Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] co to jest zanaczone na zdjęciu.?
marcin84k - 26-10-2008, 21:23 Temat postu: [Cari 1.6] co to jest zanaczone na zdjęciu.? witam , czy mogłby mi ktos pomuc , i powiedziec co to jest: http://www.fotosik.pl/pok...7f19c785c2.html
mam cari 98 rok 1,6 16v
podobno moze miec to wpływ na moj samochud i jego dziwnie zachowujące sie obroty...i ewentualnie gdzie mozna zakupic cos takiego
Anonymous - 28-10-2008, 09:01
jesli to nie problem wes wrzuc jakies wieksze zdjecie bo to jest strasznie slabej jakosci
marcin84k - 28-10-2008, 16:21
BH20 napisał/a: | jesli to nie problem wes wrzuc jakies wieksze zdjecie bo to jest strasznie slabej jakosci |
robilem puzno w nocy,, na zdjeciou to takie "coś" zakonczone jakby wtyczkami (czarna i brązowa) , co sod podciśnienia ale nie wiem jak to sie nazywa dokladnie,, bo potrzebuje to zamówić,,, jak tylko dam rade wrzuce jakies lepsze zdjęcie...
[ Dodano: 29-10-2008, 18:16 ]
http://www.fotosik.pl/pok...d142b34ad9.html
http://www.fotosik.pl/pok...26f78a4f4b.html
lepszych juz nie zrobie,,:P
Anonymous - 30-10-2008, 02:45
Wygląda to na silniczek Krokowy i przepustnicę lepiej nie pyta o koszt nowych!
marcin84k - 30-10-2008, 16:17
grincz1 napisał/a: | Wygląda to na silniczek Krokowy i przepustnicę lepiej nie pyta o koszt nowych! |
hmm pytalem o to co jest zaznaczone czerwonym koleczkiem..:PP
Anonymous - 31-10-2008, 02:03
Przepraszam ale jeśli ktoś mówi o dziwnych obrotach to samoczynnie nasuwa się przepustnica bądż krokowy które na zdjęciu są bardziej widoczne .Sam męczyłem się z obrotami przy mojej Cari jakieś 2 miesiące w tym czasie wymieniłem krokowy ,przepustnicę,czujnik płynu chłodzącego , i płaciłem za podłączenie do kompa i nic...
Aż tu nagle jedyny magik w naszym regionie się zdenerwował i podłączył Cari pod symulator urządzenie na którym można skonstrułowac parametrami dokładnie taki sam silnik jaki ty masz a właściwie praktycznie każdy.I doszedł okazało się że uszkodzony był jeden z modułów komputera odpowiadający za obroty na zimnym silniku .Skonstrółował parametrami sam ten moduł i założył .Do dziś nie mogę uwierzyc że samochód ma te same obroty jakby dopiero co opuścił taśmę prod .A ja tyle kombinowałem ,wymieniałem ,kasy wydawałem i nic nie wskórałem .A naprawę zapłaciłem słono bo 300zł ale się opłacało. Do dziś jeżdżę i obroty w klasie.A ja już chciałem sprzedawac z tego powodu .Natomiast jeśli chodzi o zdjęcie to nie przypuszczam aby te 2 wtyczki były odpowiedzialne za obroty .Kto coś takiego powiedział i dlaczego ?Jakie występują obroty dziwne czyli...?Bo ja to już chyba miałem wszyskie możliwe za wolne ,za szybkie falujące... Jedno co je łączyło to zimny silnik.Jeśli masz kogoś kto ma wtyczkę do Cari bo z tym nie tak prosto ,to na twoim miejscu najpierw bym pojechał podpiąc kompa lub przeczyścił przepustnicę i krokowy .No chyba że już to robiłeś
marcin84k - 31-10-2008, 10:29
hmmm w tym sens ze juz tyle rzeczy powymienialem ze szok,, krokowy przepustnica, czujnik temperatury , przeplywka, swiece, pompa paliwa,, jakies lambdy od gazu,, poprostu całkiem sporo rzeczy,, i sprawa wyglada tak,, rano jak go odpale to zazwyczaj choc nie zawsze zaczyna obraoty od okolo 500obr w miare rozgrzania rosna,, do 1,5 tys ,,, po rozgrzaniu silnika do temp. roboczej na benzynie zaczynaja falowac,, wtedy przelanczam na gaz,,, nie faluja ale sa wysokie 1 - 1,5 czasem do 1,8tys i wtedy juz sie denerwuje,,bo silnik wyje gryyy,, teraz co zauwazylem,,, w momencie gdy go przegazuje do okolo 5 tys to tak jak by reka odjol problem i trzyma idealnie okolo 500-600 zarowno gaz jak i benzyna,,, tak jak by sie cos przetyklalo,,, dalsza jazda kilka km spokojnej jazdy i wszystko po staremu... z tym ze jak by moja jazda bybyla agresywna , dawal bym mu po gazie to obroty caly czas ok,, troche sie rozpisalem ale dziwne rzeczy mam z tym autem, a z tym problemem borykam sie juz ponad pol roku,,, mechanik wskazal te 2 wtyczki (cos o podcisnieniu mowil) dletego jzu juz prawie wszystko innne zostalo wymienione,,, aha w serwisie w katowicach tez nic nie powiedzili mi co dziwne,, po dlugich ogladzina powidzili ze przeplywka podaje zle parametry w Hz , ze moze i niby jest dobra ale moze nie do cari o moim nr nadwozie ( u nich koszt 4 tys zl za nowa)
pytam dltego o to zdjecie bo chce to kupic,, a nie wiem jak dokladnie to nazwac zeby poszukac na allegro,, i dalej prubuje rozwiazac moj problem z obrotami
Anonymous - 02-11-2008, 02:06
Na końcu miałem już dokładnie to samo co Ty czyli agonie spaliłeś moduł kompa który odpowiada za obroty na zimnym silniku wysokie obroty wciąż się utrzymywały Tobie to jeszcze wskakuje na 500 obr. ja musiałem trochę go pokręcic. Kurde naprawdę serducho mi ściska tym bardziej że masz ten sam model ja też byłem sam i wymieniałem płaciłem i kicha jeden mechanik mądry od drugiego .Mam propozycję jeśli Ci coś da mogę Ci dac namiar do gościa jest naprawdę dobry ASO w Toruniu go podnajmuje ale nie ma co jeszcze płacic haraczu ASO tylko jak już to bezpośrednio do niego .Pisałem Ci że ma symulator a nie znam ani serwisu ani mechaniora który coś takiego ma.W tym wszystkim jest tylko jeden problem to Kuj. Pom. niestety. Ale mimo to do usług jak rodzina to rodzina.
marcin84k - 03-11-2008, 22:15
dzieki wielkie za chęć pomocy,, ale torun to troche daleko,,, mimo ze moja cari pochodzi z salonu wlasnie z torunia
kupilem uzywke na allegro komputer sterowania silnika , zobaczymy co bedzie,, ale jeszcze bardzo by mi zalezalo na odganieciu zagadki ze zdjecia,, nie wierze ze na tylu forumowiczów , fachowców nikt nie wie co to jest na zdjeciu, za co jest odpowiedzialne,,,:(((
Anonymous - 04-11-2008, 14:51
No tak pisałem w jakimś poście ze to kuj-pom.Szkoda bo jeszcze myślałem że Ci jakoś pomogę .Ale mniejmy nadzieję że ten komp załatwi sprawę bo troszkę już wydałeś .Co by było warto jeszcze to przecież napewno ktoś ma wtykę i kompa w Twojej miejscowości warto by było teraz po tych zabiegasch jak założysz kompa to sprawdzić co wykazuje komputer.Daj znać bo cholrnie jestem ciekaw .
pS. mOŻE SKOCZĘ DZIŚ DO MECHANIORA MOJEGO POWINIEN WIEDZIEĆ CO JEST NA TYCH ZDJĘCIACH
Fabjan - 05-11-2008, 10:26
Grincz... jeśli możesz, to podaj mi na priv namiary na tego gościa, co ma ten symulator, OK?
Do Torunia mam rzut beretem I co prawda moja Cari póki co (odpukać!) chodzi bez zarzutu, to warto mieć w telefonie namiary na takiego speca
Anonymous - 05-11-2008, 14:44
proponuje dać to w dziale polecanych speców niech wszyscy wiedza i niech dla potomnych zostanie
Anonymous - 15-11-2008, 04:08
Przepraszam Przepraszam że ucichłem ale nie do końca chciałem .Oczywiście z namiarem nie ma problemu myślę ze gościowi mimo że reklamy nie trzeba bo zawsze zajęty i terminami rzuca to i tak podam :
Piotr Witkowski
Lubicz Górny k/Torunia
lu. Nowa (nie pamiętam ile ale można zapytac na tel.)
601591035
Naprawdę gościa jeden poleca! Choc tanio nie jest!
[ Dodano: 15-11-2008, 04:11 ]
Chciałem napisac że nie jeden go poleca.
marcin84k - 26-11-2008, 21:31
czy to co widać na zdjęciach to sa ZAWORKI PODCIŚNIENIA ?? posiada ktoś taka wiedze zeby to potwierdzić...??
http://www.fotosik.pl/pok...7f19c785c2.html
http://www.fotosik.pl/pok...26f78a4f4b.html
|
|
|