Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Błąd 51
kajakiem - 14-10-2008, 18:56 Temat postu: [Cari 1.9TD] Błąd 51 Od jakiegoś czasu w trakcie jazdy zapala mi się kontrolka CE. Zgodnie z instrukcją w dziale FAQ sprawdziłem kody błędów, był jeden 51 (zawór elektromagnetyczny ( korekcji wtrysku ) ). Odstawiłem auto do mechanika, który stwierdził, że zawór działa poprawnie. Zmierzył na nim opór i pomiar był prawidłowy. Mimo, że mechanik odradzał mi wymianę zaworu, zaszalałem i kupiłem nowy. Po wymianie, błąd pojawia się nadal, tylko teraz jako 21 i 51. Kontrolka zapala się w różnych momentach, bardzo często na postoju. Zawsze gaśnie po przejechaniu kilkuset metrów z równą prędkością ok 30km/h, lub po prostu jak ma kaprys. Spotkał się ktoś może z takim przypadkiem? Może ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać usterki?
Grodar - 26-10-2008, 19:17
A co z ON? Miałem podobne podobne problemy. Po zatankowaniu dobrego ON wszystko się wyjaśniło.
kajakiem - 27-10-2008, 20:31
Okazało się, że przestawienie rozrządu o jeden ząbek rozwiązało problem. Teraz nie dość, że kontrolka się nie zapala, to jeszcze silnik ciszej pracuje
|
|
|