Outlander I Ogólne - Napęd w praktyce
bob - 18-10-2008, 19:34 Temat postu: Napęd w praktyce Witam
Jestem dość krótko właścicielem Outka dlatego mam pytanie do starych wyjadaczy
2wd,4wd,lock
w jakich warunkach kożystać z odpowiedniego trybu i czy są jakieś zastrzeżenia co do stosowania danego przeniesienia napędu? instrukcja traktuje temat po łebkach a praktyka to jest niewyczerpalne źródło wiedzy
KowaliK - 25-10-2008, 13:13
2WD - na suchą nawierzchnię
4WD - na mokrą/śliską nawierzchnię
Lock - do jazdy w trudniejszym terenie, gdzie potrzebujesz podziału mocy 50/50
Jeśli się pomyliłem niech starsi Panowie mnie poprawią.
Antyey - 25-10-2008, 17:20
KowaliK napisał/a: | 2WD - na suchą nawierzchnię
4WD - na mokrą/śliską nawierzchnię
Lock - do jazdy w trudniejszym terenie, gdzie potrzebujesz podziału mocy 50/50
Jeśli się pomyliłem niech starsi Panowie mnie poprawią. |
Tyle tylko, że w trybie 'Lock' nie masz stale 50/50. Zasdniczo w Outku działa to tak, że zarówno w trybie 4WD jak i Lock masz stale moment rodzielany na obie osie. Tyle tylko, że w pierwszym przypadku jest to 15%-40% na tylną oś, w zależności od 'decyzji' komputera pokładowego. Zaś w trybie Lock jest to około 2xwięcej niż w odpowiedniej sytuacji, w trybie 4WD, ale maksymalnie 60% na tylnią oś (przy gwałtownym przyśpieszaniu).
Tutaj masz trochę dokładniejsze dane:
http://www.worldcarfans.c...ander-in-detail
Hiszpan - 26-10-2008, 19:23
Cytat: | Generalnie ja używam:
2wd - na suchym czarnym (przy ekonomicznej jeździe)
4wd - na mokrym czarnym, na bocznych, szutrowych drogach oraz przy dynamicznej jeździe (spróbuj spod świateł ostro ruszyć na 2wd a spod następnych na 4wd )
lock - sporadycznie, zima, lód na bocznej drodze ewentualnie trudna sytuacja wymagająca blokady (ostatnio zapadła się płyta betonowa po kołem, koło wpadło dość głęboko, a dzięki temu, że 3 pozostałe miały dobrą przyczepność samochód wyjechał bez problemu) |
Hehe - napisałem ten post parę dni temu, ale w momencie próby wysłania okazało się, że padł serwer
rezon - 27-10-2008, 14:25
Po kilkumiesięcznym testowaniu włączyłem na stałe 4WD. PRzyczyna - przy gwałtownym przyspieszaniu w skręcie (skrzyżowanie, wyprzedzanie na małej prędkości) Outek jest w trybie 2WD mało stabilny - zwłaszcza jak ma niezbyt równą drogę - koleiny, dziury, itp. Włączenie 4WD praktycznie likwiduje te dolegliwości. Różnica w zużyciu paliwa u mnie niezauważalna.
Anonymous - 27-10-2008, 15:54
4wd cały czas, podobne odczucia jak Rezon, stabilność ponad wszystko
mihoo - 05-11-2008, 15:08
może to tylko wrażenie, ale wydaje mi się, że w 4wd lock ma gorsze przyspieszenie,
podzielacie ?
Hiszpan - 05-11-2008, 16:11
A kto sprawdza przyśpieszenie na 4WD lock
Ja go używam bardzo rzadko, tylko w trudnym terenie (jak na Outka ), przejazd przez bród, itp.
mihoo - 07-11-2008, 14:13
niepotrzebnie napisałem 'lock'
generalnie w 4WD czy auto czy lock - przyspiesza gorzej
takie odnoszę wrażenie
Hiszpan - 07-11-2008, 23:03
Podejrzewam, że to tylko wrażenie
Anonymous - 08-11-2008, 14:32
Ja w Pajero II SS na pozycji 4H też mam takie odczucie, na 2H trochę lepiej się zbiera, gdyż dużo mocy traci sprzęgło wiskotyczne.
Chociaż jak jest w Outlanderze nie wiem...
tomekrvf - 08-11-2008, 22:24
bartek2800 napisał/a: | gdyż dużo mocy traci sprzęgło wiskotyczne. |
Niby jak to się dzieje?
Hubeeert - 08-11-2008, 22:43
tomekrvf napisał/a: | bartek2800 napisał/a: | gdyż dużo mocy traci sprzęgło wiskotyczne. |
Niby jak to się dzieje? |
Tomek nie działaj na zasadzie wiem ale nie powiem tylko wytłumacz
Ładnie proszę
Hiszpan - 08-11-2008, 22:50
Każdy wie, że samochody sportowe mają napęd na tylną oś. A to dlatego, że przy przyśpieszaniu tylna oś jest dociążana, a tym samym zwiększona jest przyczepność tych kół.
Przedni napęd jest stosowany przy silnikach do 200KM, więcej i tak nie jest w stanie przenieść napęd.
Od tylnego napędu efektywniejszy jest tylko napęd na 4 koła
bartek2800, nie za bardzo wiem co ma jedno do drugiego, bo nie sądzę, aby to były aż takie straty mocy, które można odczuć przy przyśpieszeniu.
Poza tym, o ile się nie mylę, Ty masz napęd na tył, a przód jest dołączany, a w Outlanderze jest zupełnie na odwrót. Zakładając, że oba miałyby tą samą wagę, ten sam silnik i takie same opony to Twoja "pojarka" powinna lepiej przyśpieszać na 2WD, ale na 4WD nie powinno być różnicy...
...moim zdaniem
tomekrvf - 08-11-2008, 23:03
Hubeeert napisał/a: | tomekrvf napisał/a: | bartek2800 napisał/a: | gdyż dużo mocy traci sprzęgło wiskotyczne. |
Niby jak to się dzieje? |
Tomek nie działaj na zasadzie wiem ale nie powiem tylko wytłumacz
Ładnie proszę |
Może zacznę od tego, że porównywanie SS4 z napędem w Outlanderze zupełnie nie ma sensu.
Kolega Bartek ma słuszne podejrzenia że po włączeniu 4H Pajero może baaardzo minimalnie gorzej się zbierać, gdyż dołączony jest przedni wał i przedni dyfer. Te dodatkowe mechanizmy, jak też i przekazanie mocy w transferze na przód, mogą zjadać część energii.
Zdziwiła mnie tylko wiskoza która przecież nie robi żadnych dodatkowych oporów w układzie napędowym i jej zadanie jest zupełnie inne - w momencie wystąpienia różnicy prędkości obrotowych między przodem a tyłem "skleja się" czyli następuje częściowe zblokowanie centralnego dyfra.
Co do Outlandera, to tutaj wał napędowy zawsze się kręci czyli nie mamy żadnych oszczędności na odłączeniu nieaktywnych mechanizmów na 2WD
|
|
|