To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - Napęd w praktyce

bob - 18-10-2008, 19:34
Temat postu: Napęd w praktyce
Witam
Jestem dość krótko właścicielem Outka dlatego mam pytanie do starych wyjadaczy
2wd,4wd,lock
w jakich warunkach kożystać z odpowiedniego trybu i czy są jakieś zastrzeżenia co do stosowania danego przeniesienia napędu? instrukcja traktuje temat po łebkach a praktyka to jest niewyczerpalne źródło wiedzy :)

KowaliK - 25-10-2008, 13:13

2WD - na suchą nawierzchnię
4WD - na mokrą/śliską nawierzchnię
Lock - do jazdy w trudniejszym terenie, gdzie potrzebujesz podziału mocy 50/50

Jeśli się pomyliłem niech starsi Panowie mnie poprawią. :oops:

Antyey - 25-10-2008, 17:20

KowaliK napisał/a:
2WD - na suchą nawierzchnię
4WD - na mokrą/śliską nawierzchnię
Lock - do jazdy w trudniejszym terenie, gdzie potrzebujesz podziału mocy 50/50

Jeśli się pomyliłem niech starsi Panowie mnie poprawią. :oops:

Tyle tylko, że w trybie 'Lock' nie masz stale 50/50. Zasdniczo w Outku działa to tak, że zarówno w trybie 4WD jak i Lock masz stale moment rodzielany na obie osie. Tyle tylko, że w pierwszym przypadku jest to 15%-40% na tylną oś, w zależności od 'decyzji' komputera pokładowego. Zaś w trybie Lock jest to około 2xwięcej niż w odpowiedniej sytuacji, w trybie 4WD, ale maksymalnie 60% na tylnią oś (przy gwałtownym przyśpieszaniu).

Tutaj masz trochę dokładniejsze dane:
http://www.worldcarfans.c...ander-in-detail

Hiszpan - 26-10-2008, 19:23

Cytat:
Generalnie ja używam:
2wd - na suchym czarnym (przy ekonomicznej jeździe)
4wd - na mokrym czarnym, na bocznych, szutrowych drogach oraz przy dynamicznej jeździe (spróbuj spod świateł ostro ruszyć na 2wd a spod następnych na 4wd ;) )
lock - sporadycznie, zima, lód na bocznej drodze ewentualnie trudna sytuacja wymagająca blokady (ostatnio zapadła się płyta betonowa po kołem, koło wpadło dość głęboko, a dzięki temu, że 3 pozostałe miały dobrą przyczepność samochód wyjechał bez problemu)

Hehe - napisałem ten post parę dni temu, ale w momencie próby wysłania okazało się, że padł serwer ;)

rezon - 27-10-2008, 14:25

Po kilkumiesięcznym testowaniu włączyłem na stałe 4WD. PRzyczyna - przy gwałtownym przyspieszaniu w skręcie (skrzyżowanie, wyprzedzanie na małej prędkości) Outek jest w trybie 2WD mało stabilny - zwłaszcza jak ma niezbyt równą drogę - koleiny, dziury, itp. Włączenie 4WD praktycznie likwiduje te dolegliwości. Różnica w zużyciu paliwa u mnie niezauważalna.
Anonymous - 27-10-2008, 15:54

4wd cały czas, podobne odczucia jak Rezon, stabilność ponad wszystko
mihoo - 05-11-2008, 15:08

może to tylko wrażenie, ale wydaje mi się, że w 4wd lock ma gorsze przyspieszenie,
podzielacie ?

Hiszpan - 05-11-2008, 16:11

A kto sprawdza przyśpieszenie na 4WD lock :?:
Ja go używam bardzo rzadko, tylko w trudnym terenie (jak na Outka ;) ), przejazd przez bród, itp.

mihoo - 07-11-2008, 14:13

niepotrzebnie napisałem 'lock'
generalnie w 4WD czy auto czy lock - przyspiesza gorzej
takie odnoszę wrażenie

Hiszpan - 07-11-2008, 23:03

Podejrzewam, że to tylko wrażenie ;)
Anonymous - 08-11-2008, 14:32

Ja w Pajero II SS na pozycji 4H też mam takie odczucie, na 2H trochę lepiej się zbiera, gdyż dużo mocy traci sprzęgło wiskotyczne.

Chociaż jak jest w Outlanderze nie wiem...

tomekrvf - 08-11-2008, 22:24

bartek2800 napisał/a:
gdyż dużo mocy traci sprzęgło wiskotyczne.

Niby jak to się dzieje?

Hubeeert - 08-11-2008, 22:43

tomekrvf napisał/a:
bartek2800 napisał/a:

Niby jak to się dzieje?

Tomek ;-) nie działaj na zasadzie wiem ale nie powiem tylko wytłumacz ;-)
Ładnie proszę :twisted:

Hiszpan - 08-11-2008, 22:50

Każdy wie, że samochody sportowe mają napęd na tylną oś. A to dlatego, że przy przyśpieszaniu tylna oś jest dociążana, a tym samym zwiększona jest przyczepność tych kół.
Przedni napęd jest stosowany przy silnikach do 200KM, więcej i tak nie jest w stanie przenieść napęd.
Od tylnego napędu efektywniejszy jest tylko napęd na 4 koła :D

bartek2800, nie za bardzo wiem co ma jedno do drugiego, bo nie sądzę, aby to były aż takie straty mocy, które można odczuć przy przyśpieszeniu.
Poza tym, o ile się nie mylę, Ty masz napęd na tył, a przód jest dołączany, a w Outlanderze jest zupełnie na odwrót. Zakładając, że oba miałyby tą samą wagę, ten sam silnik i takie same opony to Twoja "pojarka" powinna lepiej przyśpieszać na 2WD, ale na 4WD nie powinno być różnicy...

...moim zdaniem ;)

tomekrvf - 08-11-2008, 23:03

Hubeeert napisał/a:
tomekrvf napisał/a:
bartek2800 napisał/a:

Niby jak to się dzieje?

Tomek ;-) nie działaj na zasadzie wiem ale nie powiem tylko wytłumacz ;-)
Ładnie proszę :twisted:

Może zacznę od tego, że porównywanie SS4 z napędem w Outlanderze zupełnie nie ma sensu.
Kolega Bartek ma słuszne podejrzenia że po włączeniu 4H Pajero może baaardzo minimalnie gorzej się zbierać, gdyż dołączony jest przedni wał i przedni dyfer. Te dodatkowe mechanizmy, jak też i przekazanie mocy w transferze na przód, mogą zjadać część energii.
Zdziwiła mnie tylko wiskoza która przecież nie robi żadnych dodatkowych oporów w układzie napędowym i jej zadanie jest zupełnie inne - w momencie wystąpienia różnicy prędkości obrotowych między przodem a tyłem "skleja się" czyli następuje częściowe zblokowanie centralnego dyfra.
Co do Outlandera, to tutaj wał napędowy zawsze się kręci czyli nie mamy żadnych oszczędności na odłączeniu nieaktywnych mechanizmów na 2WD