To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - łozysko amortyzatora

ziutex111 - 18-10-2008, 15:25
Temat postu: łozysko amortyzatora
Witam czy mozna wymienic w Cari łozysko amortyzatora? czy trzeba wymieniac tez cala podstawe? Bo mam lekkie stuki z prawej strony i mysle ze to jest własnie poduszka górna amortyzatora. Znalazlem na allegro sama poduszke bez łozyska czyli łozysko samo tez mozna chyba wymienic co?
popp - 18-10-2008, 16:05

Witaj - tak można wymienić samo łożysko.
Pozdrawiam.

maxwell61 - 18-10-2008, 16:10

a wytłumacz w jaki sposób to można zrobić???
Matejko - 25-10-2008, 11:51

ziutex111 ktory rok auta?

popp nie wiem czegos - nie wypowiadam sie :)

ziutex111 - 25-10-2008, 14:21

Witam rok 1999 przed liftem. pozdro
Anonymous - 25-10-2008, 21:06

przed liftem lozysko chyba jest wtopione w poduszke amortyzatora

Tez jestem na etapie wyeliminowania stukania w lewym przodzie
wymienilem sworzen wahacza, gumy stabilizatora, teraz poduszke mocowania amortyzatora i jak stukalo na dziurach tak stuka nadal :(
Szczerze mowiac to mam dosc, jedyna opcja jaka zostala to amortyzatory, tylko ze jak robilem test na zuzycie wyszlo 85% i 82% sprawnosci, wiec sam juz nie wiem czy nie wkopie sie w kolejne koszty a stukac bedzie nadal
Zeby bylo fajniej zaczelo cos piszec i stukac z tylu, stukalo zawsze po deszczu ale to ponoc normalka, teraz niestety jedzie nonstop...obled

Matejko - 26-10-2008, 16:26

Cytat:

masz calosc gorne mocowanie bez wymiennego lozyska,

michal78 napisał/a:
wymienilem sworzen wahacza, gumy stabilizatora, teraz poduszke mocowania amortyzatora

zostalo ci jeszcze: 2 tuleje na wahaczu, lacznik stabilizatora, koncowka drazka kierowniczego/drazek, jesli amor to monroe to tez klepie :) a testem skutecznosci mozna sobie tylek podetrzec :D

Raffil - 26-10-2008, 16:47

Matejko napisał/a:
Cytat:

masz calosc gorne mocowanie bez wymiennego lozyska,

Witam.
A jak wyglada sprawa tego łożyska w GDI po lifcie rok 2000??

Dodam jeszcze ze najbardziej słychać te stukania na "gęstych" drobnych wybojach.. dochodzi jeszcze u mnie takie popiskiwanie metaliczne tak jakby jakis drucik ocierał delikatnie o blache.. tak to tylko moge opisac.. (kolo przednie od strony kierowcy)

Czy takie objawy można przypisac zużytej spreżynie czy może własnie tej poduszcze i owemu łożysku???

Pozdr

Matejko - 26-10-2008, 17:21

po lifcie powinny byc wymienne lozyska ale od ktorego rocznika nie wiem :(
ziutex111 - 27-10-2008, 17:12

Dzieki wielkie jutro zabieram sie za wymiane calej poduszki pod amorkiem. Wachacz i wszystkie gumy stabilizatora s± wymienione. Mysle ze jak wymienie to cale mocowanie to bedzie ok a jak nie to został amor. Bede szukal tak długa az znajde a wtedy napisze wam co i jak. Pozdrowienia dla wszystkich MitsuManiaków.

[ Dodano: 27-10-2008, 17:16 ]
Podobno od roku 2000 sa wymienne jest to łozysko igielkowe wyglada jak podkładka. Tak± mi w serwisie pokazali.

MAłY - 27-10-2008, 19:13

ziutex111 napisał/a:
Wachacz i wszystkie gumy stabilizatora s± wymienione. Mysle ze jak wymienie to cale mocowanie to bedzie ok a jak nie to został amor. Bede szukal tak długa az znajde a wtedy napisze wam co i jak. Pozdrowienia dla wszystkich MitsuManiaków.

zastanów sie dobrze czy warto wyrzucać kase. ja wymieniłem cały wahacz , mocowanie amortyzatora, amortyzatory, gumy i łaczniki stabilizotora i dalej stuka. o niebo lepiej samochód sie prowadzi, ale stuki jeszcze zostaly.

kris80 - 27-10-2008, 19:19

A wiesz co może stukać? Słyszałem ze komu¶ odkręcił sie silniczek do spryskiwacza i to on stukał. Też mam takie stuki i nie mogę sie ich pozbyć ale narazie silniczka tego nie sprawdzałem z powodu braku czasu.
ziutex111 - 27-10-2008, 20:50

Poduszka wymieniona juz dzisiaj i jak stukal tak stuka :oops: :mrgreen:
Anonymous - 27-10-2008, 21:23

michał78 i mnie też "stuka" z przodu i nie mogę tego wyeliminować. Jedynę co zostalo to : lewy kpl wahacz, oba amorki i łaczniki stabilizatora. Brak mi pomysłów na likwidację tego skrzypienia i stukania.
MAłY - 27-10-2008, 22:01

kris80 napisał/a:
A wiesz co może stukać? Słyszałem ze komu¶ odkręcił sie silniczek do spryskiwacza i to on stukał.

jesli o mnie chodzi to to odpada na 100% bo od dwóch jeżdze bez tych silniczków i wogóle bez zbiorniczka spryskiwaczy :P . wymontowałem je zeby dobrac cos w sklepie na wzór, a stuki s± nadal. :evil: