiernego wylatywania spalin z tłumika takie :pru-pru a za chwilę komp - podbije i od razu opuści obroty silnika i pierdów już nie będzie.
Trwa to jakieś 5-15 sekund.
Taki mały zonk :wink:

I jest to tylko na zimnym silniku.

Moomin - 16-10-2008, 20:28
Temat postu: Re: [1.8 GDI] Czasem gaśnie po odpaleniu
kkriss napisał/a:
Witam

Raz na jakiś czas, nie zawsze, jak samochód jest zimny, odpalam, i po chwili słyszę jakieś pierdy z tyłu - obroty zaczynają falować i z reguły gaśnie wóz.

Co może być nie tak?

Gdzie z tym jechać? Do mechanika, tłumikarza?

Pozdrawiam

Ja też mam ten problem tylko nie mam pierdów.:) Samochód po wrzuceniu na D przygasa i dopiero po chwili obroty są podbijane, a kilka razy mi zgasł. Też dzieje się to tylko na zimnym. Byłem w ASO na czyszczeniu przepustnicy - bez zmian. Potem przy okazji następnej wizyty w ASO powiedziałem, że mimo czyszczenia problem nadal jest i zasugerowałem, jak tu niektórzy pisali, silniczek krokowy, ale panowie jakoś nie wzięli tego do siebie tylko podłączyli auto do MUTa. Wyszło im, że ciśnienie paliwa jest za niskie, więc je jakoś programowo podbili. Rezultatu nadal nie ma. Następnym razem uprę się żeby sprawdzili silniczek krokowy, ale nie wiem kiedy to będzie bo do ASO mam 150km, a tu zima nadciąga.
Ciekawe jest, że przy pierwszym odpaleniu po nocy tego nie ma, natomiast jak samochód postoi po tym pierwszym odpaleniu i ostygnie, ale nie tak jak po nocy, to można być prawie pewnym, że się to pojawi.

Tak myślę o tych pierdach i... czasem jak zapalę mam wrażenie, że spaliny napotykają jakiś opór w układzie, ale to szybko znika. Jakiś tam odgłos lekki się pojawia, może i to podobne do pierdów.:) Też się zastanawiałem czasem czy aby katalizator nie jest przypchany.

kozuch2 - 17-10-2008, 14:14

ja sie załoze ze to silnik krokowy
Anonymous - 17-10-2008, 23:48

ja tez mam pierdy :) ale nigdy mi nie zgasł , jakis czas temu dostał mi sie olej do kaltalizatora i wtedy to sie zaczeło byc moze u was jest to samo generanie to mam olewke na to do czasu wymiany katalizatora
rasiak1980 - 25-10-2008, 22:29
Temat postu: Re: [1.8 GDI] Czasem gaśnie po odpaleniu
kkriss napisał/a:
Witam

Pozdrawiam

czy naciskasz gaz w momencie kiedy odpalasz? jeżeli tak to spróbuj odpalić nie naciskając na pedał gazu,