Sigma/Diamante Ogólne - automatyczna skrzynie w Diamante 92r.
markol - 29-10-2008, 23:18 Temat postu: automatyczna skrzynie w Diamante 92r. witam
ja juz niewiem jak to jest
1. zlalem olej ze skrzyni i zlecialo tylko 4,5 l dlaczego niewiem wlalem 7.5 l tak jak jest w ksiazce potem postanowilem sie przejevhac i co jak wcisnolem na trasie to plyn wywalil bagnetem cholera wie czyzby nie zeszlo wszystko jak powinno i dolalem niepotrzebnie to pytanie dla bardziej w tajemniczonych prosze o jakies podpowiedzi co dalej z tym robic .
2. kody bledow - wiec tak pokazuje na pinie2 kod 62 , na pinie7 kod 31/32 , na pinie3 kod 35 . tu tez prosze o pomoc .
Anonymous - 30-10-2008, 00:10
Co do kodow bledow nie wiem.
Co do skrzyni.
Po 1. Mogles nie zlac calego w oleju.
Bo rzeczywiscie malo Ci zeszlo ale Twoja skrzynia mogla "palic" olej wiec moglo go troche ubyc.
Po 2. Jaki olej tam wlales??
Ja bym CI radzil jesli juz lejesz olej to wymienic go calkiem nie dolewac, wymienic przy okazji filtr w skrzyni biegow poniewaz w automatach jest filtr oraz uszczelke no bo jak rozkrecisz to musisz ja tez wymienic. Nie sa to duze koszty. A powiem szczerze mialem colta skrzynia pracowala w trybie awaryjnym a wiec wogole jezdzila do 40km/h i po wymianie oleju filtra i uszczelki (ona nie ma wplywu) samochod zaczal pracowac normalnie, (skrzynia).
lukasz12 - 30-10-2008, 03:55
1) trochę oleju wchodzi też do konwertera i chłodnicy, tutaj to opisują http://www.automat.pl/pdf/statidyn.pdf
2) Odczytaj błędy ze skrzyni, tutaj jest mały tutorial
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=22855
I jakim cudem na pinie2? Moze masz na mysli 6 pin? Napisz dokładnie z których pinów ale wg numeracji z rysunku
markol - 30-10-2008, 19:43
wiec tak wymienilem olej na syntetyk
filtr tez wymienilem
mialem troche problemow z uszczelka ale tez zrobilem
i co nadal ten sam problem skrzynia jezdzi na jednym biegu niewiem 2 lub 3 co dalej robic
co do kodow to tak jak w sigmach maja ja nie mam jest troszke inaczej
1 tu nic nie swieci 6 tu nic nie swieci
2 tu siweci kod 62 7 tu swieci kod 31,32
3 tu nie ma pinu 8 tu nic nie swieci
9 stale napiecie
10 stale napiecie
4 tu swieci w normie 11 tu nic nie swieci
5 tu nic nie swieci 12 minus
ja mysle ze ta szkrzynia to pin 7 i te kody 31,32 tylko do czego ane sie odnosza tu prosze o pomoc
w pinie 2 jest kod 62 tez niewiem co to znaczy moze cos z ABS
w pinie 4 dioda zachowuje sie jak norma w ECU
lukasz12 - 30-10-2008, 20:36
hmm dziwne ale faktycznie kody 31 32 pasuja do objawów:
31 - Open Pulse Generator ... No ... Check Pulse Generator, "A" Circuit Check Vehicle Speed
Sensor
32 - Open Pulse Generator ... No ... Check Pulse Generator, "B" Circuit Check Vehicle Speed
Sensor
Przypadkiem nie jest rozpięta taka wytczka koło amortyzatora od strony pasażera? Taka kwadratowa z 4-ma pinami? Ona idzie od czujników predkosci w skrzyni (na wyjsciu i na wejsciu)
markol - 30-10-2008, 21:08
sprawdze to jutro ale jak sprawdzalem te wtyczki one sa tak chyba na lapie skrzyni tak tam sa jakies 3 wtyczki
ale te bledy tez wprowadzaja skrzynke w stan awaryjny
[ Dodano: 30-10-2008, 21:37 ]
jeszcze znalazlem rospiske kodow z dodga stealth i w zasadzie pasowalo by ten kod 62 [/b][/i][/u][/quote][/code][/list]
Anonymous - 30-10-2008, 21:40
wymiana filtra i oleju napewno nie zaszkodzila a moze sterowanie skrzyni jest walniete??
zdiagnizuj te bledy poprawnie. i pisz o postepach
markol - 01-11-2008, 11:49
sprawdzilem ta kostke i te czujniki sa sprawne zresetowalem kompa i juz bledow niema
ale problem jest nadal nagralem film od momentu startu do 180km widac jak to sie zachowuje http://pl.youtube.com/watch?v=VL-eZ5hlsLg
moja analiza:
kupilem samochod byl spalony komputer kupilem komputer od sigma 93r silnik odpalil wydawalo sie wszystko ok zaraz okazalo sie ze mam wal zatarty kupilem silnik wyjolem silnik bez rospinania skrzyni jedyne co to przywyjmowaniu wyszlo ze skrzyni to kolo zamachowe z ta banka niewiem jak to sie nazywa odkrecilem to od silnika skrecone tylko na 4 sruby i wsadzilem spowrotem w skrzynie zakrecilem tym zeby zobaczyc czy dobrze weszlo wsadzilem nowy silnik wszystko poszlo ok odpalilem silnik pracuje bardzo dobrze potem okazalo sie ze szkrzynia nie przezuca biegow zaczolem szukac przyczyn wymienilem olei , filtr to nic nie dalo z czytalem kody na pinie 7 mialem kod 31,32 na pinie 1 kod 62 na pinie 4 kod 35 wiec sprawdzilem te czujniki 2 na koncu szkrzyni sa trzymaja rowne opory sa sprawne kostka tez wiec zresetowalem kopmy po resecie na pinie 1 jest ok i tu zdziwienie bo na pinie 7 tez jest juz wszysko ok mryga jednolitym swiatlem na pinie 4 kod 35 zostal niewiem od czego to jest moze abs szkrzynia nadal takie same odjawy chodz jak jest cisz w samochodzie i zaczynam ruszac to jakb sie czyje ze skrzynia cos robi na obrotach mniejwiecej 2000 a 2500 jakby cos zmieniala ale raz za razem z tym ze to jest slabo wyczuwalne i trzeba sie mocno skupic na tym zeby to poczuc , niewiem gdzie szukac przyczyny tego zachowania moze wy mi cos podpowiecie niewiem moze wymienic skrzynie a moze najpierw komputer chyba ze ten komp od skrzyni nie wspulgra z kompem ktorego kupilem ECU od tej sigmy model australia byla w manual to moje dywagacje prosze serdecznie o jakas pomoc .
lukasz12 - 01-11-2008, 11:50
ogladne i za kilka minut dam znać, nie odchodź od kompa
no wiec oglądnąłem filmik, jest tak ze skrzynka rzeczywiscie chodzi tylko na 3ce.
dlaczego tak się stało to ciężko mi powiedzieć. sprawdź dobrze wszystkie połączenia,
ewentualnie czujniki z kimś zamień bo mowiac szczerze nie ma innej możliwości dojść co się stało jak nie podmienisz części, ewentualnie sprawdź czy kable nie są jakoś ponadrywane.
i przedewszystkim sciągnij sobie serwisówke - pierwszy przyklejony link na naszym podforum bo tam jest dużo informacji na temat parametrów czujników itd.
to co wyjąłeś to tzw. konwerter czyli koło zamachowe + sprzęgło w jednym i to musiało zejść bo inaczej nie wyjmiesz skrzyni ale w tym nie ma żadnych elementów które mogłby spowodować problemy z elektroniką. a pytanie nr2 - dlaczego dałeś ECU od Sigmy, w sumie silniki sa prawie takie same wiec nie powinno być to konieczne, wyglada na to ze masz silnik z kombiaka choc on powinien byc zasadniczo taki sam
i jak masz możliwość to wyślij mi fotkę wtyczki diagnostycznej, dziwne ze jest inna bo w diamante były jednakowe, wyslij mi jeszcze VIN bo moze ty masz diamante z bardzo wczesnej serii - produkowane jeszcze w 1991 roku (była taka seria w stanach, mimo ze sprzedawano je od 1992)
markol - 01-11-2008, 11:57
jestem caly czas gnebia mnie mysli
lukasz12 - 01-11-2008, 11:58
mozesz napisać do mnie na gg albo pw to Ci podam gg
|
|
|