To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Galant Soczewki w lampach

Anonymous - 30-10-2008, 10:08
Temat postu: Galant Soczewki w lampach
Witam odnawiam trochę mojego misia i przyszło mi na myśl żeby w lampach przednich zamontować soczewki. Posiadam Xenony więc efekt świetlny będzie dużo lepszy. Moje pytanko - czy ktoś z Was się orientuje czy są gdzieś do kupienia gotowe zestawy z lampami do tego modelu czy też trzeba coś we własnym zakresie porzeźbić ?
Kmer - 30-10-2008, 18:04

MadMax,
Pisz na PW do trawkinsa on zakładał soczewki z E-36,i wszystko hula jak należy,i fajnie wygląda,jak coś to na pewno Ci pomoże.

Anonymous - 31-10-2008, 09:10

Kmer napisał/a:
Pisz na PW do trawkinsa on zakładał soczewki z E-36,i wszystko hula jak należy,i fajnie wygląda,jak coś to na pewno Ci pomoże.

Dzięki Kmer napisze do niego. Pozdrawiam

Hugo - 08-10-2011, 15:53

Mam kilka pytań do tych co montowali soczewki w Galantach EA, bo chyba będę montował soczewki z Hyundai-a Coupe. Jak i czym mocujecie soczewki do odbłyśnika? Czym lakierujecie odbłyśnik na czarno (jakimi farbami)? Jakie są maksymalne wymiary soczewki żeby się zmieściły w lampy? Na razie tyle, jak wymontuję je z Hyundai-a to je pomierzę i wkleję foty.
radek79 - 08-10-2011, 21:04

witam ja swoje wkleiłem na klej do szyb ,odbłyśnik malowałem zwykłym czarnym sprejem ,najważniejsze to że by ustawić tak soczewkę w odbłyśniku tak aby nie wystawała z tyłu lampy abyś mógł założyć osłonę gumową z tyłu i z przodu aby nie zaczepiała o czarną maskownice w lampie , dobrze tnie się odbłyśnik gumówką i tarczą do metalu ,jedyny problem to postojówki ja swoje przykleiłem do osłony soczewki
Hugo - 08-10-2011, 23:17

No właśnie zapomniałem o postojówkach. Nie wiem czy nie wsadzę ich w kierunkowskazy, ale już kiedyś tak chciałem zrobić i odpuściłem z powodu tego, że mało miejsca na żarówkę było. Kurde myślałem, że temat jest w dziale EA, pewnie jeszcze ktoś by coś napisał... Nie ma chyba nigdzie żadnej fotorelacji?
deejay - 09-10-2011, 10:17

Np. u Michała w temacie jest kilka fotek .

http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=45

robertdg - 09-10-2011, 10:18

W dziale EA temat nosi nazwę projekt BiXenon, a postojówki można rozwiązać na kilka sposobów, jezeli chodzi o kierunkowskazy w gre wchodzi także żarówka typu USA która posiada jednocześnie światło postojowe, potrzebne jest gniazdo USA i jeden dodatkowy kabelek, ja soczewki osadzałem w odbłyśniku i dla pewności mocowałem je ręcznie wykonanymi uchwytami z ocynku, które były przykręcone drobnymi wkrętami, strasznie żmudna i długa praca jeżeli chce się aby to miało wygląd i sprawowało swoje zadanie.
Max wymiar soczewki to 80mm plus podstawa (lampa w głebi jest większa niż szkło) ale soczewka ma swoją długość więc 80mm to jest max jakie się zmieści w czarnej blendzie reflektora, której ja u siebie nie przycinałem, pomimo założonej maskownicy, natomiast widziałem że chłopaki z projektem deejaya mieli poprzycinane, ja zastosowałem inny patent, tyle że ja się nie śpieszyłem i zależało mi na jak najmniejszej rzeźbie we flaki reflektora.

Hugo - 09-10-2011, 11:28

http://forum.hyundaicoupe....php?f=6&t=6688 Tak mniej więcej wygląda soczewka z Hyundaia Coupe. Mocno wystaje do przodu, nie?
robertdg napisał/a:
strasznie żmudna i długa praca
Planuję tydzień urlopu, więc chyba dam radę :wink: Oczywiście soczewkę osadzamy w odbłyśniku najbardziej równolegle jak się da, tak?
robertdg - 09-10-2011, 11:37

Długa i żmudna była w moim przypadku, bo żem sobie wymyślił że ma być tak a nie inaczej, co by było pewnie i najmniej ingerowało w resztę reflektora, każdy ma inną koncepcje. Ja soczewki wstępnie osadziłem na tzw "oko" po czym zmontowałem lampy bez szkieł i ustawiłem je na USP, jak byłem pewien, że nie trzeba nic poprawiać skończyłem dopieszczanie